Hlavní stránka

Barbados

(22.05.2006)

Vápencovému ostrovu Barbados se říká také "vousatý ostrov" podle tvarů stromů. Nachází se 13 stupňů na sever od rovníku a je lemovaný korálovými ostrůvky.

Ostrov délku 34 a šířku 23 kilometrů. Leží mimo oblouk Malých Antil východně od Návětrných ostrovů jako by měl namířeno k Evropě. Nejdříve ho obsadili Španělé v 16. století a pobili místní Indiány. V roce 1627 přijeli na Barbados první angličtí osadníci, kteří na západním pobřeží založili osadu Holetown, v níž byl pak ustanoven první parlament. Až do roku 1966 byl ostrov britskou kolonií, od 30. 11. 1966 je samostatným státem v čele s britským panovníkem.

Hlavním městem je Bridgetown založený 1628 Brity na jihozápadním pobřeží. V něm je mimo rozmanité koloniální architektury podobně jako v Londýně Trafalgarské náměstí se sochou admirála Nelsona z roku 1813. Často se o Barbadosu říká, že je to "Little England" pro podobné vesnické kostely i tradice. Bridgetownská přístavní policie nosí stále tradiční námořnické obleky a slaměné klobouky.

Ostrov je velmi hustě osídlen (607 ob./km2), pro přelidněnost muselo mnoho Barbadosanů emigrovat. Majetek patří bílé menšině (potomkům britských plantážníků), černá 90% většina má moc politickou. Protestanty jsou asi dvě třetiny obyvatel.

Podle statistik má Barbados nejvyšší životní úroveň ze všech států třetího světa. HDP v roce 2005 dosáhl výše 17 300 USD/ob. Pro srovnání, u nás v ČR to bylo ve stejném roce podle údajů CIA 18 100 USD/ob. Pozitivem země je, že neexistuje negramotnost.

Klima je pod vlivem chladných severovýchodních větrů. Ty způsobují, že teplota se pohybuje v přijatelném rozmezí 22-30 °C. Střídají se dvě roční období - období sucha od prosince do května a období dešťů od června do listopadu. Problémem jsou opakující se ničivé hurikány.

Ekonomika je založena na pěstování cukrové třtiny a následně na výrobě cukru, rumu a melasy. Těží se ropa a zemní plyn, zatím se však kryje vlastní spotřeba. Průmysl se teprve rozvíjí (textilní, potravinářský, elektronika).

Druhým pilířem ekonomiky je cestovní ruch (ročně přijíždí téměř půl milionu turistů, z toho polovina ze Spojeného království). Dominují bílé a růžové písečné pláže, korálové ostrovy. Světoznámá je zahrada Andromeda Gardens u Bridgetownu, krápníkové jeskyně Animal Flower Cave s mořskými sasankami. Mým cílem byla mimo prohlídky hlavního města pláž Sandy Beach s tyrkysově modrou, křišťálově čistou vodou. Více času jsem na podrobnější prohlížení krás Barbadosu bohužel neměl.

Zajímavostí je, že se dárky na Vánoce rozdávají nikoliv na Štědrý večer, ale jako v Británii až na Svatého Štěpána 26. prosince. Nejoblíbenějším sportem na Barbadosu je kriket.

Barbados

Vlajka má tři svislé pruhy. Uprostřed je žlutý (písečné břehy ostrova), v něm je umístěn mýtický černý Neptunův trojzubec (naznačuje spojení ostrovanů s mořem), jeho tři hroty symbolizují demokratický princip vlády - z lidu, s lidem a pro lid. Vlevo i vpravo od žlutého pruhu jsou pruhy modré (moře a obloha).

BDS - Barbados - info:

Rozloha: 431 km2, počet obyvatel 279 254, z nich je 80 % černé pleti, 16 % míšenců.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress