Hlavní stránka

Totemy lidu Gitxsan

(22.03.2020)

V západní části kanadské Britské Kolumbie, tam, kde se Cassiar Highway č. 37 napojuje na Yellowhead Highway č. 16, jež spojuje města Prince George na východě a Prince Rupert na západě provincie, je možno spatřit unikátní památky na kulturu původních indiánských obyvatel. Ti se dnes obecně nazývají First Nations, První národy.

Lidé Gitxsan měli to štěstí, že žili stranou hlavních tras, po nichž přicházeli přistěhovalci, misionáři a s nimi i státní úředníci. Až do začátku 19. století byl jejich obživou lov, ryby a sběr plodů. Žili pospolu v osadách a společnost byla dobře organizovaná. Proto ani po příchodu bělochů neztratili znalosti a zkušenosti předávané z generace na generaci. A na rozdíl od mnoha jiných národů na pobřeží Pacifiku nevymřeli na "bílé" nemoci jako spalničky, choleru či neštovice. Dnes se k této kultuře hlásí asi deset tisíc lidí, přičemž v původní oblasti zvané souhrnně The Hazeltons jich žije kolem tří a půl tisíc.

Patří sem například vesnice Kitwanga, Gitanyow nebo Kispiox. Ty se stále pyšní nádhernými totemy. Není to žádná moderna, totemy jsou původní, různého stáří, některé jsou nedokončené. Jejich jednoduše opracované dřevo vypráví historii rodů i legendy pomocí symbolů.

Old Hazelton.

Old Hazelton.

Návštěvníci se s kulturou národa Gitxsan mohou seznámit nejlépe, když navštíví Old Hazelton. Tady se nachází rekonstruovaná historická vesnice ´KSAN včetně muzea, řezbářských dílen i tradičních "dlouhých domů - longhouses", které měly různé účely. Dům Wilp Tokx sloužil (a slouží) jako restaurace, ve Fireweed House jsou uloženy ceremoniální oděvy, Frog House připomíná život lidí Gitxsan v době před jejich kontaktem s novou dobou. Wolf House se používal při významných oslavách, jako je například narození dítěte, svatba, dosažení dospělosti i pohřeb. Vstoupit sem mohli jen významní zástupci národa a každý z vyvolených měl přidělené místo. Wolf House slouží i dnes k setkávání místních původních obyvatel při některých z tradičních slavností.

Asi nejatraktivnější jsou však pro návštěvníky totemy. Jsou zhotoveny ze dřeva červeného cedru (správně zerav obrovský, Thuja plicata), ze kterého se stavěly i domy, kánoe, vyráběly se z něj nástroje a z kůry oděvy. Totemy mají svou danou symboliku, ale každý je jiný. Jejich symboly se vždy čtou zespodu směrem k horní figuře, neboť tato směřuje k obloze a znamená nikdy nekončící možnosti.

Výjevy na totemech

Každý totem ve vesnici ´Ksan zobrazuje lidské bytosti i jiné tvory, jež se nacházejí v historii a tradicích národa Gitxsan. Objevují se na nich zvířata, ptáci a ryby, například medvěd, bobr, vlk, orel, jestřáb, losos, ale také třeba žába nebo komár. Nejsou to však obyčejní, nýbrž nadpřirození tvorové se spirituálním významem.

U vstupu do vesnice stojí dva totemy. Na vrcholu jednoho z nich  je Orel, pod ním se krčí malá Žába, níže je zobrazen Jestřáb s ostře zahnutým zobákem. Následuje Náčelník s holí a pod ním je Bobr s vyčnívajícími řezáky.

Vesnice ´Ksan

Totem vztyčený u příležitosti otevření vesnice ´Ksan roku 1970

Druhý totem byl vztyčen u příležitosti otevření vesnice ´Ksan roku 1970. Nazývá se Místo setkávání a jsou na něm znaky tří místních klanů. Na vrcholu totemu je zobrazen bílý muž - zástupce vlády. U jeho nohou jsou listy svídy, jejíž květy jsou oficiálním symbolem provincie. Následuje Orel, Vlk se vztyčenýma ušima a Komár - tato zobrazení představují jednotlivé klany.

Detail totemu ve vesnici Kispiox z šedesátých let 19. století

Detail totemu ve vesnici Kispiox z šedesátých let 19. století

Vesnice ´Ksan je vlastně skanzen, tudíž totemy pro ni vytvořené jsou také rekonstrukce, jakési hybridy nového a starého. Ovšem v nedaleké vesnici Kispiox dosud stojí totem velmi starý, byl pravděpodobně vztyčen v šedesátých letech 19. století. Na jeho vrcholu byl původně Útočící Vlk, jehož podoba se opakuje pod neopracovanou částí totemu. Následuje postava zvaná Ten, co běží pozpátku; stejná postava se opakuje ve spodní části totemu. Mezi nimi je pak vyobrazen symbol rodinného klanu zvaný Otvor skrz - je to vlastně miniaturní vyobrazení kruhového vstupu do ceremoniálního domu. I když se na tomto totemu už podepsal zub času, jsou jeho malé figury a detaily krásným příkladem řezbářova umu.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress