Hlavní stránka

Mexiko a Mexičané

(26.06.2001)

Jaké je Mexiko a Mexičané? Latinskoamerická země s rozlohou téměř 2 mil. km2 (15. místo světa), počet obyvatel počátkem třetího tisíciletí dosáhne 100 milionů (koncem roku l998 asi 98 milionů). Pro zajímavost: v roce l968 žilo v Mexiku 46 mil. obyvatel. To znamená, že počet obyvatel se za 30 let zvýšil 2,13 krát.

Latinskoamerická země s rozlohou téměř 2 mil. km2 (15. místo světa), počet obyvatel počátkem třetího tisíciletí dosáhne 100 milionů (koncem roku l998 asi 98 milionů). Pro zajímavost: v roce l968 žilo v Mexiku 46 mil. obyvatel. To znamená, že počet obyvatel se za 30 let zvýšil 2,13 krát.

Severní hranice s USA jde po 32. rovnoběžce severní šířky až ke městu Ciudad Juarez ve státě Chihuahua (severně od Ciudad Juarez leží E1 Paso v USA). Odtud až po Mexický záliv tvoří hranici řeka Rio Crande del Norte. Jihovýchodní hranice má Mexiko s Guatemalou (mexické státy Chiapas a Campeche) a Belize (státy Quintana Roo jižně od Yucatánu na stejnojmenném poloostrově). Východ omývá Mexický záliv (těžba ropy, méně zemního plynu, lov langust a krabů), západ tvoří Kalifornský poloostrov se státy Baja California Norte a Baja California Sur (loví se tuňáci, těží fosfáty, měď a kamenná sůl). K Mexiku patří kalifornský záliv a pacifické pobřeží se světoznámými lázněmi Acapulco. Při pobřeží se loví zejména ústřice a krabi.

Pro povrch jsou typické náhorní plošiny. Jejich okraje lemují poledníkově se táhnoucí pohoří Sierra Madre Occidental a Sierra Madre Oriental. V Mexiku se nachází několik sopek, v minulých dnech se opět ozvala v blízkosti hlavního města Ciudad de México pětapůltisíc metrů vysoká sopka Popocatépetl. Nejnižším místem Kordiller je Tehuatepecká šíje při 95. poledníku západní délky. Jí vede pomyslná hranice mezi Severní a Střední Amerikou.

Mexiko má největší město světa, metropoli Ciudad de México (u nás často anglofilsky psáno Mexico City). Žije v něm na dvacet miliónů obyvatel. Jde pouze o hrubý odhad, počet obyvatel se vzhledem k vysoké mobilitě nedá přesněji zjistit. Do obrovské aglomerace pod téměř stálým příkrovem smogu přicházejí denně další a další lidé v naději, že se jim podaří získat zaměstnání.

Z hlediska vyprodukovaného HDP na 1 obyvatele náleží Mexiko do stejné skupiny jako Česká republika (v roce 1998 dosáhlo 6400 USD/. Primér se podílí 8 %, sekundér 28 %, terciér tvoří 64 % HDP země. Urbanizace přesáhla 70% .

Jaký je Mexičan?

Je černovlasý, tmavooký, snědé pleti, nevelkého vzrůstu, má silnou konstrukci, povahově je otevřený, komunikativní, často až naivně optimistický. Je hrdým vlastencem, ctí svůj indiánský původ. Hrdost a vlastenectví souvisí se zeměpisnou polohou. Ještě v polovině minulého století patřila značná část dnešního jihozápadu USA k Mexiku. Ke svým severním sousedům mají Mexičané poměrně rozporuplný vztah. Na jedné straně jimi opovrhují a nazývají je hanlivě ?gringos?, ale na straně druhé je v mnoha věcech napodobují a jsou na nich závislí. Mnoho Mexičanů se snaží dostat nelegálně do USA, tam si vydělat US dolary a s nimi se vrátit zpět. Ostraha hranice mezi USA a Mexikem je proto ze strany USA velmi přísná, naopak vstup do Mexika z USA je bezproblémový.

Negativní vztah mají Mexičané indiánského původu ke Španělům, historické reminiscence jejich chování vůči domorodcům, drancování aztéckých staveb atd. jsou dosud živé.

V mexické rodině dominuje muž, žena je zpravidla paní v domácnosti s hlavní úlohou při výchově dětí. Děti jsou na rodičích zcela závislé, bez jejich svolení si nedovolí skoro nic.

Nápojem značky tequila ráda bych se opila aneb Slastná směs radosti a bolesti

Pro nás je Mexičan typický svým širokým sombrérem, tmavým oblekem a kytarou, žijící ze dne na den. Také já jsem viděl mnoho spíše chudých Mexičanů, byli však všichni usměvaví a veselí. Nebylo to jen díky nápoji tequila, který se zde vyrábí z různých druhů agáve. Agáve je často jedinou možností, jak uživit sebe i početnou rodinu v horských oblastech země. Na rozsáhlých polích kolem malých horských farem roste rostlina, poměrně náročná na půdu i na práci, z níž se dají vyrobit až 4 litry destilátu. Ten musí zrát až 10 let (tomu odpovídá i poměrně vysoká cena). Pravá mexická tequila pochází z okolí města Tequila (leží 30 kilometrů severozápadně od hlavního města státu Jalisco - Guadalajary). Agáve se zde pěstuje v blízkosti řeky Rio Grande de Santiago v horách na ploše 20 000 hektarů. Mexičané doporučují konzumovat tento stále oblíbenější nápoj spolu s plátkem citronu (rozkoušeme), poté olíznout sůl s pikantní paprikou ze hřbetu ruky a pak rychle vypít obsah sklenky. Žertovně dodávají, že na závěr je ještě třeba sníst i skleničku, aby byl prožitek z tequilového obřadu zcela úplný (v duchu úsloví, že tequila je radost i bolest). Tento nápoj se dá také míchat s jinými pochutinami a vytvořit mnoho jiných velmi pikantních nápojů.

Mexičané se oddávají nejen pití, rádi konzumují potraviny vyráběné zejména z kukuřice. V každém městečku dostanete koupit tortilly. Jsou to placičky asi jako naše palačinky, balené do ruliček, chuťově velmi pikantní, voňavé, s různým obsahem, např. tacos jsou tortilly plněné kuřecím masem, frijoles mají náplň z vařených rozemletých fazolí apod. Vůbec množství vůní v městech Mexika je nenapodobitelné. Podobně je tomu i s pestrostí barev.
 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress