Hlavní stránka

Grossglockner Hochalpenstrasse a Heiligenblut

(08.12.2005)

Slavná silnice na Grossglockner byla budována ve 20. letech XX. století. Tehdy šlo o uválcovanou, štěrkovou silnici širokou 3 metry s výhybkami na dohled.

Vysokohorská Grossglockner Hochalpenstrasse dlouhá 48 kilometrů začíná v Brucku an der Grossglocknerstrasse (755 m n. m.). Odbočka Gletscherstrasse od Posthausu Guttal k parkovišti Kaiser-Franz-Josephs-Höhe je dlouhá 8,7 km. Maximální stoupání je 13 %, na obou silnicích je celkem 35 značených zatáček. Mimo značená parkoviště platí zákaz zastavení. Zajímavostí jistě je, že výstavbě stávající silnice napomohla světová hospodářská krize koncem dvacátých let a na začátku let třicátých. Tehdy počet nezaměstnaných v Rakousku stoupl na 26 % a tak bylo rozhodnuto postavit tuto silnici.

Od roku 1930 do roku 1935 tady našlo v letních měsících práci 3 200 nezaměstnaných. Stavba podle plánů ing. Franze Wallacka byla slavnostně otevřena dne 3. srpna 1935. Nyní je silnice široká šest metrů a díky již tehdy přísným předpisům odpovídá i dnešním normám na ochranu krajiny. Mýtné se platí u pokladny "Kasse Ferleiten" na km 14,5; pak už silnice šplhá vzhůru. Vyhlídky s parkovištěm jsou na kilometru 19,3; kilometru 21,6; za kilometrem 26 následuje parkoviště Fuscher Törl I. ve výšce 2428 m n. m. a odbočka k Edelweiss-Spitze (2571 m n. m.). Po panoramatickém výhledu, ze kterého je za dobrého počasí možno vidět 37 vrcholů Alp vyšších 3000 metrů a ledovců (opravdu stojí tuto vyhlídku neopomenout navštívit). Po prohlídce se vrátíte zpět na hlavní silnici a po asi 500 metrech je vyhlídka Fuscher Törl II. Odtud je zajímavý pohled do údolí jak na klikatící se vysokohorskou silnici, tak i na údolí pod vrcholy Breitkopf (3154 m n. m.) a Sonnenwelleck (3261 m n. m.). Cesta pokračuje k Fuscher Lacke (2262 m n. m.) a k Mittertörl-tunelu (s délkou 117 metrů) a Hochtor-tunelu, který je dlouhý 311 metrů a nachází se ve výšce 2503 m n. m. Zde prochází hranice spolkových zemí Salzburg a Kärnten (Korutany). Na 40. kilometru je odbočka vpravo na Gletscherstrasse k parkovišti Kaiser-Franz-Josephs-Höhe (2369 m n. m.) s horským hotelem. Zde bych doporučil po krátké prohlídce vyhlídky na Grossglockner sejít podél lanovky Gletscherbahn o 143 metrů níže k ledovcovému (špinavému) splazu ledovce Pasterze s plochou 24 km2, délkou 10 km, šířkou 1,6 km, mocnost ledu je do 150 metrů. Odtud před Vámi bude čnít vlevo od ledovce 1 500 metrů vysoká stěna nejvyšší rakouské hory. Nebudete-li chtít vystoupit na ledovcový splaz, nabízí se vycházka na Gletscherweg. Samozřejmě bude záležet na počasí, při příznivém je pobyt zde nezapomenutelným zážitkem, při špatném zataženém nebo deštivém nezbude než pobyt zkrátit a vrátit se sem někdy jindy. Já jsem při 6 návštěvách zde zažil "azůro" i sněhovou bouřku, zataženo i skoro jasno, bezvětří i mohutný vítr. Záleží také na období, kdy sem přijedete. Rozhodně si však nenechte ujít návštěvu snad nejkrásnější rakouské horské vesnice na jižním svahu masivu Grossglockneru - Heiligenblut. Ale už to, že jste během necelých padesáti kilometrů cesty od Brucku sem projeli vlastně všemi klimatickými a vegetačními pásy mezi Rakouskem a Arktidou, viděli louky, lesy, horské pastviny, skály, mrazové pouště a fantastické sviště, projeli krajem, kde v zimě bývá více jak 5 metrů sněhu, téměř 100 dní zde vane bouřlivý vítr a 250 dní v roce padají srážky. Podnebí na nejvyšším úseku této horské silnice s průměrnou roční teplotou -3 °C odpovídá teplotám v Grónsku či na Sibiři.

Tuto vysokohorskou silnici lze využít při cestě na dovolenou na jih do Itálie, Slovinska nebo Chorvatska zejména při cestě ze severních, západních, jižních a středních Čech.

Heiligenblut

Po návratu na křižovatku u Posthausu Guttal, kde jste odbočovali vpravo byste se měli vydat opět vpravo a po průjezdu pokladnou "Kasse Rossbach" na opačném vjezdu na silnici na km 43,9 už zbývá jen asi tříkilometrový sjezd do osady, která podle legendy vznikla kolem kaple postavené roku 914 pro sv. Briccia. Tento dánský žoldnéř se stal za císaře Konstantina VII. vojevůdcem. Při návratu z Byzance zahynul ve sněhové bouři. Protože měl u sebe jako relikvii lahvičku s Kristovou krví, vyrostly zde podle legendy ze sněhu tři klasy. Tak se zbrojnošům podařilo najít ostatky svého vojevůdce, pohřbít ho a na tomto svatém místě postavit kapli. Ta se v pozdější době stala poutním místem. Ještě později byla nahrazena dnešním gotickým farním kostelem, jehož ozdobou je 10,6 metru vysoký křídlový oltář. V kamenném svatostánku z roku 1496 je uložena lahvička se slavnou relikvií s Kristovou krví.

Z této osady je při dobré viditelnosti fantastický pohled vzhůru na vrchol Grossglockneru i dolů do údolí.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress