Hlavní stránka

Carlsbad Caverns NP - podzemní labyrint s největší netopýří jeskyní na světě

(10.07.2008)

Na jihu amerického státu Nové Mexiko, východně od mexického El Pasa, v Guadalupských horách se nachází jeden z pokladů světa - jedny z nejhlubších, nejrozlehlejších a nejkrásnějších, 250 milionů let starých jeskyní - Carlsbad Caverns.

Tady je ukryt labyrint podzemních sálů, jejichž vápencové útvary - "záclony, vodopády, vějíře" i rozsáhlé prostory nabízejí příchozím okouzlující podívanou. Pravda, nejsou největším jeskynním systémem na světě. Tím je od roku 1978 systém Mutu nacházející se v deštném pralese Malajsie (největší jeskynní průchod se jmenuje Deer Cave a je 200 metrů široký a tisíc pět set metrů dlouhý, největším jeskynním sálem je tam Sarawak, dlouhý přes sedm set metrů, široký čtyři sta metrů a vysoký sto metrů). Přesto rozhodně Carlsbad Caverns NP stojí za návštěvu i za vložených 6 USD za vstupné.

Vstup do jeskyně

Takže buďte vítáni v Novém Mexiku. Carlsbad Caverns National Park leží na naše poměry poměrně daleko od civilizace. Své jméno dostal podle nejbližšího, asi 50 kilometrů vzdáleného města Carlsbad. Pokud Vám název něco připomíná, nemýlíte se. Carlsbad neboli Karlovy Vary v poušti na dohled rezervace Apačů Mescalero - to je možné jen v Americe. Poté, co místní osadníci objevili minerální prameny s prokazatelným léčebným účinkem, pojmenovali město podle světoznámých západočeských lázní - Carlsbad. Další "Karlovy Vary" byste našli v USA i v Californii na pobřeží Pacifiku mezi Los Angeles a San Diegem nebo v Texasu severozápadně od hlavního města státu Austinu u San Angela.

Úplně na jihu Nového Mexika, 47. státu USA (součástí je od 6. 1. 1912), uprostřed pouště se nachází úžasný přírodní útvar. Pro lidskou fantazii téměř nepředstavitelné prostory ukryté stovky metrů pod zemským povrchem. I proto byly Carlsbad Caverns zapsány v roce 1995 na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

My Češi a Moravané jsme hrdí na naše Koněpruské, Bozkovské či v Moravském krasu se nacházející Punkevní jeskyně, obdivujeme Hranickou propast či známější a přístupnější drahanskou propast Macochu, v Příbrami-Hájích se tají dech nad téměř 1900 metrů hlubokým dolem.

Téměř všichni jsme již navštívili některé z alpských jeskynních systémů ve Francii, Rakousku, Německu či Švýcarsku, mnozí navštívili vápencové jeskynní systémy ve Spojeném království. Ale to, co se nachází pod jižním cípem Nového Mexika, to je stejně jako Grand Canyon, Monument Valley či další přírodní skvosty jihozápadu USA mimo evropskou představivost. Kdo neviděl na vlastní oči, nedokáže si představit.

Carlsbad Caverns National Park byl založen dne 14. května 1930. Jeskyně, jimž Američané přezdívají "Velký kaňon se střechou", mají dějiny mnohem bohatší. Carlsbadské jeskyně leží hluboko pod zemí. Na jejich prohlídku jsme museli sjet výtahem neuvěřitelných 79 pater. Podzemní "město" se stánky s občerstvením i suvenýry, nezbytná trička s potiskem jeskynních námětů a vyjádření lásky k nim, plně funkční toalety, to je typicky americké. Místní pan průvodce (Ranger) nás přivítal typickým americkým stylem, tak jak to průvodci v USA často dělají - s vtipem, nápaditě, zaujatě. A tak jsme se vydali s usměvavým příjemným průvodcem na okruh King’s Palace neboli Královský palác. Všude kolem nás se nacházel nádherný jeskynní svět s úžasnými tisíciletými stalagmity, stalaktity, stalagnaty, drapériemi, sloupy velkými jako panelový dům, prostory, které se dají velikostí srovnávat jen s nákupními markety. Jak je všem známo, v jeskyních je stálá teplota. Zde to bylo 13 stupňů Celsia (svetr nebo bunda se moc hodily, i když na povrchu bylo vedro).

King’s Palace je to nejjednodušší, co můžete v Carslbad Caverns National Parku vidět. Především je tu Big Room, jenž je podle svého názvu opravdu velký nejen rozlohou (délka 540 metrů, šířka 330 metrů, výška 77 metrů), ale hlavně tím, co je uvnitř. Lidská fantazie končí u prvních obřích sloupů a pak se už užaslý návštěvník nechává unášet pohádkovým kouzlem všech rozmanitých barevných krápníkových útvarů. V tomto národním parku je asi 80 různorodých jeskyní (Chrám slunce, Zrcadlové jezero, Skála věků, Velrybí chřtán, Ďáblův pramen atd.). A nakonec atrakce největší. Tou bezesporu je nejznámější americká netopýří jeskyně, v níž tito živočichové žijí již nejméně 1700 let. 

Čekání na netopýry

Za soumraku se u Natural Entrance odehrává nevšední divadlo, které sledují natěšení přítomní z kamenného amfiteátru. Za jednu hodinu, asi milion ne zrovna mile vypadajících tvorů, vážících kolem 13 gramů (neuvěřitelných 300 za vteřinu), vyletí ven a zamíří k řece Rio Pecos na lov hmyzu. Se stovkami přítomných turistů jsem dlouhé minuty sledoval vylétající živočichy. Doslova se rojili ven z Bat Cave (Netopýří jeskyně, ve které jich bylo údajně napočítáno přes 9 milionů a která je pochopitelně pro klid těchto "exotů" nepřístupná), jako by je vytahoval ohromný neviditelný magnet. Netopýří hejna mizela na rozpáleném nebi. Bylo slyšet jen probouzející se podvečerní poušť a pravidelný svist netopýřích křídel. Tak sbohem, šťastný let, úspěšný lov, dobrou chuť a šťastný návrat zpět "domů" do Carlsbad Caverns.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress