Hlavní stránka

Gori - Gruzie

(26.05.2007)

Město Gori leží necelých 80 km na západ od Tbilisi v místech, kde se stéká řeka Kura a Liachvi. Podle nejčastějších informací o městě to vypadá, že jeho historie začala 21. prosince 1879, kdy se tu v rodině místního ševce narodil Josef Džugašvili-Stalin, ale o existenci pevnosti Gorisciche se hovoří v gruzínských kronikách už roku 628.

Město leží na velmi výhodném místě, kudy odedávna vedly všechny cesty spojující Černé a Kaspické moře. Dokonce tudy vedla také jedna z větví slavné Hedvábné cesty. Právě těmito místy procházely karavany směřující se vzácným nákladem z Číny do Byzance a dále do Evropy. Není proto divu že město rostlo a bohatlo. Ve středověku se stalo střediskem feudálního státu Kartli.

Jako připomínka na ty časy se ve středu města na vysokém pahorku rýsují zříceniny staré pevnosti "Goris - ciche" neboli "Pevnost na návrší", odtud také dostalo město svůj název Gori, i když samo leží v rovině. Pahorek s opevněním byl jistě důležitým strategickým místem, odkud se daly snadno kontrolovat karavany obchodníků, ale také byl jistě vidět z daleka a zajisté sloužil jako dobrý orientační bod.

Mohutné zdi z říčních valounů a cihel se nejlépe dochovaly na severozápadní straně pevnosti. Největší část hradeb, které tvoří mohutný val do dnešních dnů, byla ovšem postavena až v 17. a 18. století. Na severním úbočí pahorku, pod středověkými hradbami byly ale objeveny pozůstatky ještě staršího zdiva o síle tři metry. Archeologicky se tak potvrdilo, že již v prvním tisíciletí před naším letopočtem byl pahorek v Gori velmi důkladně opevněn. Jako město Gori existovalo již od 11. - 12. století, tedy v době, kdy Gruzie prožívala nejskvělejší období svých dějin. Byla to doba, kdy došlo ke značnému hospodářskému rozmachu a mezi důležitá střediska obchodu a řemesel té doby patřilo bezesporu i Gori.

Gruzie prožívala svůj rozmach vždy když byla jednotná, ve chvíli kdy se rozdrobila na samostatná království a knížectví se nikdy nedokázala ubránit mocným sousedům. V osmdesátých letech 14. století uvrhly Gruzii do bídy Tímúrovy vpády. Mezi roky 1386až 1404 byla Gruzie sedmkrát přepadena a zpustošena. Když pak v roce 1453 dobyli Turci Cařihrad, dostala se Gruzie mezi dva mlýnské kameny agresivních sousedů - Turecka a Íránu. Změnily se trasy obchodních cest, což Gruzii poškodilo ekonomicky a pak byla také odříznuta od zbytku křesťanského světa a stala se snadnou kořistí. 

Na přelomu 15. a 16. století se gruzínské království opět rozpadlo na tři - Kartli, Kachetie a Imeretil a ještě několik samostatných knížectví. Vojska Uzuna Hasana měla za této situace jednoznačně navrch. Zničila města Tbilisi, Gori a odvlekla 5 000 Gruzínců do zajetí.  Od té chvíle si území Gruzie dělili mezi sebou Turci s Peršany a království Kartli a Kachetie se jen s obrovskými obětmi bránily absolutní porobě. K nejúspěšnějšímu vojenskému střetu Gruzínů s porobiteli došlo právě v Gori, když se jim v letech 1598-1599 podařilo osvobodit zdejší pevnost, předtím obsazenou Turky. A tak se Gori zapsalo do historie nejen jako jedno z nejstarších měst Gruzie, ale také jako symbol boje za svobodu a nezávislost.

Ze zřícenin pevnosti se naskýtá překrásný pohled na město a jeho okolí, kde lze navštívit řadu pozoruhodných památek. Například směrem na západ leží Kincvinský chrám (12. - 13.století), proslavený svými freskami. Mnohé z nich zobrazují i dávné gruzínské panovníky. Známý je také klášterní kostel Samcevrisi ze 7. století, proslavený svými kopulemi, nebo zříceniny Spaského chrámu v Cromi rovněž ze 7. století, který bezesporu patří k architektonickým vrcholům své doby. Asi 10 km jižně od Gori v Atenském údolí najdete slavný chrám Sioni, který je údajně přesnou kopií chrámu Džvari u Mchety a pochází rovněž ze 7. století. Zdejší nástěnné malby prý vznikly v roce 1080.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress