Hlavní stránka

Na ostrovech kolem datové hranice-3

(30.01.2007)

Mým dalším cílem se stala Tonga. Království Tonga tvoří 17 ostrovů ležících na východ od 180. poledníku, ale datová linie tu uhýbá rovněž na východ. Kromě větších ostrovů je jich tu asi 200 malých, vulkanických nebo korálových.

Dohromady mají všechny ostrovy 748 km2 a žije na nich asi 120 tisíc obyvatel. Jsou tu tři církve: katolíci, protestanti a metodisté, které soupeří o přízeň věřících. Angličtí misionáři se tu usadili první a ostrov Tongatapu, na kterém je i hlavní město Nuku‘alofa, sloužil jako uhelná stanice pro zásobování parních lodí. Dnes má město skoro 40 000 obyvatel. Tonga je jediným státem v jižním Tichomoří, který nebyl nikdy kolonií. První jednotné království vytvořil v roce 1862 král Tupou I. A v době mé návštěvy tam panoval stejný rod s králem Tupou IV. Viděl jsem ho na zahradě královského sídla. Chystala se tu velká sláva - královy narozeniny a tak se všude město krášlilo. Slavnostní tribuna už stála. (Pozn. red.: král zemřel v srpnu 2006 a na trůn nastoupil jeho syn Tupou V.)

Nocleh jsem sehnal v hotelu Date line na hlavní třídě, pod podmínkou, že odjedu před oslavami, protože to jsou zcela obsazeni. Za tři dny jsem prošel celkem pěkné město a stopem projel i nejbližší okolí. Navštívil jsem posvátné hroby předků (mohyly s deskami, vyzdobenými lasturami škeblí). Zajímavé jsou také Velké kameny Ha’amonga: dva obrovské přitesané svislé kvádry, přikryté třetím vodorovným. Je to známý "trilithon", něco jako anglické Stonehenge. Na jednom balvanu je tabulka, kde se uvádí, že král pochyboval o účelu kamenů a proto dne 21.6.1967 vylezl nahoru a tam našel značku, přes kterou procházel první paprsek vycházejícího slunce. Tedy kalendář dávných obyvatel pro určení začátku léta.

Starou károu jsem se dostal stopem až ke krásnému zálivu, kde v roce 1777 přistál mořeplavec Cook, což také popisuje kovová deska. Domorodci ho pěkně uvítali a Cook proto nazval oblast "Přátelské ostrovy".

Související články:
Na ostrovech kolem datové hranice - 1
Na ostrovech kolem datové hranice - 2
Na ostrovech kolem datové hranice - 4

 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress