Hlavní stránka

Las Vegas

(09.01.2008)

Největší nevadské město s téměř 600 000 obyvatel (v aglomeraci téměř 2 miliony) se rozkládá v nadmořské výšce 300 m n. m. v jihovýchodním cípu 36. státu USA.

Město bylo založeno na ploše 183 kilometrů čtverečných na 36° 11´ s. š. a 115° 13´z. d. v roce 1905, na železniční trati Union Pacific spojující Salt Lake City s Los Angeles, jako centrum mafie. Po legalizaci hazardních her dne 17. 3. 1931 nastal jeho obrovský boom. Vzhledem k poloze téměř uprostřed Mohavské pouště bylo nutné město zásobit dostatkem vody a energie a tu poskytla východně od města nově budovaná přehrada Hoover Dam na Coloradu na hranicích s Arizonou. A pracovníci z přehrady se museli nějak po těžké práci bavit a od toho zde bylo zase Las Vegas. Po třech čtvrtinách století (v osmdesátých letech 20. století) Las Vegas mafiánští bossové opustili a dnes je největším městem zábavy na světě s obratem vyšším než 9 miliard dolarů ročně. 

Hoover Dam

Las Vegas se skládá ze dvou částí. Z modernější jižní a ze staršího severního Downtownu, v němž dominuje Fremont street. Zde je obdivuhodná válcovitá střecha se dvěma miliony žárovek, která se denně v každou celou hodinu od 18 do 23 stává aktérem pozoruhodné světelné laserové show. Fremont je doslova přecpán malými kasiny. Tomuto starému hazardnímu prostoru se říká Glitter Gulch (něco jako pozlátko).

Městu zcela jasně dominuje pětikilometrová hlavní třída Las Vegas Boulevard, proslulý "Strip" (pruh) s obrovskými hotelovými komplexy a s tisíci lidí na ulici i uvnitř budov bez ohledu na denní dobu. I proto se říká, že Las Vegas nikdy nespí. V hernách nejsou okna a prostředí se stovkami hracích automatů, rulet, stolů na karetní hry nebo na hrací kostky, bingo či další hry je po 24 hodin stále stejné. Návštěvník ztrácí v prostředí s koberci, žetony a typickým rotováním automatů orientaci o čase. Las Vegas je neuvěřitelnou "továrnou" na peníze. Stačí si jen přisednout, hrát a věřit, že dnes Vám to vyjde. 

Ve městě jsou ale nejen hotely, herny, ale i 59 parků, 18 golfových hřišť, 10 veřejných plaveckých bazénů, velmi frekventovaný kongresový a veletržní areál a samozřejmě řada "wedding chapels", svatebních kaplí, kde se můžete během několika desítek minut nechat za půl stovky dolarů oddat (stačí jen mít s kým. Svědky a další potřeby k obřadu už jsou v ceně) a poté třeba přejít přes ulici a nechat se rozvést. V Las Vegas je všechno možné. O průmyslové výrobě se zmiňovat nebudu, i když i zde je, ale není pro příchozí hosty vůbec zajímavá.

Město se v posledních dvaceti letech změnilo k nepoznání. Neony Casino Center ve středu města září po celou noc stejně jako polední slunce nad nedalekou Mohavskou pouští. Staré, už nevyhovující hotely se časem odstřelí a na jejich místě vyrostou zcela nové stavby. Tak v tomto prostoru byly postaveny zmenšené kopie staveb z mnoha světových měst. Stojí zde např. Eiffelova věž (pětkrát menší než v Paříži), zmenšený Vítězný oblouk rovněž z Paříže, sfinga a pyramida jako v egyptské Gíze, část newyorkského Manhattanu se sochou Svobody. 

V Caesar´s Palace je dřevěný trojský kůň, v hotelu Mirage s 3039 pokoji roste tropický les. Pohádkový je Excalibur se 4074 pokoji. Jen v roce 1993 přibyly hotely Luxor, Treasure Island (Ostrov pokladů) a obří MGM Grand s 5005 pokoji. A tak bych mohl ve výčtu dalších nově postavených hotelů v následujících rocích pokračovat. Stručně řečeno, v Las Vegas je 17 ze dvaceti největších hotelů USA. 

Ubytovací kapacita těchto hotelů je 56 000 pokojů, celková kapacita v Las Vegas dosahuje 140 000 pokojů. Do Las Vegas přijíždí ročně asi 40 milionů hostů. Rekord v návštěvnosti za den má hotel New York – New York, který při svém otevření v roce 1997 navštívilo sto tisíc lidí! Další velkou atrakcí je hotel Venetian, vybudovaný jako kopie italských Benátek s kanály uvnitř celého komplexu, s gondolami i náměstím sv. Marka. Jen zápach pravých kanálů z Benátek chybí. Úžasný je také světelný kužel vycházející z pyramidy hotelu Luxor, který produkuje 12 xenonových výbojek (jedna stojí 1200 USD) a je pozorovatelný z kosmických lodí kroužících kolem naší planety. 

Nepřehlédnutelnou atrakcí Las Vegas je věž Stratosphere Tower zhruba na polovině cesty mezi Downtownem a Stripem,. Po zaplacení pouhých 6 USD už je zážitkem jen výjezd rychlovýtahem nahoru a co teprve na vrcholu věže. Tam je fantastický výhled na celé město i jeho okolí včetně výhledu do pouště. Lze se tam adrenalinově vyžít na každém centimetru plochy. Kolotoč X-Scream s přetížením 4G, možnost nechat se vystřelit na Thrill Ride vzhůru jakoby do vesmíru, horská dráha padající z 87. patra strmě dolů a zpět příkře stoupající nahoru a mnohé další možnosti vydovádět se lákají tisíce hostů, jak si užít za své dolary neopakovatelné zážitky. 

Stratosphere Tower

Já jsem si v Las Vegas při svých dvou dvoudenních pobytech v rozmezí 5 let své chvíle zde opravdu užil. Největším zážitkem byl pro mě jedinečný večerní let helikoptérou nad ozářeným městem a "výlet do kosmu" na Thrill Shotu na 413 metrů vysoké Stratosphere Tower. Půlhodinový let stál jen 50 USD a výlet téměř do nebe pouhých 5. No nevyužijte takovou možnost prožít to, co doma rozhodně nezažijete, když už jste ve městě zábavy. 

Jen jako gambler jsem mnoho neuspěl. Při prvním pobytu v roce 1993 jsem prohrál jen 5 USD, více jsem nebyl ochoten do hazardu investovat. Podruhé se mě dařilo zpočátku lépe. Nejdříve jsem v několika různých kasinech cestou po Stripu vyhrál kolem 50 USD, bohužel cestou zpět do hotelu jsem své vyhrané money nechal u "jednorukých banditů" v MGM, těsně ležícím vedle naší Tropicany. Zde vynaložených 34 USD za ubytování za jednu noc posloužilo jen ke krátkému oddechu a k ranním hygienám. O vyspání se nedalo mluvit, jaksi nezbyl čas. Z nočního města se nedalo odejít. 

I Vy byste si zasloužili "užít si" trochu zábavy a uvolnit si "emoční ventil". K tomu stačí jediné. Zajet si do Las Vegas a vyhrát (nebo si jen tak zahrát o drobné čtvrťáky, protože hrát o vysoké částky se téměř rovná vyhození peněz z okna, a to můžete udělat doma). Takže si kupte letenku a leťte do "hravé" Nevady. V Las Vegas na letišti Mc Carran, 9. nejfrekventovanějším letišti světa i v kasinech už Vás očekávají. Z letiště do města je to jen kousek cesty a pak už přijde zážitek, na který nikdy, stejně jako já, nezapomenete.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress