Hlavní stránka

Grenada

(09.05.2006)

Dřívější Isle of Spice - "ostrov koření" má zalesněnou krajinu a úrodnou půdu. Svou přezdívku dostal především pro zde významně pěstovaný muškátový oříšek - velmi podobný kaštanu. Ten je pro Grenadu tak významný že ho najdete i na státní vlajce v levém zeleném trojúhelníku, kde vyčnívá z rozpuklé žluté dužiny. Pěstuje se zde ale také hřebíček, zázvor, skořice a kakaovník.

Ostrov je pozůstatkem vyhaslých sopek, z nichž nejmladší je Mt. St. Catherine (840 m n. m.). Dva z bývalých kráterů se změnily na jezera Grand Etang a Antoine. Kolumbus zde přistál při své třetí plavbě v roce 1498. Po vyhnání místních Indiánů se zde usazovali Francouzi (od roku 1650), později ostrov odkoupili Angličané (1783). Dnes zde žije z 83 % obyvatelstvo tmavé pleti, 13 % tvoří míšenci.

Grenada je nejjižnějším ostrovem Návětrných ostrovů Malých Antil. Díky levicové vládě v roce 1979 se málem stala "druhou socialistickou Kubou". Teprve po vzájemném boji frakcí marxistů v roce 1983 a po zavraždění legálně zvoleného ministerského předsedy Maurice Bishopa (1944-83) zasáhli američtí námořníci spolu s jednotkami dalších karibských zemí a tuto radikální marxistickou bojůvku zlikvidovali a zavedli v zemi opět demokracii (volby se konaly v letech 1984, 1990 a 1995 ve shodě s ústavou z roku 1974).

Dominuje zemědělství s pěstováním již zmíněného muškátového oříšku (vyváží se květ i olej). Významným přínosem do státní pokladny je cestovní ruch. Nejvýznamnější pláž Grand Anse Beach se nachází jižně od hlavního města při mysu Fort Jeudy.

Hlavní město St. George´s (Svatý Jiří) na jihozápadě je moderní s nábřežní promenádou. Bylo zcela přestavěno po ničivém hurikánu v roce 1955. Domy s fasádami v pastelových barvách stoupají až k lesnatým svahům.

Přístav jižně od hlavního města na mysu Salines se jmenuje Point Salines. Mohou v něm bezpečně kotvit zaoceánské lodě. Poblíž přístavu je i moderní mezinárodní letiště z roku 1984.

Vývozními artikly jsou již zmíněný muškátový oříšek, zázvor, hřebíček, kakao, banány, ryby, rum, cukr.

Barevnost a symbolika vlajky z roku 1974 vycházejí ze státního znaku. Žlutá hvězda uprostřed vlajky v červeném kruhovém poli zastupuje hlavní město St. George´s, šest hvězd v horním a dolním červeném pruhu reprezentují farnosti. Červená barva je symbolem odvahy a vitality, žlutá moudrosti a vřelosti, zelená rostlinstva a zemědělství. Jak je výše uvedeno, v levém zeleném trojúhelníkovém poli je nejznámější produkt Grenady - muškátový oříšek.

WG - Grenada (State of Grenada) - info:

Rozloha: 344 km2, počet obyvatel je 89 502. Hlavním městem je St. George´s.

Od 7. 2. 1974 je Grenada nezávislým státem v čele s britským panovníkem. Ke Grenadě patří severně od ní ležící ostrov Carriacou a Malý Martinik.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress