Hlavní stránka

Oandu - naučná stezka v Estonsku

(09.08.2007)

Naučná stezka Oandu se nachází na severu Estonska v Národního parku Lahemaa. Velmi zajímavý prostor této lesní chráněné oblasti leží u silnice ze Sagadi do pobřežní Altji. Vlastní park Lahemaa patří k největším lesním chráněným oblastem v Evropě.

Součástí celé chráněné oblasti je rezervace, která je zařazena do systému rezervací Natura 2000 a v ní i lesní naučná stezka Oandu. Oandu představuje les velké přírodní hodnoty a současně i další biotopy v systému Evropská příroda a směrnice o ptácích (č. 79/409/EEC). Řada ptáků uvedených ve Směrnici je zde k vidění a nebo jen slyšet. 

Park Lahemaa je rozdělen na 3 zóny a naučná stezka v Oandu je v druhé zóně se zvláštním statutem od roku 1998. Délka trasy je 4,7 km a má 19 zastávek

Stezka začíná v suchém lese na pískovcové plošině pokryté hrubým pískem, kde je borovicový les vzniklý po požáru v roce 1951. Přirozené požáry jsou zde také způsobem obnovy lesa. V minulosti do lesů rovněž zasahoval člověk. Jeho vliv je patrný například v tom, že se tu na některých místech vyskytuje jen malé množství odumřelých stromů. Vedle toho je možné zde najít velmi staré stromy v porostu travin nebo vřesu s podrostem Medvědice lékařské, Šichy černé. Také se tu vyskytují i četné druhy lišejníků. Jejich poškození sešlapáním znamená dlouhou dobu jejich obnovy, někdy i několik desetiletí. Stezka se nachází asi 2 km od pobřeží Finského zálivu. 

Při cestě k němu jde návštěvník borovým lesem, který náhle končí na strmém stupni, který připomíná poslední část obrovského schodiště vedoucího na břeh. Plošina vznikla v souvislosti s poslední dobou zalednění asi před 10 tisíci lety. Je ve výšce asi 50 metrů nad hladinou zálivu. Další stupeň pod námi je o 11 až 12 metrů níž a je to staré pobřežní pásmo, které tu bylo asi před 7 500 až 8 500 lety v době Ancylusového jezera. Dodnes jsou patrné zbytky dun a pískových bariér. V úzkém pásmu mezi nimi se nachází bažiny a malé vývěry vody. Zde se již vyskytují ve stále větším měřítku smrky a jsou zde patrné i stopy po řadě divokých zvířat, která tu volně žijí. Po krátkém sestupu níže se objeví další stupeň. Tentokrát to je hranice Litorinového moře z doby před 4 500 až 7 500 let. Zde končí pásmo smrků a začíná opět pásmo borového lesa. Asi v polovině cesty k současnému pobřeží je ještě jedno pobřežní pásmo minulosti asi z doby před 4 000 lety. 

Vraťme se však zpět na naučnou stezku na pískovcové plošině. Vyskytuje se tu přirozený smrkový, asi stopadesátiletý, les. Existuje tu bez zásahu člověka a původem pochází stromy z Norska. V našich podmínkách bychom řekli původní prales. Po upravené cestičce se prochází nad padlými stromy, které jsou obalené mechy a rozkládají se. V takových podmínkách žijí další vzácní obyvatelé jak rostlinné, tak živočišné říše. Půdy jsou tu převážně podzolové se slabou vrstvou surového humusu, mocnějším eluviálním a iluviálním horizontem. Půdních typů je tu málo a jsou závislé na tom, zda je tu voda nebo suchý pískový podklad. 

Vedle toho tu dále návštěvník projde prastarým borovicovým lesem se stromy obrostlými lišejníky, s rozpadajícími se kmeny a jejich parazitickými obyvateli. 

Ze zvířat tu je inzerován los, divoké prase, zajíc a hlavně velké množství ptáků. 

Vedle jehličnanů tvoří velkou část rezervace les z osik. Jsou tu již více než sto let a jejich štíhlé kmeny jsou až 30 metrů vysoké. Na starých stromech jsou často k vidění různé druhy chorošů, hnízdících ptáků a určitě na sebe upoutá pozornost hlavní obyvatel - datel.

Na jedné ze zastávek je možné pozorovat, jak se přirozený les dokáže vypořádat s poškozením od velké bouře. Poslední taková tu byla v roce 1980. 

Zajímavý je i proces využití stromů pro sběr smůly. Stromy jsou nařezány a je odstraněná kůra, pak se do nádobky pod zářezy sbírá uvolněná smůla. 

Celá oblast, kudy stezka prochází, je tvořena zcela rozdílnými biotopy i geomorfologicky. Se všemi zajímavostmi návštěvníka seznámí 19 zastávek, kde jsou přehledné tabule s popisem. Letní návštěva je velkým zážitkem, avšak barevný podzim zde zanechává v návštěvníkovi skutečně nezapomenutelný dojem.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress