Hlavní stránka

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Rhein–Main (FRA)

(09.11.2006)

Mezi největší dopravní uzly mezinárodní letecké dopravy patří frankfurtské letiště. Jaká byla jeho historie a jaká je současnost?

Dne 8. 7. 1936 bylo jihozápadně od frankfurtského předměstí otevřeno letiště, které v té době mělo sloužit jako základna pro vzducholodě i leteckou dopravu. Za poměrně krátkou dobu se toto místo dostalo co do objemu letecké přepravy na druhé místo v Německu po Berlínu.

Letiště - vstup do letadla

V letech 1948-49 v době sovětské blokády Západního Berlína mělo letiště velký význam při vybudování leteckého mostu. Při něm spojenecká letadla přepravila miliony tun zásob. Později se letiště postupně stávalo stále významnějším a muselo být modernizováno, aby vyhovovalo rostoucí poptávce i z hlediska nových technologií.

Letiště

Dne 14. 3. 1972 byl otevřen nový Terminál 1 a tím bylo letiště připraveno na nastupující období proudových letadel. Dne 12. 4. 1984 byla otevřena nová vzletová a přistávací dráha „18 west“. Šlo o dráhu dlouhou 4 kilometry a širokou 60 metrů.

Frankfurt am Main je přetížený

Ani to však nestačilo a tak dne 24. 10 1994 byl otevřen na letišti Terminál 2 a spojen s terminálem 1 krátkou kyvadlovou vlakovou dopravou Sky Line. Ta přepravuje zákazníky mezi terminály za 2 minuty ve 2-3 minutových intervalech. Zastávky Sky Line se nacházejí ve čtvrtém patře. V terminálu 1, hale A se nachází nádraží podzemního expresního vlaku S, ten spojuje letiště s centrem Frankfurtu (doba jízdy je asi 15 minut) a s hlavním nádražím (už aby podobné spojení měla i pražská Ruzyně). Před oběma terminály se nacházejí stánky taxislužby, autobusová nádraží jsou v terminálu 1 v 1. patře a v terminálu 2 ve druhém patře. Nádraží DB je v terminálu 1 na úrovni 3. patra v hale B). Odtud vedou spojení vlaků IC a vysokorychlostní ICE (od roku 1999). Lze si i zapůjčit automobil v terminálu 1 v příletové hale A v 1. patře nebo v terminálu 2 ve 3. patře (podmínkou je kreditní karta). Na letišti se nacházejí i další služby jako peněžní automaty, poštovní úřad, prodejny Duty Free bez celního poplatku atd.

Boeing747

Pokud jde o jednotlivé vchody do letadel (Gaty), v prvním patře terminálu 1, hale B jsou gaty B 50–59 (často odlety do Prahy), ve druhém patře terminálu 1 jsou gaty A 1–42, B 1, 2, 10–48, C 1–23, ve třetím patře jsou A 51–65, B 3–9. V terminálu 2 jsou gaty D 1–8, D 21–16, E 2–9 (většinou využívány pro mezikontinentální lety).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress