Hlavní stránka

Norské "kladívko" – Lillehammer

(31.10.2007)

Hlavní město norské provincie Oppland bylo od 12. do 27. února 1994 dějištěm XVII. ZOH. Na hrách se poprvé zúčastnili naši sportovci už jako samostatná česká výprava (v Albertvillu 1992 soutěžili ještě jako společná ČSFR). Žel tentokrát to bylo bez úspěchu, ani jedna medaile na nás nezbyla, zato domácí jich získali 26.

Sám rychlobruslař Koss vybojoval 3 zlaté medaile a každou v novém světovém rekordu v hale Vikingskipet v Hamaru. Ne všechny disciplíny se konaly přímo v Lillehammeru, např. lední hokej se hrál i na stadionu v jižně ležícím Gjoviku na stadionu, který byl vytesán ve skále, lyžařské disciplíny se konaly na svazích v okolí města (Hunderfossen atd.).

Tato zimní olympiáda se konala už po dvou letech od předchozí a od těchto her se zimní setkávání vrcholových sportovců světa už nekoná v přestupných letech.

Pětadvacetitisícové město Lillehammer (v překladu kladívko) se nachází u ústí řeky Mesna do největšího norského jezera Mjosa (po délce má 117 kilometrů) na počátku údolí Gudbransdalen. Město je mostem spojeno s Vignes ležícím na břehu jezera a je z něj pěkný pohled na město i jeho hornaté okolí. Na severním břehu jezera leží Neverfjell s moderním kostelem z roku 1964.

Ve vlastním Lillehammeru mimo dominujících skokanských můstků nad městem a Haakon Hall (zimní stadion) mnoho "památek" na hry nezbylo. Největším turistickým "magnetem" je tak opět skanzen De Sandvigske Samlinger Pa Maihaugen. Toto muzeum v přírodě bylo založeno v roce 1887 zubním lékařem Anderzem Sandvigem (1863-1950) a tvoří ho více jak 150 budov s téměř 35 000 kusy lidového umění. Patří sem i dřevěný kostel Garmo nebo farma Bjornstad. O prázdninách bývá farma obydlena a lidé v ní žijí a pracují jako v 90. letech 19. století.

Dalším cílem turistů je obrazová galerie Lillehammer Bys Malerisamling s díly norských umělců 18. a 19. století. Zajímavá svojí architekturou je i vlastní budova z roku 1963. Další možností k návštěvě v samém centru města je norské muzeum dopravních prostředků Norsk Kjoretoy Historisk Museum. Unikátní jsou jak historické sáně, tak i historické automobily. Dalšími atraktivitami města jsou Banken kulturhuset – budova z konce 19. století s vnitřní nástěnnou výzdobou nebo Bjerkebaek – dům, v němž žila norská spisovatelka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 1928 Sigrid Undsetová. Tato významná norská spisovatelka je pochována v osadě Mesnalien asi 15 kilometrů od Lillehammeru.

Turistům je nabízena atraktivní projížďka na kolesovém parníku Skibladner po jezeře Mjosa. Můžete si vybrat z několika linek např. Lillehammer–Moelv (80 minut), Lillehammer–Gjovik (135 minut) nebo Lillehammer–Hamar (210 minut). Na parníku je restaurace a možnost bohatého občerstvení. Atraktivní je v pondělí, ve středu a v pátek večerní odjezd z centra města ve 20 hodin na losí safari v Oyer. Při cestě do hor je podávána káva, koláčky a losí sekaná.

Už mimo Lillehammer, ve 14 kilometrů na sever ležícím Hunderfossenu je zajímavé norské muzeum historie silnic (vstup zdarma), ale především rodinný park Hunderfossen Familie Park se sochou obřího trolla, pohádkovou jeskyní, muzeem voskových figurín, zámkem Soria Moria a mnoha adrenalinovými atrakcemi pro všechny věkové kategorie (zde už se platit musí). Norové se umějí bavit a tak rádi zaplatí. Vstupné je při přepočtu asi 500 Kč pro dospělé a 420 Kč pro děti (2007).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress