Hlavní stránka

Cestování po Rusku to je nekonečná řada nástrah

(19.01.2007)

Sebrat se a jet do Ruska jen tak, podívat se, jak to dělají milióny "batůžkářů" po celém světě, tak na to zapomeňte. Už od dob Sovětského svazu se tu uznává jen masová organizovaná turistika - aby byl cizinec pěkně pod dohledem. Teď ke všem předpisům, které už platily, přibyl ještě nový migrační zákon. A než se utřepe a alespoň většina policistů zjistí jak mají s tímto novým předpisem naložit, tak je lepší snad do Ruska ani nejezdit.

Je to klasika. Zákon platí od 15. ledna, ale nejsou formuláře, nikdo neví co má dělat, ruská migrační služba sama přiznává, že zatím nemá v nové legislativě zcela jasno, ale už padly první pokuty za nesplnění požadavků v zákoně uvedených (pokuty kolem 4500 rublů nejsou zrovna malé).

Při pobytu v Rusku musí mít každý cizinec:

1. cestovní pas s platným vízem

2. migrační kartu - ta se vydává při přechodu hranic nebo na letišti

3. nově je nutný také doklad o splnění ohlašovací povinnosti (musíte ho získat do tří dnů od překročení hranice) - o tento doklad musí požádat pro návštěvníka Ruska zvoucí osoba uvedená ve vízu a nebo ruský hotel kde budete ubytováni. Nový formulář měl být od 15. ledna k dispozici na všech ruských poštách a na pobočkách ruské Federální migrační služby - ale není.

4. pokud pojedete do Ruska autem, nezapomeňte že se nesmíte v zemi zdržet více než jeden měsíc - jinak musíte zaplatit vysokou kauci jako pojistku na to, že auto zase vyvezete ze země - pokud se zdržíte byť o pár hodin (to se vám může stát klidně i ve frontě při odbavení na hranici) a překročíte měsíční limit, rádi si na vás smlsnou a pokuty jsou obrovské. V Rusku vám také neplatí mezinárodní zelená karta jako doklad o zákonném pojištění vozidla - musíte si uzavřít pojistku ruskou. Sice můžete být se zahraničním vozem v Rusku jen jeden měsíc, ale pojistku kterou musíte uzavřít s vámi uzavřou nejméně na tři měsíce.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress