Hlavní stránka

Muzea, sport a rekreace na Islandu

(31.08.2001)

Cestování a kempování ve volné přírodě patří k nejoblíbenějším aktivitám Islanďanů ve volném čase. Celoročně je na výběr velké množství míst pro horolezectví, horskou turistiku, rybaření (lov lososů a pstruhů v řekách a jezerech), koupání v soutěskách či bazénech s přírodní termální vodou.

Muzea

Od počátku 18. století byla značná část islandských památek uložena v Kodani. Po získání nezávislosti požadovali Islanďané jejich navrácení. V roce 1965 byla podepsána dohoda mezi Dánskem a Islandem .Jejich navracení začalo v dubnu 1971 a je považováno za unikátní gesto přátelství a usmíření mezi oběma národy. Sbírky jsou součástí speciálního institutu Islandské univerzity, který byl vytvořen roku 1967 a pojmenován po Árni Magnússonovi. Speciální archiv bude přesunut včetně sbírek Národní knihovny z roku 1818 do Univerzitní knihovny. Další kulturní poklady jsou uloženy v Národním muzeu, které bylo založeno roku 1863. Národní galerie obsahuje sbírky až do roku 1988, novější díla byla přenesena do nových prostor. V Reykjavíku je Kjarvalsstadirská galerie (jméno nese podle malíře Jóhannese Kjarvala). Zde se konají islandské i mezinárodní výstavy. Tři oddělená studiová muzea jsou věnována dílům sochařů Asgrímura Sveinssona, Einara Jónssona a Sigurjóna Ólafssona.

Sport a rekreace

Cestování a kempování ve volné přírodě patří k nejoblíbenějším aktivitám Islanďanů ve volném čase. Celoročně je na výběr velké množství míst pro horolezectví, horskou turistiku, rybaření (lov lososů a pstruhů v řekách a jezerech), koupání v soutěskách či bazénech s přírodní termální vodou. Velmi populární je jízda na koních. Jezdecké kluby po celé zemi zajišťují ustájení a krmení pro koně, organizují dlouhodobé jízdy do divokého středu ostrova a každoročně pořádají dostihy a koňské přehlídky.

Oblíbeným sportem je lyžování, které se na jihu země dá provozovat šest měsíců v roce, na severu a severozápadě ještě o něco déle. Stále více populární je mezi mládeží bruslení. Pokud to počasí dovolí, hrají téměř po celý rok Islanďané golf. Plavání je povinným předmětem na všech islandských základních školách a stává se islandským národním sportem. Stále velmi oblíbeným individuálním sportem je glíma. Je to tradiční způsob boje, při němž se zápasníci drží navzájem za opasky a snaží se protivníka srazit k zemi. Oblíbenými sporty zatím na místní klubové úrovni jsou basketbal, volejbal a badminton, velmi populární je motorové i bezmotorové létání, vodáctví v extrémních podmínkách, rafting.

Islanďané se řadí mezi nejlepší ve sportech jako jsou např. judo (olympijská medaile), vzpírání (několik světových rekordů), atletika - víceboje mužů i žen, hod oštěpem, sportovní střelba. Islandským národním sportem je střelba na bělokury. Jachtařství je omezeno klimatickými podmínkami a hlubokomořské rybaření se jako sport teprve rozvíjí. Atraktivní a velmi divácky sledovaná je zejména soutěž o nejsilnějšího muže světa. Mezi nejlepší patří Torfi Óláfsson, který v roce 1998 skončil na pátém místě na světě, o rok později byl čtvrtý. Velmi oblíbené jsou též závody silných terénních vozů v divoké islandské přírodě.

Zvláštní přitažlivost mají pro Islanďany šachy, které se na ostrově hrají již od 14. století. Jejich monopol jediného „indoor“ sportu byl v devadesátých letech oslaben konkurencí bridže. V obou hrách jsou islandští přeborníci mezinárodně hodnoceni velmi vysoko. Z Islandu pochází sedm šachových velmistrů a několik mezinárodních mistrů; družstvo Islandu v roce 1991 vyhrálo světový pohár v bridži. Zákonem je přísně zakázáno provozování boxu.

Z kolektivních sportů je nejpopulárnější házená. Islanďané se pravidelně zúčastňují olympijských her, mistrovství světa a mistrovství Evropy. Stále více populárnější je fotbal. Řada islandských hráčů získala dobré jméno v barvách evropských profesionálních klubů, úspěšné jsou i islandské kluby v evropských pohárech, stále lepších výsledků dosahuje národní fotbalové mužstvo.
 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress