Hlavní stránka

Churchill a Riding Mountain - Manitoba, Kanada

(13.10.2006)

Na západním pobřeží Hudsonova zálivu téměř na 59 rovnoběžce severní šířky leží město Churchill - manitobské hlavní město ledních medvědů - s 800 obyvateli (2004). I přes svojí izolovanost vlivem klimatických podmínek (velké teplotní extrémy) nikdy toto místo neztratilo svůj význam.

Při objevných plavbách Evropanů patřil tento kraj k jednomu z nejdříve prozkoumaných a popsaných z celé pozdější Kanady.

Roku 1717 zde byla založena první obchodní stanice společnosti Hudson´s Bay Company, pojmenovaná po guvernérovi společnosti lordu Churchillovi, který zahynul při objevování severozápadní cesty. V roce 1929 byla dokončena stavba železnice, která spojovala Churchill s prériemi. V té době město fungovalo jako významný přístav a obilní překladiště. Odtud bylo totiž blíže do Evropy než z Montrealu. Během II. světové války odtud vyjížděly konvoje lodí s nákladem americké vojenské pomoci pro tehdejší Sovětský svaz. Díky této mimořádně významné americké pomoci pak Rudá armáda odrazila útok fašistického Německa a přispěla k osvobození východní a střední Evropy.

V současnosti žije Churchill, "hlavní město ledních medvědů", z cestovního ruchu. Díky své poloze přímo na jedné z migračních cest zavítají lední medvědi často přímo do města. Během října a listopadu vyjíždějí z města speciální vyvýšené autobusy s turisty do zamrzlé tundry na pozorování těchto "drobečků".

Krajina v okolí města je velmi půvabná; v červenci při teplotách kolem 12 °C je tundra pokryta rudými, fialovými a oranžovými květy. Vedle ledních medvědů lze pozorovat tuleně, sobi, vlky, polární lišky. Každé léto připlouvají z Hudsonova zálivu do řeky Churchill ke svým "radovánkám" velryby běluchy.

Churchill díky své zeměpisné poloze umožňuje pozorovat zimní polární záře.

Národní park Riding Mountain - Manitoba

Park nacházející se na východě kanadské provincie Manitoba byl založen roku 1930. Na ploše 2 973 km2 roste arktický i listnatý les, rozlehlé jsou louky porostlé kostřavou, část parku zaujímají rašeliniště a mokřady. I přesto, že je park obklopen ze všech stran zemědělsky využívanou půdou, našli zde svůj domov vlci, losi i černí medvědi. V ohradě lze vidět stáda bizonů, oči ornitologů žasnou nad stovkami druhů zde žijících ptáků.

Park nabízí široké sportovní vyžití. Je zde 400 kilometrů turistických cest, vodní plochy pro plachtění, jízdu na kánoi, golfová hřiště, tenisové kurty, cyklostezky. V zimě jsou zde ideální podmínky pro běžkaře i jízdu na sněžných skútrech. Provoz v parku je celoroční a jeho výhodou je i velmi dobrá dopravní dostupnost. Nezbývá než se přijet "pokochat" krásou kanadské přírody, což každému čtenáři doporučuji.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress