Hlavní stránka

Bad Blumau, Hundertwasser - Rakousko

(05.06.2008)

V jižním Rakousku, ve Štýrsku, se skrývají jedny zvláštní lázně. Postavil je bláznivý architekt Hundertwasser (ano, kdo by neznal jeho "Hundertwasserův dům" ve Vídni!). Byl totiž jednou jeden zazobaný chlapík, Rogner se jmenoval. Měl ulitejch asi tak dvě miliardy na naše a nevěděl do čeho je vrazit a tak si vzpomněl na pana architekta a vymysleli lázeňský komplex pro tak přibližně tři tisíce lidí.

Lázeňský areál je opravdu oázou nejen těla, ale i ducha. Hundertwasser razil teorii, že běžná architektura je lidem škodlivá a snažil se mít vše nepravidelné, křivé a hrbolaté. Jednotlivé domy jsou kryty travou, jsou ve tvaru půloblouků a každé okno je jiné a jinde než ty ostatní. Pokoje jsou taky ujeté, v koupelně je každá obkládačka jiná, jiné barvy, tvar i povrch, nikde žádný roh. 

V centru toho všeho je jedinečný lázeňský komplex s 36 °C teplou minerální vodou, s malými i velkými bazénky připomínajícími turecké Pamukale, všude bublající vířivky, gejzíry, trysky, vlny i tichá zákoutí s rostlinami, prosvětlené odpočívací místnosti, v rozích mísy s pískem s relaxačními motivy, kameny na stěnách, vonné tyčinky, mísy jablek k dispozici je i pitná energetická voda s louhujícími se drahými kameny. 

Nadúrovňové terasy a balkónky se kříží nad bazénky, všude klid a šumění vody. V areálu Vulkania je zřídlo s vodou 38 °C, lidé se tu vznášejí bez pohybu na vzduchových polštářcích, protože v tak horké vodě se nedá moc pohybovat. Saunový komplex nabízí naprosto jedinečné sauny - aromatické s vůní divoké růže, bio saunu s barevnými světly a vůni eukalyptu, finskou, kamennou, parní tureckou i vonnou jasmínovou... a zase vířivky, bublavky a kdoví co ještě. V saunovém komplexu chodí všichni jak je pánbůh stvořil, jen na bar je nutno si vzít erární bílý župan. 

Univerzální náramek na ruce pouští do všech míst a i když zde jdu poněkolikáté, vždy bloudím, protože chodby jsou někdy naschvál slepé, mají podchody, balustrády, vše se kroutí..... i večer, kdy z bazénků stoupá pára, se v nich všichni macerují. V maličké schované vinárně z neomítnutých cihel, kde je jen pár stolečků na vysokých nohách, obsluhuje štíhlá starší paní s bronzovou pletí, celá v černém. Nalévá vzorky vína do neobvyklých sklenic, tiše blýská očima.....

Hodně rychlým autem se sem z Prahy jede čtyři hodiny (je to nad městem Graz). Ale je to vítaná zastávka třeba na letní cestě do Chorvatska. Cena není lidová, cca 120 euro na osobu v dvojlůžkovém pokoji s polopenzí a neomezeným vstupem do všech areálů. Ale dá se spát ve vesnici v levném penzionu a v lázeňském areálu si zaplatit jen celodenní vstupné za 40 euro. Pro malé děti to tam moc není, ale i ony tu mají své malé mělké bazénky, kde se honí a stříkají a v jídelně jsou malé židličky a krásně vybavená dětská herna a venkovní hřiště s pískovištěm. Tady jsou slova opravdu nevypovídající, více snad řekne pár fotek.


 

Lída Puldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress