Hlavní stránka

Alberta - Kanada

(04.10.2006)

V nejzápadnější prérijní provincii Kanady tvoří 90 % území severoamerické nížiny, zbytek patří ke Skalnatým horám. Ty zde dosahují horou Mt. Columbia výšky 3747 metrů.

Do 18. století byli prvními obyvateli provincie indiánské kmeny, později sem začali pronikat Evropané, kteří obchodovali s kožešinami. Ti při svých cestách nepřehlédli vysokou kvalitu místních půd a postupem času přešli z obchodování s kožešinami na usazování se zde a věnování se zemědělství. Po dobudování železnice v roce 1886 se počet přistěhovalců rychle zvyšoval. Toto území v té době ještě spravovala Manitoba, teprve v roce 1905 získala Alberta samostatnost.

  Calgary

Pojmenování Alberta je odvozeno od jména princezny Louisy Caroline Alberty, čtvrté dcery královny Viktorie.

Calgary - stará radnice

Za hlavní město byl zvolen uprostřed provincie ležící Edmonton. Na počátku třetího tisíciletí žije v Albertě více jak 3 miliony obyvatel, z nich je 120 tisíc indiánského či mestického původu.

Jasper

Z pohledu ekonomického je Alberta "provincií energie", její ropné zásoby údajně převyšují zásoby Saúdské Arábie. Významnou složkou ekonomiky je velmi produktivní zemědělská velkovýroba.

Turisty z celého světa přitahují krásná panorama Skalnatých hor, velmi navštěvovány jsou proto národní parky Banff a Jasper.

NP Jasper

Národní park Banff

Jedny z nejhezčích přírodních scenérií můžete vidět v sedmi parcích kanadských Skalnatých hor. Krajinu zasněžených vrcholků a křišťálově čistých jezerních vod navštěvuje ročně přes devět milionů hostů.

Wapta Lake

Nejstarším národním parkem Kanady (nejdříve byl prohlášen chráněnou přírodní rezervací) je od roku 1885 národní park Banff s rozlohou více jak 6 500 km2. Na podzim roku 1883 zde na východní straně Skalnatých hor začala výstavba transkontinentální železnice a při její stavbě dělníci náhodou objevili jeskyni s horkými prameny. A bylo rozhodnuto.

NP Banff - Two Jack Lake

Do národního parku se během let podařilo začlenit mnohé přírodní krásy, štíty hor, ledovcové kary, potůčky s křišťálově průzračnou vodou, azurově modrá ledovcová jezírka. V národním parku Banff je 1 600 kilometrů horských stezek. Podobně jako na evropském Islandu se zde mohou návštěvníci "vyhřívat" v přírodních termálních pramenech a potocích, procházet se po březích jezer nebo se věnovat sledování zvěře, z ní nejatraktivnějšími jsou sobi, losi a jeleni wapiti.

Národní park Waterton Lakes, přírodní rezervace Dinosaurus

Národní park Waterton Lakes se nachází při hranicích kanadské provincie Alberta a amerického státu Montana ve Skalnatých horách a je spojen s americkým Glacier Nat. Parkem v pohoří Lewis Range. Oba parky společně tvoří Mezinárodní park míru.

Proti albertským národním parkům Banff či Jasper je Waterton Lakes menší a méně navštěvovaný, ale co do krásy a scenérií není o nic chudší.

Park byl založen v roce 1895 a od roku 1995 je zapsán na seznam světových přírodních památek UNESCO. Na ploše 525 km2 přecházejí prérijní pláně ve štíty Skalnatých hor. Vodopády a jezera pojmenovaná po britském přírodovědci Charlesi Watertonovi, z nichž nejhlubší je Upper Waterton Lake s vodopády Cameron Falls jsou zde více jak 600 milionů let.

Národní park Waterton Lakes, foto: Pecold

V parku je 255 kilometrů turistických cest a lze zde pozorovat v přírodě volně žijící medvědy grizzly, pumy, losi a černé medvědy. Také flóra nezůstává pozadu, roste zde několik endemitských druhů rostlin.

Přírodní rezervace Dinosaurus, foto: Pecold

V jižní Albertě bych chtěl připomenout ještě přírodní rezervaci Dinosaurus, která je také přírodní památkou na seznamu UNESCO. Jde o 75 milionů let starý dinosauří hřbitov situovaný nedaleko města Brooks (asi 250 kilometrů na severovýchod od NP Waterton Lakes, 180 kilometrů na sever od kanadsko-americké hranice), kde ve vysušené "měsíční krajině" býval v dávné minulosti prales a moře a dinosauří populace se zde vyskytovala ve velkém množství. Zatím bylo odkryto asi tři sta koster dinosaurů, z nichž část byste mohli v této unikátní přírodní rezervaci vidět na vlastní oči.

Národní park Wood Buffalo

Park se rozkládá na ploše 45 000 km2 v kanadské provincii Alberta a je co do plochy největším národním parkem Kanady. Založen byl v roce 1922 pro ochranu bizonů. Současné stádo patří díky ochraně mezi největší na světě, má schopnost přirozené samoregulované reprodukce. V parku se nachází velmi vzácné hnízdiště jeřába bílého amerického, který je ohrožen vyhynutím a podobně je na tom i sokol stěhovavý, kterého zde lze pozorovat.

Národní park Wood Buffalo, foto: Pecold

Pro ornitology je vyhledávaným místem ústí řeky Mír do jezera Athabaska. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších delt ve vnitrozemí Kanady přes níž vedou čtyři cesty migrujících ptáků. K dalším mimořádně cenným lokalitám patří jedinečné slané pláně. V boreálních lesích žijí medvědi, vlci, losi, rysy, bobři a američtí jezevci.

Archeologické nálezy dokládají, že zdejší krajina byla osídlena již před osmi tisíci lety.

Lovci kožešin, kteří sem počátkem 18. století přicházeli, dávali původním obyvatelům jména jako Castoři, Esclavové nebo Chippewyanové. Dnes žijí v blízkém okolí parku komunity Kríů, Chippewyanů a Metisů.

V roce 1983 se park Wood Buffalo stal osmou národní a kulturní památkou Kanady a byl zařazen na seznam přírodních památek UNESCO.

Související články:

Dinosaur Provincial Park

Buffalo Jump

Národní parky Waterton - Glacier

Wood Buffalo National Park

Skalnaté hory


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress