Hlavní stránka

Petrodvorce - Rusko

(23.05.2006)

V souvislosti s 300. narozeninami Sankt Petěrburgu (Petrohradu) doznalo okolí města velké změny. Byly opraveny některé památky (Strelna, je však nepřístupná). Jiné byly vylepšeny a o to více lákají návštěvníky. Snad nejznámější jsou park a zámek v Petrodvorci.

Dolní park - stojíme-li na vyhlídce před zámkem v Petrodvorci, otevře se před námi nádherný pohled na Dolní park, Velkou kaskádu a Mořský kanál tak, jak jej známe z nesčíslných podob pohlednic nebo fotografií, které přivezli odtud naši známí, kteří již měli tu možnost Petrodvorce (Petěrgof) navštívit. Vydejme se tedy po jedné straně Velké kaskády dolů, projděme se po překrásném parku a nechme se ve snu unášet představou, že takto tu mohl kdysi chodit i jejich zakladatel car Petr I.

Fontány v Dolním parku Fontány v Dolním parku

Velká kaskáda - (stupňový vodopád) se nachází na příkrém svahu před zámkem. Je považován za největší fontánový soubor ve světě. V 18. stol. byl nazýván Velkou jeskyní s fontánami. Sochařské ztvárnění Velké jeskyně a kaskády se vyznačuje výjimečnou pestrostí a vznešeností. Na jeskyni i pod podloubím, na stranách vodopádových stupňů, na žulových plošinkách jsou postaveny bronzové sochy, vázy, reliéfy. Celkově na 250 soch a dekorativních prvků. Z 64 fontán tu vystřikuje na 140 jednotlivých vodních proudů. Hned na první pohled na sebe upozorní největší fontána - Samson, který rozevírá a rve lví tlamu. Je známo, že myšlenkou Petra I. bylo navěky připomínat vítězství Ruska v Severní válce v podobě "siláka", který se rve se sedmihlavým hadem (hydrou). Teprve 10 let po jeho smrti byla postavena pod svahem Velké kaskády socha biblického hrdiny Samsona, rvoucího tlamu lva. Lva proto, protože Švédsko ho mělo ve znaku a vítězství u Poltavy bylo dosaženo v den svátku sv. Samsona. Mohutná třímetrová postava biblického hrdiny představuje vítěznou Rus a dvacetimetrový pramen vody, tryskající z tlamy lva, představuje sílu, kterou bylo nutné zlomit. Kolem Samsona je umístěno 8 pozlacených delfínů z jejichž tlam tryská voda. Zpod kamenného soklu vykukují další 4 lvi, představující některé další země tehdejšího světa, kterým z tlam prýští voda. Autorem kompozice je otec věhlasného architekta Petrohradu, B.F.Rastrelliho. Na konci 18. stol. byla celá vápencová fontána před rozpadem. Sochař M. Kozlovskij ji opravil a provedl v bronzu. Tak se v roce 1801 znovu objevila v plné kráse. Během Velké vlastenecké války, byla socha i s delfíny hitlerovci kamsi odvezena a nepodařilo se je doposud najít. Podle fotografií a dobových nákresů se podařilo ji vzkřísit potřetí a od roku 1956 se jí obdivují opět tisíce návštěvníků Petrodvorců.

 Fontány v Dolním parku

Velkou kaskádu spojuje s Finským zálivem Mořský kanál. Na konci kanálu, který je po obou stranách obezděný hrází, je přístav, kam je možné se dostat lodí z Petrohradu. V 18. stol. byl můstek uprostřed kanálu zvedací a malé loďky mohly přistávat až po kaskádou. Po obou stranách kanálu je 22 čtyřmetrových fontán. Proto se okolní alej jmenuje Alejí fontán. Je to jedna z pěti alejí vedoucích k moři z prostoru před Velkou kaskádou. Párové paprsky alejí vedou od Velkých květinových záhonů k fontánám Adam (k SV) a paláci Monplesir, resp. Eva (k SZ) a Ermitáži. Vějíř těchto alejí protínají rovnoběžně s průčelím Velkého paláce další tři aleje: Molibanská (mořská), Marlinská a Berezová. Tyto aleje jsou základem celého systému organizace Dolního parku.

Vedle skupiny Samsona jsou u Velké kaskády ještě fontány Volchov a Něva. Vznikly v roce 1805 a alegoricky připomínají vítězství Petra I., která umožnila pozdější stavbu kanálu mezi řekami Volchov a Něva. Obě sochy jsou po straně kaskády a reliéfy na kaskádových stupních jsou opět alegorií růstu moci Ruska na evropskou velmoc. Sochy lze také chápat jako Persea a Danae. Perseus drží hlavu medusy Gorgony (asi alegorie na Karla XII.).

Poznámka: Severní válka byl vojenský konflikt Polska, Ruska a Dánska proti Švédsku. R. 1700 napadla dánská, ruská a polská vojska švédské pozice v Pobaltí. Švédský král Karel XII. však porazil nejprve Dány, pak Rusy u Narvy a nakonec i roku 1706 Poláky. Mezitím Petr I. přezbrojil vojsko, založil Sankt Peterburg (1703) a později (1709) porazil Karla XII. v bitvě u Poltavy. Po bojích, do kterých se opět zapojili předešlí spojenci, se postupně podařilo získat Rusku (i přes některé porážky) převahu a po roce 1721 se stalo vládnoucí velmocí v oblasti, kde Švédsko již navždy ztratilo svůj vliv.

Na vytvoření celého souboru Velké kaskády se podílelo mnoho umělců od počátku 18. stol. díky nim se i dnes můžeme obdivovat dílu, které by díky svému původnímu materiálu (málo odolný vápenec), pravděpodobně nebylo celé a zaniklo by.

V neposlední řadě k Velké kaskádě patří také geometricky pravidelné tvary schodišť a teras od Velkého zámku, které ho spojují s parkem. Myšlenka ozdobit tyto terasy a schodiště vznikla již prakticky v době vzniku kaskády. Vlastní realizace však proběhla až o téměř sto let později. Vedle hlavního vodopádu vznikly dva menší paralelní, sedmistupínkové, u kterých bylo postaveno 20 fontánových mís. Pozdější rekonstrukce z mramoru vytvořila jen 4 stupně a 10 fontánových mís. Celý soubor se dnes nazývá Fontány na terasách.

Na ploše pod kaskádou se po stranách nacházejí Velké květinové záhony. Uprostřed těchto záhonů jsou velké fontánové číše na nožkách, které navrhl sám Petr I. Později byly dostavěny sousedící kolonády s bazénky.

Pokud se vydáte po kterékoliv z alejí vycházejících od centrálního souboru soch a fontán před zámkem, dostanete se do dalších částí parku. Všude je k vidění překrásná květinová a sadová úprava. Člověk neví, kam by se dříve podíval a návštěva samotného parku je velkolepým zážitkem. Vlastní sezóna parku (zámek je v provozu po celý rok) se začíná na počátku května. Po představení, které je každoročně věnováno nějaké dávné historické události, zahajuje sezónu na Velké kaskádě sám Petr Veliký. Na jeho povel se postupně probouzejí jednotlivé fontány, až na konec zazní v jediná ohromující píseň vody. Je to velmi sugestivní ceremoniál, který si návštěvník v sobě podrží dlouhou dobu. Otvírání fontán není v nabídce žádné cestovní kanceláře, je to škoda. Tak alespoň v sezóně, kdy vše kypí leskne se v slunci navštivme tento ojedinělý komplex. Vedle popsaného je tu k vidění řada dalších atraktivit, na které se také hned tak nedá zapomenout.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress