Hlavní stránka

Ostrov Madagaskar je v mnoha směrech výjimečný.

(21.10.2005)

"Samozřejmě jsou to baobaby, které se staly symbolem ostrova, lemuři, trnitý buš nebo želva angonoka [čti angunuka]; je to postoj obyvatel Madagaskaru k ochraně přírody a řada dalších věcí," říká Pavel Hošek, redaktor a cestovatel, specialista na Madagaskar, který bude odborným vedoucím připravované expedice. Tento východoafrický ostrov skrývá i další zajímavosti. "Kdo například ví, že Madagaskar má svého "Otce vlasti", takového Karla IV. v tamním pojetí? Nebo že nedávní političtí vůdci Madagaskaru "koketovali" s komunizmem? Samozřejmě ale hlavní pozornost zaměřujeme na přírodu Madagaskaru, která si zasluhuje tu nejpřísnější ochranu," dodává Pavel Hošek.

Vyhlášením otázek prvního kola šestiměsíční soutěže pro mládež i pro dospělé odstartuje 1. listopadu informačně vzdělávací projekt "Madagaskar, laboratoř bohů". Přinese soutěže, tématické měsíční kampaně, sbírku na želvu, Expedici BAOBAB 2006, výstavy, veřejné akce a vydání knihy. Hlavním organizátorem projektu je Agentura Koniklec a podílejí se na něm další partneři: Botanická zahrada hl. m. Prahy, časopis Vesmír, C.o.s. - crew management, s.r.o, Akademická farnost Praha, Ingema.net, Agentura Galia a další. Smyslem projektu je upozornit na Madagaskar jako zcela jedinečnou přírodní lokalitu.

mgd04.jpg (41429 bytes)

Soutěže budou mít pět kol, každé potrvá měsíc. "První sadu otázek vyhlásíme 1. listopadu," vysvětluje hlavní organizátor projektu Václav Bratrych z Agentury Koniklec. "Všechny otázky se budou týkat Madagaskaru, každé kolo se zaměří na určité téma. Určitě to bude botanika, zoologie, přijdou otázky zaměřené na kulturu a jazyk Madagaskaru, námořní dopravu a historické vztahy Madagaskaru s Evropou," dodává Václav Bratrych. Vyhodnocení soutěží proběhne koncem dubna 2006, vítězové získají možnost jet s expedicí v srpnu 2006 na Madagaskar zdarma. "Podobným způsobem jsme před dvěma lety vzali desítku mladých lidí na expedici "Tunguzský meteorit 2003" na Sibiř," vzpomíná Václav Bratrych.

mdg01.jpg (69930 bytes)

Kromě soutěží připravuje Agentura Koniklec v rámci projektu "Madagaskar, laboratoř bohů" tematickou informační kampaň v médiích, pro širokou veřejnost zábavný program, který vyrazí na pouť Českou republikou, a společně se zoologickými a botanickými zahradami "Víkend Madagaskaru". Po návratu expedice na podzim 2006 proběhne ve spolupráci s Národním muzeem cyklus výstav po republice.

mdg02.jpg (42788 bytes)

"Samostatnou součástí projektu je finanční sbírka, kterou chceme přispět na záchranu želvy angonoky, jednoho z nejohroženějších živočichů, jehož jedinou chovnou stanici na světě v průběhu expedice navštívíme," říká Václav Bratrych a poodhaluje malé tajemství: "Velice si vážíme toho, že jsme ke spolupráci na této sbírce získali jednu zajímavou domácí osobnost. Kdo to je a jak se na akci bude podílet, zveřejníme s vyhlášením sbírky, což bude přibližně v druhé polovině listopadu."

MADAGASKAR

Madagaskarská republika leží na ostrově Madagaskar a okolních ostrovech u jihovýchodního pobřeží Afriky. Jde o čtvrtý největší ostrov na světě. Většinu jeho území tvoří náhorní plošiny a pahorkatiny, jen při západním pobřeží se nacházejí větší nížiny.

mdg03.jpg (31102 bytes)

Madagaskar je velmi chudý stát s negramotností cca 20 % a s častými zemětřeseními. Významná je tu námořní doprava. Přibližně 16,5 milionu obyvatel tvoří rovným dílem muži a ženy, většinou malgašské národnosti. Asi 48 procent z nich vyznává původní ostrovní náboženství, 49,5 procenta obyvatel se hlásí ke křesťanství a ostatní k islámu a dalším náboženstvím. Podle ústavy je úředním jazykem pouze malgašština, ale ve veřejném styku je velmi rozšířená také francouzština.

V dávné minulosti byl Madagaskar součástí Afrického kontinentu. Ležel přibližně v oblasti Somálska, odkud se ale zhruba před 165 milióny lety odtrhl a posunul se na východ do Indického oceánu. Od toho okamžiku šel vývoj rostlin a zvířat na Madagaskaru vlastní cestou a díky izolaci ostrova je dnes řada rostlinných i živočišných druhů endemických.

Podnebí Madagaskaru je teplé, vlhké, tropické, rostlinný kryv tvoří savany, horské louky a zbytky tropických pralesů. Nejvyšší horou je Moromokotro v pohoří Tsaratanana (2876 m).

Internet: Baobab


 

František Tlapák

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress