Hlavní stránka

Na ostrovech kolem datové hranice-2

(23.01.2007)

Dalším státem, který leží těsně u datové hranice, je Tuvalu (bývalé Elliceovy ostrovy). Stát tvoří čtyři skalnaté ostrovy a pět atolů, to vše na obrovské rozloze téměř milionu čtverečních kilometrů, ale s pevnou zemí jen 26 km čtverečných.

Žije tu asi 11 000 obyvatel, vesměs křesťanů - protestantů. Země je konstitučním královstvím s britskou královnou Alžbětou II. v čele, nemá žádné politické strany a v parlamentu sedí zástupci tradičních rodin. Hlavní městem je Vaiaku na atolu Funafuti, kde je i mezinárodní letiště, obsluhované z Marshallových ostrovů. Je tu i hotel a dům pro hosty. Tuvalu se stalo 189. členem OSN v lednu 2000. Půda korálových ostrovů není příliš úrodná a daří se jen kokosovým palmám, papájím a tropickému ovoci. Vyváží se kopra, ryby a prodávají se krásně barevné poštovní známky. Země má navíc příjem i z prodeje práv kódové internetové adresy, kde Tuvalu má zkratku "tv" a to se hodí mnoha televizním firmám.

Na Tuvalu jsem se dostal v roce 1995 z  Fidži, kam jsem přiletěl v noci do tranzitu a měl za dvě hodiny k ránu letět dál. Celníci ale chtěli vydělat a tak tranzit uzavřeli a musel jsem si koupit drahé vízum. Aby zmírnili můj vztek, nabídli mi tradiční osvěžující nápoj - kavu. Připravuje se podobně jako běžná káva, ale prášek je z rozemletých kořenů nebo kůry pepřovníku. Žádal jsem, ať se nejprve napije celník, což provedl bez reptání, ale doušek potom vyplivnul do umyvadla, že prý je ve službě a to se kava pít nesmí. Mohlo mi to být nápadné, ale přesto jsem se s nechutí napil. Chutnalo to hrozně; možná že mi tam dali silnou dávku nebo bůhví co. Po odletu se mi udělalo špatně a přišla i horečka. Při výměně peněz na letišti ve Funafuti jsem byl ve špatném stavu a tak mi dívka u přepážky sama zamluvila nejbližší nocleh: "hotel" o jednom lůžku v jediné místnosti. Noc jsem protrpěl a propotil v domnění, že jde o malárii, kterou jsem už měl dvakrát v Africe. Když mě ráno bytná viděla, ptala se jen, jakého jsem vyznání a šla rychle přivolat faráře. Přijel katolický, původně to byl kanadský misionář, dal mi nějaké léky a nabídl mi týdenní léčení, že mě z toho dostane. Jde prý o malarickou horečku "dengue", která tehdy v Pacifiku řádila. Třetí den už jsem mohl chodit a tak jsem se vydal do okolí hotelu.

Ostrov Funafuti leží na okraji rozsáhlé laguny jako prohnutý luk o délce 4 km a šířce 50 až 200 m. Kromě letiště, dřevěného vládního domku, hotelu a obchodu tu nic není. Mezi mangrovým houštím je nacpáno pár desítek domků chatrného vzhledu, ale se satelitní televizí. Asi 100 m dlouhá ulice v centru končí a dál k roztroušeným domkům vede jen zablácená cesta, kterou zvládá několik aut lidí bydlících mimo. Velkou roli tu hraje náboženství. Zde se bojuje o každou duši, tak jako všude v Pacifiku. Byli tu katolíci, evangelíci, protestanti, unitáři, adventisté sedmého dne, svědci Jehovovi, členové církve Ježíšovy, Kostela Božího i sekty Bahajců. Můj katolický kněz, páter Camillo, byl vlastně něco jako biskup, protože zastupuje církev na všech ostrovech v Tuvalu. Své ovečky na modlitby si sváží mikrobusem, připravuje pro ně programy a kurzy, staví si sám kostelík a faru v jednom a léčí. Má k ruce nejmodernější počítačový systém s programy na všechny možné nemoci a jejich rozpoznávání. Magnetotronické smyčky a záplaty přikládá na bolavá místa podle doby a intenzity, které mu počítač podle příznaků choroby ukáže. Za pár dní jsem byl téměř fit a pak jsem za mladým farářem několikrát zašel. A také za párem německých manželů, kteří se tu usadili, budují malý hotýlek a čekají na první německé turisty na této zapadlé vartě. Na letišti vlála modrá vlajka s 9 hvězdami pro 9 ostrovů a s malou britskou v jednom rohu a já jsem pokračoval s novými silami ve své druhé cestě kolem světa.

Související články:
Na ostrovech kolem datové hranice - 1
Na ostrovech kolem datové hranice - 3
Na ostrovech kolem datové hranice - 4

 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress