Hlavní stránka

Rakousko

(16.02.2006)

Německý název Österreich je doložen poprvé roku 996 v podobě Ostarrichi - východní říše. Název se vztahoval na tu část území, která se dnes nazývá Dolní Rakousko. Zajímavostí je ovšem také vznik českého názvu Rakousko.

Město Raabs an der Thaya na soutoku Moravské a Rakouské Dyje nazývali staří Čechové Rakuš či Rakús. Přes město vedlo nejkratší spojení po zemských stezkách z Prahy do Vídně. Ve Velkém Ottově zeměpisném atlasu z doby před rozpadem Rakousko-Uherska je město Raabs nazýváno Rakousy. Jménem Rakouska jsou nazývány i dvě spolkové země, které s naší republikou sousedí. Je to Niederösterreich - Dolní Rakousko s hlavním městem Sankt Pölten a Oberösterreich - Horní Rakousko s hlavním městem Linz. Jejich hranice probíhají od Novohradských hor k Dunaji a podél řeky Enns do Alp. Tyto země se dále dělí na: Mühlviertel - Mlýnská čtvrť (Horní Rakousko severně od Dunaje), Waldviertel - Lesní čtvrť (Dolní Rakousko na sever od Dunaje v okolí českého masivu po spojnici měst Krems-Znojmo), Weinviertel - Vinná čtvrť (severovýchod Dolního Rakouska po řeku Moravu) a Innviertel - Innská čtvrť (část Horního Rakouska na jih od Dunaje v okolí řeky Inn.

Salzburg - Salcbursko je spolková země ležící jihozápadně od Horních Rakous. Je tvořena vápencovými Alpami, západní částí Solné komory, východní částí Kitzbühelských Alp a severní částí Vysokých Taur. Sousedem Salzburska na západě je Bavorsko.

Kärnten - Korutany leží na jihu Rakouska při hranicích se Slovinskem a Itálií. Hlavním městem je Klagenfurt. Název země Kärnten se odvozuje od keltského karn - kámen.

Tolik ke spolkovým zemím, kterými byste projížděli při cestě z výše uvedených částí České republiky. Při cestě zpět byste mohli volit "východnější" trasu přes Steinmark - Štýrsko. Název země je odvozen od řeky Steyr a stejnojmenného města, které leží na soutoku řek Enns a Steyr. Hlavním městem této spolkové republiky Rakouska je Graz.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
23:12 20.08.Miloš Holík Zeměpisná jména 
16:33 10.10.   Re: Zeměpisná jména 
11:29 11.10.Jan Hájek   Re: Zeměpisná jména 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress