Hlavní stránka

London Heathrow International Airport (LHR)

(07.02.2007)

Mezinárodní veřejné civilní letiště se nachází na západě Londýna v městské části Hillingdon 22 kilometrů od centra. Podle počtu odbavených cestujících je na prvním místě v Evropě (71,3 milionu v roce 2005) a třetím na světě za letišti Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (87,7 milionu v roce 2005) a O´Hare International Airport Chicago (81,4 milionu v roce 2005). Podle počtu odbavených zahraničních cestujících je dokonce na 1. místě na světě, protože odtud odlétá velké množství zahraničních a mezikontinentálních letů.

Heathrow původně vlastnila společnost Fairey Aviation ve 30. letech minulého století. Jméno pochází z názvu obce Heath Row, která byla tam, kde je dnes Terminál 3 a zanikla právě proto, že na jejím místě bylo budováno letiště. V té době se zde neodbavovaly komerční lety, hlavním letištěm Londýna byl Croydon Airport. Během II. světové války byl Heathrow začleněn pod ministerstvo dopravy (1944) a od 1. ledna 1946 pod úřad pro civilní letectví. Prvním civilním letem toho dne byl let do argentinského Buenos Aires s tehdy nutným mezipřistáním v Lisabonu pro doplnění paliva. 

Plný provoz byl zahájen 31. května 1946. Od následujícího roku mělo Heathrow tři přistávací dráhy a další tři se budovaly. Starší dráhy používala letadla s pístovými motory, byly krátké a jejich orientace byla ve třech různých směrech tak, aby se na nich dalo startovat a přistávat podle směru vanoucího větru. První nová dráha byla otevřena v roce 1953, v roce 1955 pak královna Alžběta II. slavnostně otevřela první odbavovací halu Europa Building, nynější Terminál 2. Brzy poté byla otevřena odbavovací hala Oceanic Terminal, nyní Terminál 3. Terminál 1 byl otevřen v roce 1968. Při výstavbě terminálů se bohužel nepočítalo s v budoucnu nutnými parkovišti, ta se pak stala po svém vybudování bariérou při rozšiřování letiště. V roce 1977 byla „dovedena“ k letišti linka metra Piccadilly Line a umožnila spojení s centrem města za necelou hodinu. Terminál 4 byl postaven v prostoru mimo tři původní terminály na jih od jižní přistávací dráhy, hala byla uvedena do provozu v roce 1986 a stala se sídlem privatizovaných Britisch Airways. V roce 1987 britská vláda privatizovala Britskou správu letišť-Britisch Airports Authority (BAA). Ta spravuje sedm britských letišť včetně Heathrow.

V současné době má letiště 4 terminály a jednu odbavovací budovu pro Cargo (nákladní) dopravu. Buduje se Terminál 5.

Původně mělo letiště šest přistávacích drah, ve třech párech, s různou orientací na světové strany s odbavovacími terminály v centru. V současnosti má pouze dvě asfaltové paralelní dráhy 09L/27R (s délkou 3 901 metrů a šířkou 50 metrů) a 09R/27L (s délkou 3 660 metrů a šířkou 50 metrů). Byla schválena výstavba třetí přistávací dráhy orientovaná ve směru východ-západ spolu se zbořením některých obytných budov v těsné blízkosti stavby. Tato dráha má být zprovozněna kolem roku 2020 a u ní by měl být další Terminál 6.

Heathrow je dostupné z blízké dálnice M 4 (terminály 1-3) a z dálnice M 25 (terminály 4 a 5). K letišti patří plochy pro krátkodobé i dlouhodobé parkování. Městskou hromadnou dopravou se lze dostat na letiště metrem (Terminals 1-3, Terminal 4 a Hatton Cross) nebo dvěma zastávkami linky Heathrow Express. Tato expresní doprava je sice rychlejší, ale i dražší. Spoj jede každých 15 minut, doba jízdy je 15 minut, cena 15 £.

Nový terminál 5 bude dostavěn v roce 2008, v plném provozu bude v roce 2015. Po otevření tohoto terminálu bude kapacita Heathrow 90 milionů cestujících za rok.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress