Hlavní stránka

Zajímavosti o Bulharsku

(22.02.2006)

Bulharsko leží v jihovýchodní Evropě na pomezí Evropy a Orientu. Podle pohoří Balkán (Stará planina) táhnoucího se rovnoběžkově podél 43 rovnoběžky se nazývá celá tato oblast Balkánem.

Bulharská republika je v Seznamu světového dědictví UNESCO hojně zastoupena co do počtu historických a kulturních památek. Mezi ně patří Skalní kláštery poblíž vesnice Ivanovo v Rusenském kraji, Národní park Pirin, Thrácké mohyly v Kazanlaku, Thrácká hrobka u Sveštary,. Bojanský kostelík, Starobylý antický Nesebar, Rilský monastir, přírodní rezervace Srebarna, jezdec z Madary.

Bulharská říše vznikla již v 7. století. V 9. století sousedila s Velkou Moravou na území dnešního Slovenska a Maďarska.

Nejstarší 8 000 let starý zlatý poklad byl nalezen v pohřebišti poblíž dnešního černomořského přístavu Varna.

Nejznámější thrácké zlaté poklady z období 2000 př. n. l.–500 n. l. (Panagjurský, Vlčitrnský a Rogozenský) byly nalezeny na území dnešního Bulharska.

Nejpopulárnějšími thráckými hrdiny pocházejícími z bulharského území byli Orfeus a Spartakus.

Bulharsko bylo známé prostřednictvím svých carů např. Simeona I. Velikého, Ivana Asena II. (za jeho vlády v prvé polovině 13. století dosáhla říše největšího rozmachu), Borise III.

Ve dvacátých a třicátých letech 20. století přijížděli do tehdejšího ekonomicky velmi vyspělého Československa bulharští zahradníci, kteří se u nás učili pěstovat zeleninu. Své těžce nabyté zkušenosti pak předávali doma. Protože při sbírání znalostí a zkušeností často hodně fyzicky pracovali, začalo se u nás říkat rčení: "maká jako Bulhar".

Nejvyšší hora Balkánu a šestá nejvyšší v Evropě měří 2925 metrů, jmenuje se Musala a náleží do bulharského pohoří Rila 65 kilometrů jižně od Sofie.

I u nás populární šopský salát je tradičním pokrmem Šopů žijících ve středozápadním Bulharsku a v okolí hlavního města země.

Zajímavostí jistě pro nás je, že mimo území ČR nemá bulharská bohemistika obdobu na celém světě. Sdružení bulharských bohemistů "Bohemia klub" vydává časopis "Homo bohemicus" s několika přílohami a přibližuje bulharské veřejnosti vrcholná díla české kultury od dob Cyrila a Metoděje až po současnost.

Česko–bulharský slovník vydaný v roce 2002 bulharskými bohemisty v Sofii získal v Praze 1. místo v soutěži "Slovník roku" na veletrhu Svět knihy.

Sofia je jediným evropským městem, kde vedle sebe stojí pravoslavný, protestantský, evangelický a katolický kostel, synagoga a mešita.

Růžové údolí v centrální části Bulharska kolem města Kazanlak má nejpříznivější klima pro pěstování růže olejnaté. Z ní se již od dob osmanské nadvlády vyrábí světoznámý růžový olej. Bulharsko také vyniká pěstováním tabáku. Bulharský tabák používají renomované firmy pro své cigarety.

V březnu poznáte na celém světě Bulhara podle toho, že má na klopě nebo zápěstí "marteničku" (pletenou ozdobu z bílých a červených nití). Ta se dává pro zdraví a štěstí právě v tomto kalendářním měsíci.

Zajímavostí na Bulharech je tradiční opačné vrtění hlavou při souhlasu či nesouhlasu než ve zbytku Evropy. Bulhaři souhlasí vrtěním hlavy z leva doprava a naopak, nesouhlasí kýváním hlavy z hora dolů a naopak (v poslední době se však i Bulhaři poevropšťují a tak přispívají k ještě větším nejasnostem zda souhlasí či nikoliv).

Bulhaři 1. února na svátek Sv. Trifona stříhají staré suché větve vinné révy a slaví svátek vína, na Sv. Todora o masopustu pořádají koňské dostihy, na bulharského Sv. Jiří 6. května jsou jako největší pochoutka podávána pečená jehňata.

Bulharsko se zúčastnilo již prvních novodobých olympijských her v Athénách v roce 1896. V olympijských sportech dominují bulharští těžcí atleti -vzpěrači a zápasníci, koncem 20. století dominovali lehcí atleti např. skokan Markov, překážkářka Donkovová či výškařka Kostadinova, v typicky ženských sportech nejvíce medailí získávají bulharské moderní gymnastky.

Světovou rekordmankou ve skoku do výšky je i na konci roku 2005 bulharská výškařka Stefka Kostadinova s výkonem 210 centimetrů.

Bulharsko je známo zahraničním turistům především černomořským pobřežím.. Bulharský reliéf je rozmanitý, jeden den se můžete koupat v moři a druhý den lyžovat v téměř tři tisíce metrů nad mořem vysokých horách (Rodopy, Pirin, Rila či Vitoša). V Bulharsku se každoročně jezdí závody světového poháru v lyžování.

První bulharská vlajka pocházela z roku 1878. Její barvy vycházely z barev panslovanských -vodorovná trikolora byla odvozena z ruské vlajky. Modrý ruský pruh nahradila bulharská zelená barva. Po roce 1946 přibyl do bílého pruhu k žerdi emblém se lvem stojícím na zadních nohách s červenou hvězdou komunismu, později jí doplnilo ozubené kolo - symbol industrializace země. Dne 22. 11 1990 byl emblém odstraněn a státní vlajku od tohoto dne opět tvoří hladká trikolora. Bílá barva symbolizuje mír, zelená národ a červená chrabrost lidu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress