Hlavní stránka

Zanzibar - tanzánský ostrov koření

(29.05.2007)

Ostrov Zanzibar se nachází při 6. stupni jižní zeměpisné šířky v Indickém oceánu při východním pobřeží Afriky asi 31 kilometrů od tanzánské pevniny - odděluje je Zanzibarský průliv. Za hlavní město Zanzibaru je považován přístav Zanzibar s historickým centrem Stone Town.

Mimo tento ostrov, který místní obyvatelé nazývají Unguja, patří k Zanzibaru ještě ostrov Pemba (60 kilometrů na severovýchod) a několik drobných ostrůvků. Celé souostroví má rozlohu 2 332 km2, žije v něm téměř milion obyvatel (2005). Kultura je svahilská, ale v minulosti byla ovlivňována Peršany, Araby a Indy, kteří sem přicházeli jako obchodníci. Nábožensky dominuje islám, ale žijí zde v pokoji a míru i hinduisté, křesťané a přežívají i tradiční místní náboženství.

Stone Town

Ostrov byl ve 12. století osídlen Peršany ze Šírázu a Araby z Ománu. Prvními Evropany, kteří sem zavítali byli obchodníci z Portugalska a Británie. Úplně prvním byl portugalský mořeplavec Vasco da Gama, který zde zakotvil při své cestě do Indie v roce 1499. O téměř sto let později (1592) přijela do zanzibarského přístavu britská loď Edward Bonaventure. Té velel kapitán James Lancester. Od té doby se stal Zanzibar významným obchodním místem. Odkud se vyváželo především koření, slonovina, látky, ale také otroci. 

V letech 1963-64 byly ostrovy čtyři měsíce samostatným státním útvarem. Dne 26. 4. 1964 se ostrovní stát spojil s pevninskou Tanganikou a vznikla Spojená republika Tanzánie. 

Stone Town

Na počátku XXI. století je situace poněkud jiná. V současnosti je ostrov známý jako oblíbená turistická destinace, která nabízí bílé písečné pláže, skvělé podmínky pro potápění (ideálním místem je blízký ostrůvek Changu) a v nitru ostrova úžasnou přírodu. Přímo v přístavu Zanzibar stále dominuje stará čtvrť Stone Town, zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO. 

Kouzelné jsou úzké křivolaké uličky, staré arabské paláce, nádvoří a náměstí, mešity, tržnice, bazary, katedrály, bíle natřené domy a jako všude, kde bylo možné očekávat piráty nebo jiné dobyvatele z moře, je pevnost. Budete mít pocit, že zde stále ještě vládne sultán a že za rohem funguje trh s otroky (není to ani sto let, co zde byl tento "obchod" zakázán). 

V okolí města se nacházejí farmy (zde bych doporučil několikahodinovou Spice tour), na nichž se pěstuje koření - muškátové oříšky na stromech vysokých 9-15 metrů, skořice nebo hřebíček, jehož je Zanzibar největším producentem (60 % světové produkce). Vyváží se také kopra a kokosy. V kioscích si můžete zakoupit kurkumu dlouhou, chilli papričky, hřebíček, černý pepř, vanilku, muškátové oříšky, skořici, zázvor, ovoce a zeleninu, kterou znáte i neznáte. Zde leckterou uvidíte a ochutnáte jistě poprvé v životě. Také pokud byste měli pocit, že máte chuť na něco dobrého, pak jsou zde velké možnosti, jak svůj žaludek naplnit pečeným skopovým, případně uzenou chobotnicí nebo mnoha druhy ryb upravených na několik způsobů. Vůbec nejlepší bude, přijedete-li si Zanzibar a jeho kulturu, přírodu i okolní vody prohlédnout a ochutnat místní kuchyni.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress