Hlavní stránka

Villa Romana del Casale - Sicílie

(26.01.2006)

Bikiny, jak je známe dnes, se staly světovou módou po válce. Dvoudílné plavky z potištěné bavlny navrhl Francouz Louis Réard. Původním povoláním byl sice automobilovým konstruktérem, ale když 5. července 1946 předvedl na módní přehlídce svou kreaci plavek, stal se z něho známý návrhář, který se zapsal nesmazatelně do dějin módy.

Réard nikdy nevysvětlil, proč návrh pojmenoval bikiny a odkud čerpal inspiraci, ale bikiny jsou nepochybně mnohem starší módou, než by se dalo čekat. Nejslavnějším jejich vyobrazením jsou dívky z mozaiky na podlaze v římské vile postavené v samém srdci Sicílie. Mozaika zobrazuje deset tančících dívek v lehkých dvoudílných úborech neodbytně připomínajících slavné plavky našeho věku. Archeologické vykopávky tady ale začaly až v roce 1950, a tak lze Réarda jen těžko podezřívat, že nápad s bikinami okopíroval odtud.

Villa Romana del Casale byla postavena na konci římského období a vědci se dodnes přou nejen o totožnost stavebníka, ale i o to, k čemu byla vlastně určena a proč byla takováto honosná budova postavena tak daleko od center tehdejší Římské říše.

Nechal ji postavit západořímský císař Maximianus Herculius a uchýlil se sem po své abdikaci? Nebo nechal vilu postavit nějaký vysoký důstojník a statkář s dobrými vztahy k římským vládcům? Bylo to stálé obydlí nebo mělo sloužit jen jako vila určená pro loveckou zábavu? To všechno jsou otázky, na které se jen nesnadno hledají odpovědi.

Stavební místo na úpatí hory Mangone bylo vybráno velmi uvážlivě. Stejně jako kdysi tu každého uvítá svěží chlad úrodného údolíčka s dostatkem vody. Proto mohla být čistá voda rozvedena potrubím nejen do prostorných koupelen, parních lázní a kašen, ale také do rafinovaných a luxusních toalet. A ve všech prostorách jsou na podlaze úžasné mozaiky. Je to jedinečná obrázková kniha. Výjevy z domácího života, z lovu i zobrazení pověstí a bájí podávají do dnešních dnů jedinečnou zprávu o tom jak se před mnoha a mnoha sty lety žilo, pracovalo i milovalo. Ilustrace sestavené z miliónů barevných kamenných kostiček mluví o kráse i mládí, o bozích i bájných bytostech, o tom, co bylo pro zdejší obyvatele důležité, i o tom, čeho se báli.

Stavba má půdorys klasické vily z pozdní římské doby, což znamená, že ji tvoří tři vzájemně propojené hlavní celky: vstupní část s lázní, centrální část s peristylem, bazilikou a soukromými místnostmi a poslední část, triklinium neboli jídelna, s dalším, tentokrát oválným peristylem. A všude samé mozaiky. Jen k převyprávění příběhů zobrazených v dlouhé "Chodbě velkého lovu" by bylo zapotřebí napsat několik knih.

Historici a archeologové se ve svém líčení římských dob zaměřovali vždy především na války a na osobnosti císařů. Do obrazu neporazitelných legionářů nějak nezapadaly všední starosti ani krásné ženy, erotika a láska. Mozaiky v římské vile ale ukazují i ideál tehdejší ženské krásy. Jsou tu zobrazeny sportovní typy, svalnatých štíhlých žen s dlouhými vlasy a drobnými kulatými ňadry. Při vstupu do římské armády museli vojáci zrušit stávající manželství a po dobu zhruba 25 let se nesměli ženit. Přesto se jim nechtělo vzdát ani dámské společnosti ani erotických potěšení a jistě se chtěli také líbit. Od básníka Ovidia pochází následující ponaučení pro Římany chystající se na zálety: "Z nosních dírek ať ti nevyčnívá jediný chloupek. Z úst ti nesmí ošklivě páchnout, dech nesmí být odporný, a v podpaží nesmí sídlit smrdutý kozel, pán kozího stáda."

Co může lépe ilustrovat zájem Římanů o péči o tělo, o výcvik ke zdatnosti, o zdravou stravu i o sportovní utkání, než jsou texty básníků a obrazy výtvarníků. Mezi všemi těmi mozaikami v římské vile najdeme zobrazený i milostný pár. Je to jen něžná milostná scéna, ale představuje jakousi antickou erotickou Píseň písní.

Když mohutná povodeň zanesla vilu bahnem, zmizely všechny ty scény na dlouhá staletí lidem z očí. Bahno ovšem celou stavbu nejen pohřbilo, ale také dokonale zakonzervovalo, a tak právě bahnu vděčí svět za to, že mu zůstala tato obrovská kamenná kniha plná obrazů zachována. Dnes působí mozaiky z Villy Casale jako úžasné okno za hranice času, kterým můžeme nahlédnout až do antických dob.

Info:

Vykopávky Villa Romana del Casale s ústředním dvorem, studnou a přibližně padesáti místnostmi leží na Sicílii jihozápadně od Piazzy Armeriny. Zdejší mozaiky se dochovaly na ploše asi 3500 metrů čtverečných a představují skutečný umělecký skvost. Je to jedna z nejlépe dochovaných a také nejluxusnějších římských vil. Na Seznam světového dědictví UNESCO byla vila zařazena v roce 1997.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress