Hlavní stránka
Stambacher

Isla de Margarita  neboli ostrov Svaté Markéty - Venezuela

(02.05.2006)

sla de Margarita (ostrov Svaté Markéty) je součástí jižní větve Malých Antil. Na západ od něho se nacházejí Nizozemské Antily (Curaçao a Boniere), na severovýchod Grenada. Východojihovýchodě pak ostrovní republika Trinidad a Tobago a na jih ve vzdálenosti necelých 50 kilometrů je venezuelské pobřeží.

Rozloha ostrova je 948 km2, žije zde na 375 000 obyvatel (2005). Roční přírůstek obyvatel je asi 20 000. Ostrov objevil Kryštof Kolumbus na své třetí plavbě dne 15. srpna 1498. Na této plavbě použil jižnější trasu než v letech 1492, 1493 a 1502, neplul přes Kanárské ostrovy, ale přes Kapverdy a pak jihozápadně k dnešnímu Trinidadu, Grenadě a Venezuele. Sám netušil, jak blízko byl od jihoamerické pevniny o které zřejmě nevěděl (podle určitých pramenů měl prý k dispozici při svých objevných plavbách náčrtky map Vikingů, které naznačovaly ostrovy a pevninu ve tvaru srpu Měsíce až k obratníku Raka).

Kolumbem pojmenovaný ostrov Isla de Margarita - "Perla" dostal jméno pro svoji krásu, bohatství a také díky perlorodkám Pinctacia Margaritifera. V současnosti zde ekonomice ovšem dominuje především bezcelní zóna zejména u města Porlamar (220 500 obyvatel), zem. poloha 10 ° s. š., 64 ° z. d., kterou mimo zahraničních turistů hodně navštěvují také Venezuelci z pevniny.

Geologicky jde vlastně o ostrovy Margarita a Macanao, spojené úzkým písečným hrdlem v oblasti mangrovové laguny La Restinga. Ostrov se nachází na severovýchodě Venezuely a spolu s ostrovy Isla Coche, Isla Cubagua, Los Frailes, La Sola a Los Testigos tvoří spolkový stát Nueva Esparta. Jižně od tohoto Estada leží jeden z dalších jednadvaceti venezuelských států - Sucre.

Druhým největším městem na ostrově je La Asunción se 16 000 obyvatel. Mezinárodní letiště, kde jsem přistál a odkud jsem se také vracel zpět leží poblíž města Porlamar na jihu ostrova. Západ ostrova tvoří strmá skaliska, písečné duny a polopoušť, východ patří písečným plážím (Playa Caribe, Playa Parguito, Playa Pedro Gonzales, Playa el Agua, Playa Guacuro, Playa El Tirano).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress