Hlavní stránka

V Brně proběhl slavnostní Den za Moravu

(25.09.2019)

V září se v Brně konal tradiční každoroční sraz Moravanů, přátel a příznivců Moravy a její slavné historie. Letošní setkání pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje a brněnské primátorky bylo konáno u příležitosti 1197 let od první písemné zmínky o Moravanech a 669 let od zvolení moravského markraběte Jošta římským králem. 

Letošního podzimního setkání v Brně se kromě členů Moravské národní obce, která akci pořádala, zúčastnili jako každoročně Moravští rytíři řádu sv. Rostislava a Kolumbana, kteří tvořili čestnou stráž u hrobu markraběte Jošta v kostele sv. Tomáše, kam přišli položit kytici a poklonit se představitelé pořádající organizace. V kostele, kde celý slavnostní den začínal, byly předneseny i projevy, ve kterých představitelé města i kraje a další hosté připomněli význam Moravy v historii zemí koruny české a markraběte Jošta jako významného politika své doby.

Před kostelem se pak konala formální i neformální setkávání moravských patriotů. A bylo opravdu na co se dívat a také co poslouchat. V davu mnoha návštěvníků vynikaly pestré kroje dívek, ale také tereziánské uniformy 1. Moravského pěšího pluku Kaiser a ozýval se zpěv moravských lidových písní souboru Bronislav z Bílovic nad Svitavou nebo mužského sboru z Velké nad Veličkou a dalších. Nechyběl tady dokonce ani krojovaný mužský sbor Hůtek z Bánova. 

 

Průvod, který pak vykročil do ulic Brna, kde ho vítali nadšení domácí i turisté, byl dirigován bubnováním několika vojenských císařských bubeníků, které následovali vojáci v historických uniformách a několik dobových francouzských dělostřelců, táhnoucích s sebou zmenšenou repliku děla z napoleonských válek. 

Velkou atrakcí pro všechny pak byla střelba z tohoto děla na náměstí před kostelem a později při zastávkách na Náměstí svobody a před Starou radnicí. Na těchto zastávkách si mohli všichni poslechnout moravské soubory, cimbálovou muziku i lidové písničky, doprovázené tanci. Průvod, ke kterému se přidalo i množství přihlížejících a který měl několik set účastníků a ve kterém byly neseny vlajky Moravy, byl opět zakončen závěrečným vystoupením souborů u kostela sv. Tomáše. 

Velký zájem byl o moravské vlaječky a odznaky s moravskou orlicí, které rozdávali členové Moravské národní obce a také o různé suvenýry s moravskými motivy, které si zájemci mohli zakoupit. Letošní Den za Moravu měl určitě úspěch a byl opravdu dobrým a důstojným připomenutím historie, kultury, tradic i svébytnosti Moravy a Moravanů, na což by nemělo být nikdy zapomínáno.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress