Hlavní stránka

Trakai - Litva

(08.01.2006)

Litevský hrad Trakai se nachází ve stejnojmenném městě 26 kilometrů na západ od hlavního města Litvy Vilniusu. Město Trakai je národopisným historickým parkem - městem na vodě.

Historie hradu začíná ve 13. století. Tehdy se křižáci řádu německých rytířů a livonského řádu pokusili ovládnout území dnešní Litvy. Litevský kníže Gediminas si v roce 1321 vybral tuto lokalitu s bažinami ke stavbě opevněného hradu a přenesl sem svoje sídlo z Kernavé. Původní hrad stával asi 3 kilometry jihovýchodně od dnešního města v místě, které se dnes nazývá Staré Trakai (Senieji Traka). Roku 1323 založil další hrad a vybudoval nové hlavní město Vilnius. Na původní hrad Trakai se vrátil syn Gedimana, Kestutis. Od roku 1337 existuje Nové Trakai (Naujieji Trakai) v dnešním prostoru mezi jezery. 

Hrad Trakai

Křižáci tehdy hrad nedobyli, pouze vypálili město a odtáhli. Na ochranu před následnými útoky byl systém opevnění přebudován a skládal se ze dvou hradů. První, Poloostrovní hrad (Pusiašaloi pilis) nechal vybudovat kníže Kestutis na poloostrově jako předsunutou pevnost. Z něho se dochovaly pouze zbytky hradeb. Druhý vnitřní Ostrovní hrad (Šalos pilis) je přímo na ostrově v jezeře. Tento hrad nechal počátkem 15. století přebudovat velkokníže Vitaustas na obytnou rezidenci litevských vládců. Od 16. století začal hrad Trakai ztrácet na významu a čelné místo zaujal Vilnius. V 17. století byl hrad poničen ve válkách. V 18. století byl přeměněn na vězení a nakonec byl zčásti zbořen. Zachovaly se jen zbytky hradeb a věží. Od počátku 20. století byla postupně připravována rekonstrukce do podoby z 15. století. První část se podařilo obnovit v letech 1929-39, kdy byla Litva samostatným státem (až do sovětské okupace v roce 1940 na základě paktu SSSR s Německem. V letech 1941-44 byla země obsazena Němci, pak opět Rusy). 

Hrad Trakai

Po 2. světové válce pokračovala částečně rekonstrukce i za sovětské vlády až do roku 1961, kdy byla přerušena z ideových důvodů (glorifikace feudální minulosti), dovršena byla až na přelomu tisíciletí za litevské vlády.

Dnes je v hradě zřízeno muzeum historie a současnosti s ukázkami života šlechty a místních nevolníků. K hradu vede dřevěný most. Za vstupní branou se rozkládá zámecký dvůr, nalevo bývaly kasematy se zbrojnicí a sklady. Po padacím mostě se dostanete na nádvoří a odtud po dřevěných schodech do jednotlivých hradních místností.

V červenci a srpnu se na hradě konají tradiční festivaly symfonické hudby.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress