Hlavní stránka

Alberobello

(22.12.2005)

O zdejších stavbách nazývaných ´trulli´ se říká, že je místní obyvatelé vymysleli proto, aby vyzráli na výběrčí daní. Daň se totiž platila z domu, a za dům bylo považováno stavení, které mělo střechu. A tak lidé v Apulii začali stavět příbytky se střechami vyskládanými z kamenů do vysokého kužele. To vše bez malty, takže když hrozilo nebezpečí, že majitel domu bude muset platit, rozebral vršek kužele a dům byl rázem bez střechy, a tedy úředně neobyvatelný.

Oblast Apulie se italsky nazývá Puglia a najdete ji v samém podpatku "italské boty". Její název souvisí s národem Apulů. Ti obývali tuto část Itálie už v římských dobách. Na konci 7. století byla tato část Apeninského poloostrova kolonizována Řeky. Ve třetím století před naším letopočtem ji dobyli Římané. Dnes je Apulie poněkud opomíjená, ale v dobách starého Říma byla pro říši velmi důležitá, protože odtud existovalo obchodní spojení do všech významných míst tehdejšího východního světa. O významu tohoto kraje svědčí i to, že právě zde končila jedna z nejznámějších státních silnic, proslulá Via Appia. Mohutný sloup, který označoval její konec, stojí na nábřeží v Brindisi dodnes.

Apulie je zemědělským krajem, a i když její nejvyšší hory šplhají do výšky přes 1000 metrů, je místní krajina především krajem mírně zvlněných pozvolných pahorků, na jejichž svazích se kadeří vinice, olivové háje a roste tu pšenice, tabák i zelenina.

Alberobello

´Trullo´ je zdejší charakteristické venkovské obydlí. V roce 1481 Ferdinand Aragonský věnoval tento kraj hrabatům z Aquaviva jako důkaz své vděčnosti za prokázané služby. Král jim ale nedovolil obdělávat nově získanou půdu. Hrabatům se nově nabyté území zalíbilo a rozhodli se přesto přivést sem zemědělce. Pro jistotu ovšem zakázala hrabata nově příchozím používat při stavbě domů vápno. Měla tak být zajištěna jejich rychlá demolice pro případ královského rozkazu, že se tu nic pěstovat nebude. Původ těchto staveb ale vůbec není tak jasný, jak by se mohlo zdát. Ve zdejších končinách byly objeveny stavby podobné ´trulli´, které pocházejí už z 9. století, a není vyloučeno, že i tyto vznikly na základě ještě starších budov. Ať je ale jejich původ jakýkoli, jsou to stavby pozoruhodné a krásné.

Alberobello

V jejich konstrukci nenajdete ani maltu ani dřevo - pouze kámen. U těch nejstarších staveb se kamenný kužel zvedá přímo od země, kdežto na pozdějších stavbách je postaven až na obvodových zdech, kterým se říká "casedda". Stavby mají většinou čtvercový půdorys a tloušťka jejich obvodových zdí je nejčastěji kolem 80 centimetrů. Není ale problém najít domy se zdmi tlustými víc než jeden metr a najdou se i takové, kde je tloušťka zdiva kolem tří metrů. Ve výšce 1,5 až 2 metry začne z obvodových zdí vyrůstat kamenný kužel. Kamenné kruhy se postupně zužují až k vrcholu, který se uzavře válcovitým kamenem. Při stavbě se nepoužívá žádné lešení a pracuje se technikou zvanou "caseddaro". Vznikl tu jakýsi div statiky. Na první pohled není jasné, jak to že to všechno drží pohromadě. Masivní zdi chránící před horkem i chladem jsou zakončené jakousi falešnou klenbou z desek šedivého vápence.

Alberobello

Jedním z míst, kde touto stavební technikou vyrostlo celé městečko, je Alberobello. V překladu znamená Alberobello něco jako "Krásný strom" a jeho název pochází ze starého "Silva Arboris Belli", rozlehlého háje dubů, který tu údajně ve starých časech rostl.  V současnosti je ale Alberobello nerozlučně spojeno právě se stavbami ´trulli´. Rione Monti a Aia Piccola se jmenují dvě nejkrásnější čtvrti plné kamenných kuželů. Tisíc čtyři sta jich tu napočítáte dohromady. Jednotlivá trulli jsou spojena mezi sebou. Kolik kuželů, tolik místností. Domečky se řadí za sebou v křivolakých a hrbolatých uličkách, které svou atmosférou okouzlí každého příchozího.

Alberobello

Ta původní primitivní a samorostlá stavební forma venkovských domků tu dosáhla svého vrcholu. Řady kuželů rafinovaně srostly v jeden celek a vytvořily prostorné bytové komplexy i dvorce zvané "masserie". "Trullo sovrano" je zase jediná stavba tohoto druhu postavená se dvěma podlažími. A nad celým tím lesem kamenných kuželů ční San Antonio, chrám postavený až v roce 1926, ale v tom stejném prastarém stylu.

Alberobello Alberobello

Dnes jsou trulli využívány především jako obchůdky a restaurace a jen v málokterém z nich se ještě bydlí. Neztratily ale nic ze své krásy a pohled na kužely zdejších kamenných střech je jedinečným estetickým zážitkem, ke kterému se jen nesnadno hledá srovnání.

Info:

Alberobello leží přibližně 40 km severně od Tarentu, nebo 50 km jihovýchodně od Bari. Místní stavby trulli byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO jako pozoruhodný příklad bezmaltové stavební techniky v roce 1996.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress