Hlavní stránka

Trinidad a Tobago

(26.06.2007)

Středoamerická republika s krásnou tropickou přírodou se nachází na stejnojmenných ostrovech asi 30 kilometrů na sever od severovýchodní Venezuely (náleží do oblouku Malých Antil). Ostrov Trinidad má rozlohu 4 827 km2, Tobago 301 km2. Přírodním unikátem země je asfaltové jezírko Pitch Lake s plochou 38 ha, hloubkou až 87 metrů, poblíž městečka La Brea na jihozápadě Trinidadu.

Geologicky náleží Trinidad a Tobago k jihoamerické pevnině. Země má pasátové tropické klima (období dešťů trvá od června do prosince). Proto je více než 45 % území pokryto tropickým deštným pralesem.

 

Ostrovy objevil Kryštof Kolumbus v roce 1498, kolonizovány byly nejdříve Španěly roku 1532. V roce 1763 připadlo Tobago Britům, ti pak roku 1797 obsadili i Trinidad. Do země bylo zavlečeno z Afriky mnoho otroků (dnes tvoří černoši přes 44 % populace). Dobrovolně, po zrušení otroctví, přijížděli koncem 19. století z Indie a Číny námezdní dělníci na práce na plantážích a také indičtí obchodníci (jako do mnoha pobřežních států světa od Afriky až po Ameriku). Dnes 35 % populace tvoří potomci těchto přistěhovalců. Třetí skupinu obyvatel zaujímají mestici – 15 %, malou část tvoří potomci evropských přistěhovalců. Obyvatelstvo je na poměrně dobré vzdělanostní i životní úrovni. Asi 70 % obyvatel žije ve městech. 

Od roku 1962 je Trinidad a Tobago nezávislým státem, od roku 1976 republikou s vyspělým těžebním průmyslem (těžba přírodního asfaltu a ropy – první vrty byly otevřeny již v roce 1867; zemního plynu), zpracovatelským průmyslem (zpracování bauxitu dováženého z Jamajky na hliník a petrochemie zpracovává vlastní ropu) i zemědělstvím (cukrová třtina se zpracovává na cukr a rum, druhou nejvýznamnější plodinou je kakaovník, rozšířené jsou palmy kokosové, kávovník, banánovník, citrusy, tabák, rýže a ananasovník). Význam má také rybolov. 

Významnou roli má cestovní ruch, zejména na ostrově Tobago (okolí města Scarborough nabízí mnoho hotelových komplexů vysokého standardu). Známý podobně jako v brazilském Riu de Janeiru je tradiční karneval, který se koná v Port of Spainu na přelomu února a března (měl jsem to štěstí vše vidět na vlastní oči v roce 1984. Byl jsem tehdy zcela unesen pestrostí oblečení tanečnic a tanečníků a hudbou. Všude znělo kalypso. To zde zřejmě v hudební produkci dominuje dosud). Barelové kapely používají staré barely jako bicí. 

Ve sportu vynikají trinidadští atleti, především sprintéři v bězích na krátké tratě a také cyklisté–sprintéři na dřevěných oválech cyklistických stadionů. Atrakcí byli bobisté na zimních olympijských hrách.

Vlajku Trinidadu a Tobaga tvoří červený list (červená barva symbolizuje vitalitu lidu, mírumilovnost a chrabrost všech obyvatel) s černým kosým pruhem, lemovaným dvěma úzkými bílými proužky (černá barva symbolizuje lid ostrovů spojených pevnými pouty solidarity, jeho sílu a jednotu i bohatství země; bílá symbolizuje mořské vlny, je barvou čistoty ideálů a rovnosti všech lidí pod sluncem). Poměr stran je 3:5.

TT – Trinidad a Tobago – info:

Rozloha 5 128 km2, počet obyvatel 1,33 mil. (2005), hustota osídlení dosahuje 260 ob./km2. Hlavním městem je Port of Spain (105 000 obyv.).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress