Hlavní stránka

Gibraltar - North Front Airport (GIB) 

(16.09.2008)

Jediná kolonie v Evropě, "The Rock", je zámořským územím Spojeného království s rozlohou téměř 6,5 km čtverečných. Nachází se na jihu Pyrenejského poloostrova, dominuje jí 426 metrů vysoká vápencová Tarikova skála.

Její letiště má geografickou polohu 36° 09´15´´ severní šířky a 05° 20´40´´ západní délky a nachází se ve výšce 5 metrů nad hladinou moře. 

Letiště Gibraltar.

Letiště Gibraltar.

Letiště má dva terminály - Passenger a Cargo. Otevřeno je denně od 7:00 do 21:45 hodin. V Passenger Terminalu jsou 2 gaty a 10 odbavovacích check-in desks. Počet odbavených cestujících byl v roce 2004 přesně 314 375, v roce 2005 to bylo 346 424 cestujících a v roce 2006 jich bylo 330 057. 

Runway tu křižuje silnice.

Runway tu křižuje silnice.

Dráha je ve směru 09/27. Dlouhá je 1829 metrů a je vzhledem k minimální rozloze tohoto britského území zčásti umístěna nad vodní hladinou a proti Opičí skále, takže letadlo přilétající od Atlantického oceánu přistává, při pohledu z něho, na vodní hladinu a řítí se proti skále. To není zrovna příjemný pohled. Při startu letadlo opustí pevninu a jede po betonové dráze těsně nad vlnící se vodní hladinou.

Runway tu křižuje silnice.

Opět pocit všude kolem přítomné vody a jistě dychtivě číhajících žraloků v ní není moc příjemný. Další zvláštností je při přistávání či startu letadla, že je uzavřena jediná pevninská silnice vedoucí přes runway závorami a zní varovné signály jako u našich železničních přejezdů. Naštěstí zde zatím k žádné nehodě auta a letadla nikdy nedošlo, ani žraloci zatím neměli u "skály" hostinu.

Vlajka nad letištěm.

Vlajka nad letištěm.

Dopravu na Gibraltar provozují tři letecké společnosti - British Airways jako vnitrostátní linku z Londýna, Brussels Airways a španělská Iberia.

Vlajka Gibraltaru.

Vlajka Gibraltaru.

Gibraltar - památník historie.

Gibraltar - památník historie.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress