Hlavní stránka

Florencie

(25.07.2007)

Když se třicetiletá Tina, učitelka z amerického Středozápadu, vydala na cesty prostřednictvím cestovní kanceláře, měla na návštěvu Evropy vyhrazeno sedm dní. Čtvrtého dne ráno přijela celá skupina turistů do Florencie a vydala se za prohlídkou pamětihodností. Z paláce Uffizi k Ponte Vecchio, z paláce Pitti do Dómu, a to všechno bez přestávky. V okamžiku, kdy Tina vstoupila večer do hotelové haly a spatřila tu zase jen historické starožitnosti, začala hystericky křičet. Když ji dopravili do nemocnice, nevěděla ani kde je, ani v jakém století. Lékaři z nemocnice Santa Maria Nuova konstatovali typický příklad onemocnění, které si pojmenovali jako Stendhalův syndrom.

Tento francouzský spisovatel již více než před 160 léty uvedl, jak ho Florencie, a zejména návštěva kostela Santa Croce, kde jsou pohřbeni Michelangelo, Machiaveli a Galileo Galilei, vyvedla z rovnováhy.

"Když jsem vycházel z kostela Santa Croce, šíleně mi bušilo srdce. Byl jsem krajně vyčerpán a měl jsem strach, že omdlím", napsal ve svých vzpomínkách z cest.

Lékaři z nemocnice Santa Maria Nuova se domnívají, že Florencie nabízí turistům takovou koncentraci umění a historie jako žádné jiné město na světě. To vede podle nich především u nepřipravených turistů k jakémusi předráždění, které může způsobit i srdeční arytmii, mdloby a podobně.

Pacienti jako by ztratili všechny souřadnice, podle nichž by se mohli orientovat, mají pocit, že jsou na okraji propasti.

Florencie leží v oblasti nazývané Toskánie na soutoku řek Arno a Mugnone. Původní obyvatelé byli Etruskové, a protože byli Římany označováni jako Tusci, celá oblast je označována Toskána. Když se v roce 59. př. n. l. stala Florencie římskou kolonií, byla podle množství květů nazvána Colonia florentis - Kvetoucí osada.

Největšího rozkvětu dosáhlo město v době renesance za vlády rodu Medicejských, mocného a bohatého rodu, jež miloval umění. Medicejové začínali jako kupci a skončili jako panovnická dynastie. Medicejové byli moudří, štědří a velkorysí. Byli ovšem také mistři v umění přetvářky, v umění opřádat své jméno legendou, vyvolávat úctu a obdiv.

Zakladatelem dynastie Medicejských byl bankéř Giovanni de Medici (1360-1429). Nějakou dobu zastával úřad gonfaloniéra signorie, tj. předsedy městské rady tehdy ještě republikánské Florencie. Hlavně ale podstatně rozmnožil rodinné jmění. Jeho syn Cosimo po něm zdědil 178 222 florény v hotovosti. Jeden florén obsahoval v té době 3,5 g ryzího zlata. Byla to ohromná suma, ale představovala jen zlomek celkového odkazu. Cosimo kráčel ve šlépějích svého otce. Jeho finanční síla byla srovnatelná s finanční silou pověstných Rotschildů. Stal se bankéřem papeže, anglického krále a dalších pomazaných hlav. Cosimo se ale také postavil do čela velkého hnutí za uměleckou a myšlenkovou obrodu. Po jeho smrti v roce 1464 ho prý oplakávala celá Florencie. Předčil všechny současníky nejen bohatstvím a autoritou, ale též štědrostí a moudrostí. Cosimova dědictví se ujal jeho syn Piero il Gottoso (Piero Dnavý). Byl to člověk nemocný, neschopný a také se ze své vlády netěšil dlouho.

Piero zemřel ještě v témže roce a hlavou rodiny se stal 21-letý Lorenzo, Cosimův vnuk, obdařený dědovou inteligencí a obratností. Záhy se stal uznávaným vládcem Florencie a celého Toskánska. Lorenzo svým vzhledem spíše zpodobňoval sílu než krásu. Měl skřípavý hlas a ústa se zdála nepřirozeně veliká v nesouměrném obličeji. Lorenzo si své nedostatky uvědomoval, a proto nesnášel ve svém sídle zrcadla. Snad právě skoupá příroda způsobila, že zcela propadl kultu krásy. Obklopil se umělci, básníky a filozofy, kteří se ke štědrému mecenáši jen hrnuli.

Lorenzovou smrtí skončila jedna politická éra a začala druhá. Několik let sice vládl jeho syn Pier, ale pak byli Medicejští z Florencie vyhnáni. Ještě na dvě století se tam zakrátko vrátili, ale už jako panovnická dynastie. Z vůle císaře Svaté říše římské Karla V. se v roce 1532 Alessandro Medicejský (byl Karlovým zetěm) stal dědičným vévodou celého Toskánska. O třicet pět let později bylo vévodství povýšeno na velkovévodství. Kruh medicejské dynastie se uzavřel v roce 1737 smrtí velkovévody Giana Gastona, který po sobě nezanechal dědice. Toskána se pak na dlouhá léta dostala pod nadvládu habsburské monarchie.

Pod ochranou Medicejských působil ve Florencii i Galileo Galilei. Právě zde v noci na 7. ledna 1610 zaměřil svůj dalekohled na planetu Jupiter a povšiml si malých teček kolem tohoto nebeského tělesa. Byly to jeho družice. Dal jim jméno Medicejské hvězdy na počest svého příznivce a ochránce Cosima II. Medici. V témže roce se mu dostalo také titulu "první filozof a matematik nejjasnějšího vévody toskánského".

Až do 19. století byla Florencie obehnaná hradbami. Dnes jsou na jejich místě široké většinou jednosměrné bulváry, které oddělují historické jádro města od obytných a továrních bloků.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress