Hlavní stránka

Kanada - West Coast Trail (1. část)

(21.06.2008)

West Coast Trail je považována za jednu z nejnáročnějších a zároveň nejatraktivnějších stezek na světě. O její zdolání se každoročně snaží cestovatelé z celé planety. Na internetových stránkách besthike.com se nachází na prvním místě seznamu deseti nejlepších túr světa.

West Coast Trail je 75 kilometrů dlouhá stezka, lemující část jihozápadního pobřeží ostrova Vancouver. Přesněji vymezeno je to oblast od Port Renfrew po Bamfield. Vede jak skoro neprostupným deštným pralesem, tak po plážích, jež lemují pískovcové útesy, po nichž stékají z mnohých řek na některých místech vodopády. Skrývají se zde jeskyně a mořské oblouky, často přístupné jen za odlivu. Na plážích se nachází spousta mořských živočichů, ale také naplavenin. Bohatá flóra a fauna žije i v lesích. To vše a mnoho dalšího lze nalézt na pouhých 75 kilometrech West Coast Trail a jejím rozbouřeném, skalnatém pobřeží.

Převzato z materiálů Pacific Rim NP

Jihozápadní pobřeží ostrova Vancouver je právem přezdíváno "Pohřebiště Pacifiku". Od dnů velkých plachetnic a parníků v devatenáctém a v první polovině dvacátého století zde na skalách a v mělčinách ztroskotalo nemálo lodí. Do dějin se nejvíce zapsal parník jménem Valencie, který se potopil roku 1906. Na Valencii, které se říká "Titanik Pacifiku", přišlo o život 135 lidí. To bylo podnětem pro zahájení stavby majáku Pachena a hlavně také "West Coast Lifesaving Trail" - stezky pro záchranu života. Stezka, chlubící se telegrafními dráty a hlídacími chatrčemi, umožňovala obětem ze ztroskotaných lodí a zachráncům dostat se skrz téměř neprostupný deštný prales a zachránit tak holý život.

Během let, kdy došlo k vývoji navigační technologie, se stezka přestala udržovat a chátrala. Naštěstí byla v roce 1973 zapsána pod správu kanadských národních parků Pacific Rim National Park Reserve. Díky tomu začíná její nová historie. Dominion Life Saving Trail se mění na West Coast Trail (stezka západního pobřeží) a stává se jednou z nejpřitažlivějších turistických stezek na světě. Dnes se sem hrnou cestovatelé ze všech koutů světa, aby za několik dní zdolali kus pobřežní části ostrova Vancouver. Ta byla ještě před sto lety prakticky nedostupná a nepřekonatelná. 

Informační centrum.

Na West Coast Trail zcela příkladně fungují zásady udržitelného cestovního ruchu. Stezka je otevřena pro turisty od začátku května do konce září. V jiných měsících není dostupná vzhledem k drsnému počasí západního pobřeží ostrova. Je možné stezku jít buď ze severu z Bamfieldu, nebo z jihu z Port Renfrew. Aby nedošlo k nadměrnému narušení vegetace, každý den smí West Coast Trail zahájit pouze 52 lidí, maximálně tedy 26 z každé strany. Z celé stezky je prvních 22 kilometrů v nejjižnější části West Coast Trail považováno za nejtěžší úsek. Z toho důvodu je doporučováno začínat trek z jihu, aby účastníci nemuseli zdolávat nejobtížnější část ke konci, po několikadenním vyčerpání z pochodu.

Kanada - West Coast Trail (1. část)
West Coast Trail (2. část)
West Coast Trail (3. část)
West Coast Trail (4. část)
West Coast Trail (5. část)
West Coast Trail (6. část)
West Coast Trail (7. část)
West Coast Trail (8. část)


 

Klára Lakomá

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress