Hlavní stránka

Hurghada - Egypt

(17.06.2008)

Nejznámější egyptské letovisko leží na východě africké části Egypta při západním pobřeží Rudého moře na 26 stupni severní šířky a 34 stupni východní délky. Ve městě žije kolem 40 tisíc obyvatel (2007). Původně bylo místo malou rybářskou osadou. Jako centrum cestovního ruchu funguje od poloviny osmdesátých let 20. století.

Hurghada se skládá se ze dvou částí, staré severnější El Dahar a jižní, turistické části Sakkala. Samostatnými destinacemi jsou asi 30 kilometrů severně od Daharu ležící El Gouna a se zelenými zahradami kolem hotelových komplexů známá Makadi Bay, která se nachází asi 20 kilometrů na jih od Sakkaly. 

El Dahar

Destinace charakterizují moderní hotelové komplexy všech kategorií nabízející relaxační možnosti (sauna, masáže, fitness centra atd.) i dostatek sportovního vyžití jako jsou vodní sporty v průzračném moři, potápění nebo surfování, plážový volejbal, minigolf, billiard, tenis, výlety do pouště na velbloudech či adrenalinovější čtyřkolky. 

Hurghada samotná je pak typická svými mešitami a bazary. Typická je tu především atmosféra arabského světa - můžete pozorovat místní "starce" jak si v klidu kouří své vodní dýmky - šíši. No a když už jste asi 3400 kilometrů od Prahy, pak potěší návštěva připomínající domov a tou je česká restaurace Praha Cafe na adrese Sheraton Rd. , Beside Bella Vista hotel, Sakkala, kde si můžete dát pivo (bohužel ne české), ale zaručené české bramboráčky, kuřecí, hovězí nebo bezmasá jídla. 

Ve městě jsou i moderní internetové kavárny, takže podat zprávu do Česka o tom, jak si užíváte své dny není problém, stačí zajít do Euronet Internet Cafe proti hotelu Sea Gull nebo do Cafe Kero poblíž hotelu Triton Empire Inn.

Sindibad Aquapark

Pokud máte rádi podmořský svět, pak ten nabízí Muzeum mořské biologie severně od centra Hurghady. V tomto muzeu je pěkná biologická stanice a mořské akvárium. Mezi velmi oblíbené výlety na Rudé moře patří výjezdy buď vyhlídkovými ponorkami nebo na lodích s proskleným dnem.

Hurghada

Drobnou nevýhodou pláží Hurghady je velká četnost návštěvníků, takže zde určitě nebudete trpět depresemi z osamocení, spíše naopak. Písečné pláže kolem Vás budou velmi zaplněné a také potápění nebude tak nádherné jako v sinajském Sharm El Sheikhu. Korálové útesy již byly značně zdevastovány a tak pokud je chcete při svém potápění vidět, budete muset odjet na některý z blízkých ostrůvků (nejlépe Giftún) nebo se potápět v hlubším moři dále od pobřeží.

Sun Rise Garden Beach

Pokud byste chtěli cestovat i po dalších památkách Egypta, jako jsou např. 3,5 hodiny cesty (270 kilometrů) vzdálený Luxor nebo do Asuánu, či na severu země ležící pyramidy v Gíze či si prohlédnout největší africké desetimilionové město Káhira, vzdálené od Hurghady 550 kilometrů, lze se tam vydat prostřednictvím egyptských cestovních kanceláří, jejichž nabídka je v téměř každé hotelové recepci. Stačí si jen vybrat a objednat.

Sun Rise Garden Beach

Letiště Hurghada (HRG) využívají také cestující turisté z České republiky při cestách do Keni. Zde je po asi čtyřech a půl hodinách letu z Prahy mezipřistání s doplněním pohonných hmot a cesta pak dál pokračuje do indickooceánské Mombasy.

Hotel Grand Azur

Takže pokud jste si právě vybrali Hurghadu, přeji příjemný let i pobyt.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress