Hlavní stránka

Z deníku expedice Baobab 18.8.- 21.8.2006

(21.08.2006)

18.8. - Ahoj, pisu z prvni Cyber cafe v Antananarivu, kterou jsem nasel. Predem se omlouvam za chybejici diakritiku a obcasne preklepy, mistni klavesnice se asi nekomu vysypala na zem. Pulka pismenek je na jinem miste, ale to je tu pry normalni. Dorazili jsme v poradku, jen v Parizi nas nejaky cas nechteli pustit z haly, pry bezna opatreni. Pak to najednou "C'est bon" a mohli jsme se odbavit.

Uz jsem si dal na ulici prvni smazeny satecek s rybim masem, tak kazdym okamzikem ocekavam bourlivou vymenu evropske strevni mikroflory za mistni, zatim nic.Bydlime v peknych bungalovech na okraji mesta, v prepoctu za 110 Kc za osobu a noc. Ted jsem zavelel rozchod, tak jsme sli koupit s kolegou letenky pro naseho pruvodce a ted cekam, az mi prinesou "Filet de zebu et fruites". Odpoledne je planovana botanicka a zoologicka zahrada, zitra uz mozna pojedeme do prvni rezervace (oproti itinerari o den drive). Pocasi je tu stejne jako doma, rano bylo dokonce docela chladno, az se kourilo od pusy. Ale to je pry ve vnitrozemi normalni, na pobrezi bude o 7° vic.

Mistni ridici asi chodili do autoskoly v Tunisu:-) Je to tu silene rusne, je uplne normalni prechazet silnici uprostred krizovatky a uskakovat pred narazniky. Ted mi prinesli jidlo, je to normalni prirodni rizek s hranolky, jen silene tuhy, i kdyz ocividne dukladne naklepany. Porce je vic nez slusna, za 60 ceskych korun super jidlo. Uvazujeme o mistni malgaske simkarte, stoji pry jen 150 Kc vcetne 1/3 kreditu, ale pristich par dni nebudeme na prijmu.

Vsichni ucastnici jsou samozrejme v poradku, ale to ani nemusim psat :-)

Risa

19.8. - Dne 18.8. 2006 v pul pate rano mistniho casu, pristal na Madagaskaru Baobab. Neslo vsak o prevoz stromu, ale o prilet dlouho ocekavane stejnojmenne expedice.

Jeji ucastnici si zprvu nebyli jisti, zda jsou spravne na miste urceni, nebot prestoze byli varovani jednim clenem, ktery sem priletel o par dni drive, ze je tu pomerne chladno, letistni zrizenci a delnici pobihajici po pristavaci plose v perovych bundach a slusivych kulichach v nekom mohli vyvolat paniku, ze jsme na nejakem jinem ostrove, treba na Islandu. (Behem dne pak bundy z tel Malgasu zmizely, ale kulichy vetsinou i v prijemnych petadvaceti stupnich zustaly).

Na letisti nas jiz krome zmineneho kolegy prukopnika ocekavala take Ceska Ruzena Beandape-Kytlova, ktera tu zije se svym manzelem a detmi. Poked ctete na strankach expedice Madagaskarsky denik, tak prave ona je jeho autorkou. Pani Ruzene jsme predali darz od jejich blizkych z Cech a ona nam na oplatku predala par informaci, co si dat k jidlu (napriklad nakladane citrony), co videt a prvni fraze malgasskeho jazyka.

Dalsi balicek pak putoval do rukou naseho mistniho pruvodce Juliana, kterz pracuje v cestovni kancelari v Antsirabe a ma jiz dlouholete zkusenosti s provayenim Cechu a Slovaku po ostrove. Napriklad I sezamestnanci prazske botanicke zahradym od nichz byl prave zminovany paklik.

Z antananarivskeho letiste jsme se presunuli na ubytovani do Hotelu Lac na severnim okraji tohoto hlavniho mesta. Po kratke aklimatizaci jsme pak vzrazili na prohlidku mesta, ketre jse vsak z pohledu Evropana spise vetsi vesnici, lemovanou ryzovisti a dalsimi policky. Krome namesti, kde se driv konal obrovsky trh Zoma {udajne druhy nejvetsi na svete} jsme videli take Zoo a mohli si tak vyfotit sve prvni lemury, fosu a v prilehle botanicke zahrade i baobaby a ravenaly.

Darina

21.8. - Zdravim z Mahajangy, pristavu na brehu Mosambickeho zalivu. Dnes jen kratce, za chvili nasedame na trajekt a odplouvame pres zatoku do vesnice Kapoka, odkud pokracujeme dal na jihozapad. Odpoledne nas ceka 40 km na saretach - kary tazene volskym sprezenim - do narodniho parku Namoroka. Tady budeme 3 dny a pote opet pomoci saret do parku Baie de Baly, kde budeme tri dny nocovat primo na brehu oceanu.

Vse v poradku, uz jsqme se aklimatizovali na mistni stravu - klasicke zebu s ryzi uz nam nedela problem ani pri "trosku" vetsim mnozstvi much :-)

V civilizaci ted budeme asi tak za tyden, takze dalsi zpravy pozdeji.

Risa

P.S: Strevni mikroflora zatim o sobe stale nedava vedet, uz z nas jsou rodili Malgasi.

 

Partneři projektu:

Média

rx-logo-m.jpg (7548 bytes)

Partneři

 

 

 

 

 

 



 

Václav Bratrych

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress