Hlavní stránka

Thutmose III. - Egypt

(24.01.2007)

Thutmose III. byl bezesporu nejmocnějším panovníkem 18. dynastie. Byl synem Thutmose II. a konkubíny Eset. Než se stal oním mocným vládcem musel ale prožít příběh, který je spjat s královnou Hatšepsut. V době smrti svého otce byl totiž ještě malým chlapcem a jeho nevlastní matka a královská manželka Thutmose II. se nechtěla vzdát svého postavení a moci.

Oficiálně se tato situace vyložila jako že Thutmose III. vládne jako spoluvládce, královna se ale považovala za legitimnějšího dědice trůnu vzhledem k původu jeho matky. Thutmose III. tak dospíval ve stínu své nevlastní matky, která ho odstavila od rozhodování a moci. Svůj čas trávil většinou mezi vojáky, kde hledal a také nacházel oporu.

Okolnosti Hatšepsutiny smrti nejsou známy, ale Thutmose III. se nakonec plně chopil vlády a stal se z něj pravděpodobně největší egyptský válečník. Nubii si zcela podmanil až po 4. nilský katarakt, směrem do západní Asie překročila jeho vojska dokonce i řeku Eufrat. Za jeho panování dosáhla egyptská říše takové velikosti jako už nikdy potom. Žádnému z jeho nástupců se už něco takového nepodařilo nejen dosáhnout, ale ani jeho říši neudrželi.

Vyobrazení v Pilířové síni

Thutmose III. byl velký válečník, ale také to byl skvělý stavitel. V Karnaku nechal například postavit 7. pylon. Tady jsou zaznamenána jeho válečná tažení včetně bitvy u Megidda a další události z doby jeho panování.

V karnackém chrámu nechal Thutmose III. vztyčit také známý pilíř s lilií symbolizující Horní Egypt. Vztyčen byl na počest boha Amona a vytesán je z červené žuly.

Detail litanie boha Ra, Pohřební komora

Jeho hrobku v Údolí králů objevil roku 1898 Viktor Loret a jako všechny ostatní, byla i ona vykradená a úplně prázdná - v hrobce zůstal jen prázdný sarkofág. Thutmose III. si svou hrobku v Údolí králů nechal vyzdobit scénami a nápisy vztahujícími se k představám o životě v podsvětí. Je tu zapsán mýtus o noční pouti slunečního boha. 

Pohřební komora

Zdobení stěn tvoří především texty z knihy Amduat, knihy "Toho, co je v podsvětí" - jde o jedno z nejpodrobnějších a nejúplnějších vyobrazení tohoto textu vůbec, avšak není vykreslované tak jako v ostatních hrobkách nádhernými hieroglyfy a zobrazeními, ale pouze strohými kurzívami.

Nápisy v Pohřební komoře

I když byl Thutmose III. nejspíše voják každým coulem, je překvapivé jaká byla zvolena strohá forma výzdoby jeho hrobky. Dalo by se očekávat, že hrobka tak mocného panovníka bude přece jen více reprezentativnější. Také sarkofág z červeného křemence ve tvaru oválu - kartuše, je zdoben velice umírněně. Mumie Thutmose III. byla nalezena ve skrýši v Dejr al-Bahrí společně s ostatními královskými mumiemi.

 

Související:

Nová říše: panovníci 18. až 20. dynastie

Údolí králů

Schéma hrobky v PDF


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress