Hlavní stránka

Schladmingskými Taury cestou 702

(18.07.2008)

Krásné a divoké hory po necelých pěti hodinách rychlé jízdy (z Prahy) nabízí mnoho pěkných výletů a hlavně výstup na nejvyšší horu celého pohoří - Hochgolling (2 862 m.n.m.). Pokud ale vaším cílem není jen "nahoru a dolů", doporučuji centrální trasu "Arnoweg" číslo 702, kterou potom můžete jít i týden, aniž byste museli sestoupit do údolí.

Výchozím místem je městečko Schladming (www.schladming.at). My jsme nakonec absolvovali jen tři dny pochodu, ale ještě teď mě bolí nohy! Doporučuji zaparkovat auto v centru (my na nádraží) a dále do přístupových míst se dopravit místním autobusem (jízdní řád www.postbus.at). Takže posledním spojem jedeme údolím Obertal až na konečnou Eschach Alm. Stálým stoupáním lesem a později loukami dosáhneme po zhruba dvou hodinách chalupy Keinprechthütte 1 872 m.n.m. (www.alpenverein.at - zde je možno jakoukoliv horskou chalupu najít dle abecedy). 

I když je všední den, chalupa praská ve švech pod náporem hor chtivých Rakušanů, takže je lepší mít dopředu udělanou rezervaci (to v zásadě platí v sezóně na všechny horské chaty). Než si stihneme dát pár džbánků vína, tak už jsou všichni předpisově zachumláni v dekách s nápisem "fussende" na nohou. 

Brzičko ráno v polospánku slyšíme šustění, klapání a cvakání, to ještě od Františka Josefa vycvičení Rakušané vyrážejí s kuropěním do hor. Když se definitivně probereme, tak spací místnost "lager" zeje prázdnotou a deky jsou pečlivě vyrovnány do komínků.... 

Druhý den z Keinprechthütte jsou to dvě hodiny mírného stoupání do sedla 2 237 m.n.m. a krátkým sešupem do Landawirseehütte (doporučuji na sedle jít horní hřebenovou cestou a k chalupě sestoupit podél jezírek Oberer a Unterer Landawirsee). Při špatném počasí (náš případ) je v dalším pokračování horní cesta uzavřena a tak jsme k sedlu Golling Scharte museli něco zbytečně sestoupat. 

Stezka příkře stoupá suťovým svahem a přes sněhová pole do sedla v 2 326 m.n.m. Výstup na Hochgolling (2 862 m.n.m.), mohutný skalní masiv, vede jak normálkou, tak i vzdušnější ferratou. Bohužel nám pršo-sněžilo a studený vítr jen honil po úbočích mraky, takže jsme museli začít sestupovat nepříjemným klouzavým svahem s množstvím drobných serpentýn dolů. Svah je zakončen úplně plochým údolím, kde se pase velké stádo koní i (v letním období) s hříbaty. Chata Gollinghütte 1 641 m.n.m. se i po pěti hodinách pochodu do poslední chvíle skrývá za kopcem.

Třetí den míříme přímo vzhůru nekonečným stoupáním křovinatým svahem, dále suťovištěm a přes malé sedlo až na kopec Greifenberg (2 618 m.n.m.). Krásný výhled na masiv Dachsteinu a někde dole tušíme známá lyžařská střediska Planai, Hauser Kaibling a další. Přímo pod námi je unikátní horský kotel Klafferkessel, kde se na necelých 3 km čtverečních ukrývá přes dvacet modrých horských jezer a jezírek, místy i se sněhovými jazyky.

Pochod sněhem, vodou a kameny stojí za námahu po sestupu z Greifenbergu. Křivolaká pěšina klesá a klesá a po překročení potoka je již blízko chata Preintalerhütte (1 657 m.n.m.). Další dvě hodiny chůze vedou až na parkoviště Riesachfall (doporučuji v závěru odbočit z hlavní štěrkové silnice a projít si skalní soutěsku nad vodopádem Riesachfall). Pokud jako my nestihnete odjet posledním autobusem (pomalu i s jídlem jsme šli 9 hodin), na parkovišti je obvykle velké množství aut a stop údolím Untertal do Schladmingu není problém.

Túru je samozřejmě možno prodloužit pokračováním na další chalupy nebo na trasu nastoupit dřív (údolí Preuneggtal je ještě před ním).


 

Lída Puldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress