Hlavní stránka

Panenské ostrovy - Karibik

(19.09.2006)

Panenské ostrovy jako mnoho dalších v této oblasti objevil Kryštof Kolumbus. Dnes ale patří Velké Británii a USA.

VGB - Britské Panenské ostrovy (brit.) (The British Virgin Islands), britská korunní kolonie od roku 1666.

Rozloha souostroví je 153 km2, žije zde 22 643 obyvatel. Souostroví tvoří asi 40 ostrůvků např. Anegada, Virgin Gorda, Jost Van Dyke atd. Obydlených je 16, dalších 30 korálových ostrůvků je neobydlených.

Ostrovy objevil Kryštof Kolumbus v roce 1493. Největším z nich je Tortola, správním střediskem je Road Town (6 300 obyvatel).

Převládá zemědělství, velmi se rozvíjí cestovní ruch díky blízkosti USA a příznivým podmínkám pro plachtění. Kdysi se v místních zátokách ukrývali piráti. Dnes si turisté mohou půjčit plachetnici a plout podobně jako sir Francis Drake kolem ostrůvků s nepřebernými druhy vegetace nebo se věnovat potápění a šnorchlování podél mnoha korálových útesů nebo podobně jako já si užívat slunečních paprsků a příjemné vody na pláži Spiring Bay.

Na Britské Panenské ostrovy přijíždí ročně téměř 500 000 návštěvníků zejména z blízkého okolí (ostrovy jsou díky této klientele závislé na sousedních Amerických Panenských ostrovech i na USA).

pan-ost-an.gif (19102 bytes)

Na ostrovech se používá britská modrá služební vlajka (Blue Ensing) s vlajkovým emblémem (badge) ve vlající části. Je to zelený štít s postavou panny v bílém rouchu, která drží svítící starou olejovou lampu a mezi jedenácti takovými lampami stojí. Pod štítem je nápis VIGILATE (Bděte) navazující na výklad evangelia.

pan-ost4.jpg (40808 bytes)

USVI - Americké Panenské ostrovy (USA) (Virgin Island of the United States), zámořské nezačleněné samosprávné území USA.

Rozloha je 347 km2, 108 708 obyvatel, z nich 80 % černé pleti. Správním střediskem je šestnáctitisícová Charlotte Amalie na ostrově Svatý Tomáš.

Dalšími významnějšími ostrovy jsou Svatý Kříž (St. Croix) a Svatý Jan (St. John), většina z 50 ostrůvků je ale neobydlena. Podobně jako předchozí, tak i tyto ostrovy objevil Kryštof Kolumbus v roce 1493.

Vývoj osídlení je zajímavý. Nejdříve je osídlili Nizozemci, pak Britové, Francouzi, pak připadlo souostroví Dánsku (Dánská Západní Indie). Roku 1917 je odkoupily USA pro jejich strategickou polohu za 25 milionů dolarů (snadná kontrola průlivu Anegada a přístupu při cestě k Panamskému průplavu).

Obyvatelé Amerických Panenských ostrovů, většinou potomci afrických otroků přivezených z USA v 18. století na práci na plantážích cukrové třtiny, mají od roku 1927 americké občanství.

Z hlediska geologického vývoje jsou ostrovy vrcholky vulkanického pásmového pohoří, probíhajícího pod hladinou moře východním směrem od Portorika.

Rybolov má jistou roli v ekonomice, spíše však převládá sportovní než komerční (pro obchod). Zemědělství je pod vlivem poměrně nízkých a nepravidelných dešťových srážek. Obyvatelé pracují zejména ve službách (cestovní ruch), ve spotřebním průmyslu - textilním, elektrotechnickém, farmaceutickém, potravinářském (výroba rumu na export).

 pan-ost6.jpg (29450 bytes)

Pro přijíždějící návštěvníky (ročně asi 1,5 milionu) je lákavou nabídkou bezcelní zóna na kopcovitém ostrově Svatý Tomáš (82 km2, 50 008 obyvatel), kde se také nachází správní středisko Charlotte Amalie ležící v chráněné zátoce s množstvím kotvících lodí a luxusních soukromých jachet (podobné evropskému Monaku). Pro příjemné koupání bych doporučil pláž Saphire Beach.

Největším ostrovem Amerických Panenských ostrovů je St. Croix s rozlohou 214 km2 a s 54 700 obyvateli. Na ostrově se nachází ropná rafinerie Amerada Hess, továrna na výrobu rumu a také továrna na výrobu hodinek z dovezených komponentů (malé Švýcarsko). Zajímavostí z hlediska architektury jsou města Christiansted a Frederiksted, kde se zachovaly domy z období dánské správy ostrova.

pan-ost8.jpg (60310 bytes)

St. John má rozlohu 51 km2 a 4 000 obyvatel. Téměř 70 % území ostrova zaujímá národní park. Pro evropské turisty není zrovna přitažlivý pro své přehnané cenové relace.

Vlajka Amerických Panenských ostrovů je bílá se stylizovaným žlutým orlem z amerického státního znaku. Orel nese na prsou americký štít, v drápech drží olivovou větévku a svazek tří modrých šípů (symbol tří ostrovů). Po jeho stranách jsou modré iniciály V I (Virgin Island).

pan-ost-us.gif (12998 bytes)


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress