Hlavní stránka

Svoboda pod bodem mrazu aneb Perpetuum mobile Eskymo Welzl

(27.11.2006)

Po dlouhé odmlce se české veřejnosti znovu připomene Jan Eskymo Welzl (1868 Zábřeh - 1948 Dawson City, Kanada), český cestovatel, dobrodruh, lovec, zlatokop, náčelník eskymáků a osobitý vypravěč.

Jeho dobrodružství na základě rozhovorů začal spisovat Rudolf Těsnohlídek. O další se neúspěšně pokusil Pavel Eisner, později dílo realizovali Bedřich Golombek a Edvard Valenta. Kniha Třicet let na zlatém severu měla nesmírný úspěch i v zahraničí, kde se dokonce domnívali, že žádný opravdový Eskymo Welzl neexistuje.

Na jeho počest po něm byla pojmenována planetka 15425 objevená 24. září 1998.

Dnes, kdy se v různých anketách dohadujeme o velikosti našich předků, na některé přece jen velkoryse zapomínáme. Jako největšího Čecha jsme vlastně zvolili smyšleného Járu Cimrmana. A málokdo z nás si uvědomuje, že naše historie zná skutečnou osobnost s podobně širokým rejstříkem vlastností.

Dawson City

Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava ve spolupráci s MS Video vyrobilo dokument o životě polárníka, cestovatele a spisovatele Jana Eskymo Welzla. Prostřednictvím vyprávění welzlologů, jejichž život byl naplněn pátráním a objevováním zapomenutých podrobností, se skládá jeho portrét. Kromě Ctibora Lolka, pamětníka, jenž se výrazně zasloužil o popularizaci rodáka ze Zábřeha na Moravě, uvidíte např. Pavla Vodu žijícího v Curychu, Rudy Krejčího, emeritního profesora aljašské univerzity nebo lidi, kteří v současnosti pečují o Welzlův hrob v Dawsonu. Originálními názory a pohledy na Welzla přispívá i Ladislav Smoljak. Ve filmu se objeví i pamětníci Welzlova krátkého pobytu v Československu ve dvacátých letech minulého století.

Dnešní Dawson City

Hodinový televizní dokument staví nejen na vyprávění badatelů - welzlologů a pamětníků, cituje i z jeho autobiografických vzpomínek. Navíc tuto svéráznou bytost hovořící neopakovatelným jazykem přibližuje prostřednictvím hraných sekvencí, ve kterých fragmenty z Welzlova dobrodružného života zprostředkuje televiznímu divákovi herec Jiří Sedláček.

Jan Eskymo Welzl prožil neskutečně bohatý a barvitý osud, prošel dalekými kraji po Transsibiřské magistrále až daleko na východ, dostal se do dalekých severních krajů a dorazil na Aljašku, kde zažil její zlatou horečku. Kuriózní události a dramatický život Jana Eskymo Welzla sledujte 10. prosince na ČT2 ve 20:00 v rámci Večera na téma "Jak se oprašují velikáni".


 

Josef Albrecht

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress