Hlavní stránka
Stambacher

Schengenský prostor - volná cesta Evropou

(21.12.2007)

Tato zpráva by bývalým komunistickým představitelům vládnoucím u nás téměř 42 let (1948-1989) musela připadat jako zlý, neuvěřitelný sen.

V socialismu bylo vše jinak než dříve před nastolením této "vlády lidu". Vždy předtím se stavěly zábrany (hradby, hrady, pevnosti) proti nepřátelům, aby nemohli "dovnitř", za socialismu se stavěly na hranicích drátěné ploty s elektrickým proudem a ostnatým drátem a přísně se hlídaly, aby nemohl nikdo "ven"! A že by naše země mohla být bez této "ochrany"? Ne, to ne. Po svém nástupu k moci v dubnu 1969, po předchozí okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968, řekl nový generální tajemník ÚV KSČ soudruh Husák: "Žiadné korzo do Viedně něbudě". A opravdu něbolo. Více jak 20 let!

Vesnice Schengen

A hle! Takřka nemožné se stalo skutkem. O půlnoci z 20. na 21. prosince 2007 vstoupila Česká republika s několika dalšími státy Evropy do tzv. schengenského prostoru. To znamená, že byly zrušeny kontroly na pozemních hranicích se všemi našimi sousedními státy. Bylo tak dovršeno úsilí o "volnou cestu Evropou". 

Schengenský prostor před dnešní půlnocí - tmavě modrý
Tmavě šedá území - státy které do Schengenského prostoru přibyly dnešní půlnocí
Šedomodrá území - státy které přibudou v relativně dohledné době

Kde se nachází mnoha lidem zcela neznámý Schengen? Je to lucemburská vinařská vesnice poblíž hranic s Německem a Francií. S Německem jí spojuje most vedoucí do městečka Perl a s Francií most směrem do Strombergu. Ve vsi nebyla v době podpisu smlouvy (dne 14. 6. 1985 a podruhé dne 19. 6. 1990) ani restaurace, hotel, ba ani pošta a tak byla tato významná evropská smlouva podepsána mezi zástupci Beneluxu, Německa a Francie na lodi Princesse Marie-Astrid kotvící na řece Mosele. 

Schengen

Dohoda se týká hranic pozemních a námořních. Na letištích členských zemí budou kontroly zrušeny k 31. 3. 2008. Členy "schengenského prostoru" jsou státy EU s výjimkou Irska, Spojeného království, Kypru (chce vstoupit koncem roku 2008 spolu se Švýcarskem a Lichtenštejnskem), zámořských území Francie, Svalbardu a německého ostrova Helgoland. Navíc do něho patří území španělských enkláv v severní Africe Ceuty a Melilly, španělských severoafrických držav, Kanárských ostrovů, portugalské Madeiry a Azorských ostrovů, dále území Islandu a Norska, ač tyto státy nejsou členy EU. 

Španělské enklávy v Sev. Africe

Tak když máme dveře do světa otevřeny, neváhejme a za krásami i zkušenostmi - hrrr do něj…

Monument podpisu smlouvy

Dnes je Schengen snad nejznámější vesnicí na světě, kam přijíždějí každý rok zástupy turistů, školních a jiných exkurzí, aby si prohlédly místo, kde k historické události došlo. Mezi návštěvníky Schengenu najdete Číňany, Japonce a lidi z jiných koutů světa, kterých se rušení kontrol na hranicích nijak netýká. Přesto považují návštěvu téhle vesnice s asi 500 stálými obyvateli za natolik atraktivní, že se sem vypraví. Obvykle sem takříkajíc odskočí z asi 40 kilometrů vzdálené metropole Lucemburku. 

Kolem Schengenu si můžete také užívat přírodu v nedaleké přírodní rezervaci, nenáročně sportovat při projížďce po cyklistických nebo procházce po turistických stezkách. To dělá z vinařské vesnice cíl hlavně pro mladé rodiny s dětmi a pak pro turisty-seniory. Návštěvníci jiných věkových kategorií sem přijíždějí také ve velkém počtu. Obvykle ale jen, aby si udělali pomyslnou čárku a navštívili onen "Schengen", místo se slavným jménem, které ovšem než právě svým jménem nijak pozoruhodné není.

Hraniční závory, kontroly dokladů a převáženého zboží již na našich hranicích nejsou. Závory byly přeřezány společně na všech 151 českých hraničních přechodech z obou sousedských stran. Největší radost z tohoto opatření jistě mají řidiči kamionů, kteří museli při svých cestách křížem krážem Evropou na hranicích států stát desítky hodin při čekání na celní odbavení. "Psohlavci" přišli o práci, cestující lidé o stresy a nepříjemnosti, rakouští "protitemelínští aktivisté" o hobby blokování našich hranic.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress