Hlavní stránka

Tunisko - Kartágo, Hammamet, Sousse, Nabeul, Monastir, ostrov Djerba

(07.03.2007)

Pobřeží Tuniska se dá charakterizovat jako zóna klimatických lázní. Zdravý mořský vzduch léčí mnohé nemoci a také koupání v moři posiluje organismus. Téměř ve všech hotelích jsou mimo blízkých pláží k dispozici také bazény s vyhřívanou mořskou vodou. Velkou atraktivnost Tuniska podtrhuje možnost kombinovat pobyty na plážích či u bazénů s výlety do architektonických památek antických civilizací, do tradičních bazarů případně za exotikou při výletech k solným jezírkům či na velbloudech na okraje Sahary.

Kartágo

je nám známé již od dob, kdy jsme ještě navštěvovali základní školu a učili se dějepis. Již před dvěma tisíci let se rozplynul kouř nad troskami a vyvanul pach krve nad tímto pyšným punským městem. Dnes již jen skromné připomínky punské civilizace jsou ve stínu památek římských, z nichž vynikají lázně Antonia Pia, amfiteátr a odeon. Avšak i římské Kartágo bylo zničeno Vandaly, ti byli vytlačeni Byzantinci a ti zase poraženi Araby. A jak říkal Herakleitos Eféský: "Pante rhei", vše je stále v pohybu, vše se mění. Toto historické místo byste při svém pobytu v Tunisku neměli opomenout navštívit, dýchne na vás dávná minulost i moderní současnost v blízkém Tunisu, půjdete-li např. po moderní Avenue Habbib Bourgibba, tak blízko ležící u historického centra.

Kartágo

Hammamet

Město je nejstarší turistickou lokalitou Tuniska. Jeho dominantou jsou pevnost z 15. století, staré město s hradbami, medína s křivolakými uličkami kontrastujícími s místním soukem (trhem). Jsou zde nejen dlouhé písečné pláže, ale velmi pestrá je nabídka obchůdků, příjemných restaurací, kaváren, diskoték. Hotelové areály se nacházejí asi 2 kilometry severně od centra historického města. Kolem hotelů jsou rozsáhlé parky, zahrady s jasmíny a citrusy.  

Medina v Hammametu

Sousse

Město bylo založeno v 9. století př. n. l. a původně se jmenovalo Hadrumet. Nejzajímavější je určitě medína skrývající uvnitř hradeb i klášterní pevnost, věž sloužící jako maják a nepřehlédnutelné jsou souky. Typický je přístav, pro hosty jsou připraveny obchody s pro nás exotickým tepaným zbožím, koženými výrobky, koberečky, pestrobarevné látky, pro občerstvení všude přítomné kavárny, diskotéka a pro "hravé a majetné" také kasíno. Hotelové areály se táhnou kolem písečné pláže od hranic města až do 7 kilometrů na sever vzdáleného jachetního přístavu Port El Kantaoui. Velkou výhodou pro přemisťování z místa na místo jsou taxíky, které jezdí jednak po městě, ale i po celém východním pobřeží mezi jednotlivými městy za velmi přijatelné ceny. Doporučuji udělat si takový výlet třeba až do hlavního města Tunisu, blízkého Kartága a nádherné nezapomenutelné bílo-modré perly Tuniska - městečka Sidi Bou Saïd. Určitě nebudete litoval vložených finančních prostředků.

  Sousse - přístav, medina

Sousse - hradby

Nabeul

je městem hrnčířů. Rozkládá se v nejúrodnější části země a kolem něho se táhnou velmi pěkné písečné pláže. Na místním souku se nachází opět mnoho obchůdků, zde především nabízející keramiku, ale také výrobky např. z rákosu. Celé město je provoněno jasmíny a pomerančovými květy které každý večer nabízejí místní pouliční prodavači. Hotely se nacházejí na dlouhé písečné pláži a s městem je spojuje přímořské korzo.

 Sidi Bou Saïd  

Monastir

je historické město asi 20 kilometrů na jih od Sousse. Řada našich turistů vstupuje právě zde na letišti na tuniskou půdu.

Mimo pevností ze 7. století a mnohých dalších památek určitě zaujme např. Mauzoleum 1. tuniského prezidenta, místního rodáka, Habbiba Bourgibby s kupolemi pokrytými ryzím zlatem nebo nejstarší vojenská pevnost v severní Africe, ribat, který byl založen už v roce 796. Jako všude v severní Africe je zajímavé projít starým městem a nahlédnout do přístavu. O tom, že je zde přehršel možností k občerstvení není třeba psát. Rozsáhlé mořské pláže jsou tvořeny z velmi jemného písku, hotelové komplexy jsou v zeleni mimo vlastní město.

Ostrov Djerba

Tento ostrov ležící v jihovýchodní části Gabéského zálivu je podle výše uvedeného textu v arabštině rájem na zemi. Byl zmiňován už v Homérově Odyssee. Díky své poloze má specifické mikroklima - suché a teplé od dubna do listopadu a jen nepatrně chladnější v zimním období. Sluneční paprsky ozařují tento ostrov 320 dní v roce. Velmi pěkné jsou dlouhé písečné pláže s datlovými palmami, léčivými termálními prameny a mnohými historickými památkami. Na ostrově žije židovská komunita, má zde svojí synagogu La Ghriba.  

Hlavním městem ostrova je Houmt Souk na severu ostrova. Má typickou orientální atmosféru. Turisté rádi navštěvují vesničku La Guellala s nádhernou keramikou od místních mistrů.

 Tunisko nabízí i další atraktivní místa - El Djem s divadlem, Kairouan se čtvrtou nejvýznamnější muslimskou stavbou na světě nebo výrobou nádherných koberců, Matmatu se svými typickými obyvateli podzemí, na severozápadě země poblíž hranic s Alžírskem ležící Tabarku či hlavní město Tunis s archeologickým muzeem El Bardo atd. V tomto článku nejde o vyčerpání všech možností, ale jen o částečné informace o pro nás tak exotické a přitom dostupné oblasti.

Tunisané si svých hostů váží, atmosféra je zde ze všech afrických středomořských zemí nejpříjemnější a je zde i bezpečno. Snad jediným, co by se dalo Tunisanům vytknout je nepořádek, spousty igelitových pytlíků a pet lahví.

I přes tuto výtku lze cestu do severoafrického cizincům přátelského Tuniska, pouhé dvě hodiny letu z Prahy (Brna či Ostravy), našim spoluobčanům doporučit. Takže "Maa salama Tunisia" (na shledanou Tunisko).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress