Hlavní stránka

Bulharská černomořská riviera

(24.03.2006)

O některých lokalitách bulharského černomořského pobřeží jsme již psali. Zajímavých míst je tu ovšem mnoho a krátké připomenutí těch nejznámějších se může hodit.

Albena je velmi moderním rekreačním střediskem severovýchodu bulharského černomořského pobřeží nacházející se 30 kilometrů na sever od Varny. Hotely se nacházejí v chráněné přírodní rezervaci, charakteristické je terasovité uspořádání svažující se k moři. Albena vyniká svojí písečnou pláží, snad jednou z nejhezčích v Evropě. Významná je zde balneologie se zaměřením na nemoci pohybového ústrojí a na kožní choroby. Zajímavostí bylo při budování tohoto střediska ekologické využití ježků, kteří po vypuštění do volné přírody zcela zdecimovali zdejší původní kolonie hadů a zasloužili se tak o bezpečný pobyt hostů v tomto rekreačním prostoru. Pokud budete chtít mimo koupání si prohlédnout blízké okolí Albeny, doporučil bych výlet na asi 30 kilometrů vzdálený protáhlý úzký skalnatý výběžek pevniny do křišťálově čistého moře - mys Kaliakra. Mimo již výše uvedených předností jsou zde hezké jeskyně a nádherné přírodní scenérie. Budete mít pocit, že jste se díky načervenalým skalám, pustým pláním s vysušenou trávou a absenci jakýchkoliv jiných rostlin ocitli někde uprostřed mexické prérie. Z omylu Vás vyvede až pohled na vstupní bránu středověké pevnosti. Její zdi byly vybudovány v nejužším přístupném místě, které spojuje mys s pevninou. Na nedobytnost tohoto opevnění spoléhali už milétští Řekové nebo např. Alexandr Makedonský. Ve středověku byla na starých základech vybudována nová tvrz, která ochránila tehdejší malé knížectví panovníka Dobrotici před nájezdy Turků, i když okolní území byla pod cizí nadvládou. V polovině mysu ve skalnaté jeskyni se nachází restaurace, z jejíž venkovní části se naskýtá pěkný výhled na celou zátoku. Je to jediné místo na černomořském pobřeží, odkud lze pozorovat ve volné přírodě žijící delfíny. Mys Kaliakra je asi 70 metrů nad vodní hladinou. Nedá se zde kempovat ani jinak se ubytovat, ale je to unikátní místo pro jednodenní výlety spojené s potápěním nebo koupáním.

Balčik patří mezi nejstarší města černomořského pobřeží. Nachází se 31 kilometrů na sever od Varny a 7 kilometrů jihozápadně od Albeny. Už Ovidius obdivoval krásu tohoto města a nazval ho "Bílým městem". To platí i dnes jednak díky mnoha domům postaveným z bílého kamene, jednak díky unikátním bílým pískovcovým skalám, mezi nimiž se město nachází. Přesto že v nedalekém okolí je letovisko Albena, zůstal Balčik "svůj" a příliš se ho nedotkl cestovní ruch.

Varna, která má téměř 300 000 obyvatel je největším městem na bulharském černomořském pobřeží a největším námořním přístavem země. Zajímavá je poloha poblíž rovnoběžky, na které se nacházejí západoevropské a středomořské lázně např. Biarritz, Nice, Monako, Viareggio atd. V průmyslu dominuje strojírenství.

Sv. Konstantin je tradiční rekreační středisko 10 km od Varny s původním přírodním parkem. Největší zajímavostí je sirný pramen s teplotou 46 °C, využívaný na léčbu pohybového ústrojí a kožních chorob. Z mnoha nabízených procedur se zde nabízejí elektroléčba, vodoléčba, masáže, bahenní koupele, akupunktura aj. Sv. Konstantin je ideálním místem pro klidnou dovolenou.

Zlaté písky leží 22 kilometrů od Varny jsou asi nejznámějším místem bulharské černomořské riviery s příjemným nazlátlým pískem s 3,5 kilometru dlouhou a až 100 metrů širokou pláží. Letní teploty vzduchu dosahují ke 30 °C, teplota vody je v průměru 24 °C.

Obzor je malé městečko uprostřed mezi Varnou a Burgasem (do obou zmíněných měst je to 60 kilometrů). Poblíž města jsou hory, lesy a vše podtrhují 7 kilometrů dlouhé pláže. Klima je velmi příjemné, také cenově je místo vhodné např. pro ubytování. Poblíž Obzoru jsou rozvaliny římského Jupiterova chrámu, na okolních kopcích jsou zbytky římských hradeb a zříceniny hradu Kozjak z poloviny 14. století.

Svatý Vlas se nachází 5 km severně od Slunečného pobřeží a 45 km severně od Burgasu, jižně od mysu Emine, kde Stará planina "spadá" do Černého moře. Jsou zde písečné i oblázkové pláže s pozvolným přístupem do moře. Letovisko je chráněno před severními větry a má částečně i horské klima, je vhodné pro ozdravné pobyty pro pacienty s dýchacími potížemi. Svatý Vlas je vyhledán pro svojí vhodnou polohu poblíž Slunečného pobřeží a Nesebaru.

Pomorie ležící na podlouhlém skalnatém poloostrově 18 km jižně od Slunečného pobřeží a 12 km severně od Burgasu bylo založeno již v antice ve 4. stol. př. n. l. Je známé svým léčivým bahnem a přírodním železitým pískem hnědé barvy, ten také pokrývá místní pláže. V Pomorii se léčí nemoci pohybového ústrojí, kožní choroby, onemocnění dýchacích cest, gynekologické nemoci. V okolí města se pěstuje vinná réva (v září se zde koná festival vína), ovoce, zpracovává se sůl.

Burgas se rozkládá podél stejnojmenné zátoky, je největším městem jižní časti bulharského Černomoří. Počtem obyvatel se řadí na 4. místo za Sofii, Plovdiv a Varnu. Město má rozvinutý petrochemický průmysl.

Djuni je nejmodernější hotelové centrum v borovicovém háji v jižní části bulharské riviery. Nachází se 40 km na jih od Burgasu a 6 km od Sozopolu. Vyhledávané jsou 5 km dlouhé písečné pláže s pozvolných postupem do moře, velmi vhodné pro rodiny s dětmi.

Kiten se nachází v těsné blízkosti Primorska. Kitenský záliv je považován za jedno z nejhezčích míst jižního Černomoří. Dlouhé písečné pláže se zde střídají se skalnatými útesy. Známý je jachetní přístav, místo je vhodné pro rybaření.

Primorsko je rybářské městečko 60 km na jih od Burgasu. Na počátku 21. století se stalo "českou oázou". Nápisy i jídelníčky v restauracích jsou v češtině, denně je k dispozici český tisk, funguje i knihovna s publikacemi v češtině.

Lozenec se nachází ještě 10 km na jih od Primorska a je obklopen hezkou přírodou (vinice, fíkové a lesní háje). Písečná pláž sestupuje mírně do moře a je tak vhodná pro rodiny s dětmi (zdaleka ne všechna místa na bulharském pobřeží Černého moře tuto výhodu mají a nejsou tak bezpečná právě pro vstup dětí do vody).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress