Hlavní stránka

Cesty Jana Beneše Amerikou

(12.06.2007)

Spisovatele Jana Beneše jsem poznal po příchodu do Kalifornie v roce 1986. Některé jeho knížky jsem znal už z domova, tady mě ale zaujaly jeho povídky ze Spojených států, které vycházely v exilových časopisech. A nakonec se mi dostaly do rukou také jeho knihy "Banánové sny" a "Zelenou nahoru".

Mimo jiné v  nich Beneš píše o svých cestách po Spojených státech a o životě v Kalifornii. Jsou to vynikající cestopisné postřehy, protože spisovatel byl skutečně pozorným a vnímavým cestovatelem, který se snažil vytěžit maximum poznání z drobných zážitků a setkávání s obyčejnými Američany. Nebyl ale žádným slepým obdivovatelem Spojených států, které měl rád pro jejich svobodu a demokracii, ale podroboval všecko viděné a zažité zároveň ostré kritice. Tak jako svého času doma, také tady nepřestal bojovat proti lidské pitomosti, hamižnosti a byrokracii. Navštívil jsem Jana Beneše několikrát v jeho vlastnoručně vybudovaném domě v Pacific Grove v Kalifornii, kde mi vyprávěl o tom, jak se soudí s hlupáky, kteří tam chtějí ničit přírodu.

Jan Beneš byl podle některých "konfliktní člověk", který celý život nepřestal bojovat za ideály, kterým věřil. A to dělal i doma po svém návratu. Jak jsem ho poznal, byl člověkem, který nic nevzdává. A tak se jen těžko chce věřit, že 1. června tohoto roku vzdal svůj boj tím, že dobrovolně odešel ze světa.

Jeho povídkové knížky z pobytu za oceánem a cest po Americe vyšly později i v České republice. Přečtěte si je. Pokud zamýšlíte cestovat do Spojených států, budou pro vás určitě cenným pramenem poznání a pomohou každému lépe pochopit tuto složitou zemi a lidi.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress