Hlavní stránka

Na ostrovech kolem datové hranice-4

(06.02.2007)

Na Plaveckých ostrovech (Samoa) jsem byl pětkrát a když jsem jednou musel čekat pár dní na loď na atoly Tokelau, využil jsem nabídku na jednodenní výlet na ostrov Niue, ležící 500 km na jihovýchod od Samoy a na východ od datové linie.

Je to ostrov "samorost", tak jako Nauru. Široko daleko stovky kilometrů není ani píď pevné země, ani atol. Také tady byl J. Cook v r. 1774, jenže přijetí jeho posádky nebylo bez problémů, a proto ostrov nazval "Divošským". Ostrov má 263 km2 a dal by se za den obejít. Žije zde asi 3 000 lidí. Politicky jde o přidružené území Nového Zélandu disponující vnitřní autonomií. Správní středisko Alofi leží na severozápadě ostrova. Zhruba 12 tisíc Niuejců žije na Novém Zélandě; šli tam za vzděláním nebo za prací a zůstali. Přestože je ostrov korálový, je úrodnější, protože masy korálů byly tlakem hornin vyzdviženy až 60 m nad hladinu moře. Vyváží se ovoce a zelenina a kupodivu i fotbalové míče.

Letadlo, se kterým jsem letěl, bylo pro 6 osob a tlustá matróna si musela přesednout do uličky a ještě ji na druhé straně vyvážili zavazadly. Letěli tam pracovníci tzv. Mírových sborů, na které čekal u letadla landrover, takže mě vzali s sebou do své stanice na severu ostrova ve vesnici Mutalau. Prohlédl jsem si vesnici, jejich rukodělné dílny, kde se vyrábí "pareo" - látka na šaty a věci ze dřeva a tapy. Z mnoha domků se ozývalo hlasité klepání paličkami. Kůra mladých stromků se sloupne, spaří a rozřízne na pásky 1 až 2 cm široké. Pak se do nich buší dřevěnou paličkou na vále, až změknou. Z pásků "tapa" se pak splétají jednoduché věci jako kabely, tácy, dečky, košíky apod. Ještě mám něco doma schované. Před odletem jsem také pojedl dobré krabí maso s exotickým ovocem a vydal se zpět na Samou.

Související články:
Na ostrovech kolem datové hranice - 1
Na ostrovech kolem datové hranice - 2
Na ostrovech kolem datové hranice - 3

 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress