Hlavní stránka

Seychely

(27.10.2004)

Seychelská republika, nezávislá od 29. 6. 1976, se nachází na jižní polokouli severovýchodně od Madagaskaru.

Najdete ji v Indickém oceánu mezi 4-11° j. z. š. a 46-57° v. z. d. a tvoří ji 115 ostrovů, které jsou roztroušeny na ploše větší než 400 000 km2 (souostroví Seychely, Amiranty a Coëtivy a řada ostrůvků a atolů). Patří sem ostrovy Desroches, Île Plate, Silhouette, Île du Nord, Cousin, Mahé, Praslin, La Digue, Frégate, Marianne, Felicité, Les Soeurs, Curieuse, Île Aride, Île Denis, Île aux Vaches (Bird Island), Providence, Aldabra, Farquhar aj. Na ploše těchto ostrovů (455 km2) žije 81 200 obyvatel (2003). Největším městem je hlavní Victoria s téměř 30 000 obyvatel.

Seychelské ostrovy jsou dvojího původu. Hlavní Mahé, Praslin a okolní ostrovy představují podmořské výlevy žul s četnými skalisky, ostatní jako jsou Amiranty, Coëtivy, Providence, Aldabra, Farquhar aj. tvoří malé korálové atoly. Na ostrovech jsou kilometry pláží s korálovým bílým pískem, balvany a skaliska z červenočerné žuly, průzračně čisté, tyrkysově zbarvené moře, lesy, palmové háje. Na ostrově Praslin je pověstná přírodní rezervace Vallé de Mai s největšími kokosovými ořechy "Coco-de-Mer", typičtí jsou papoušci Black parrot, obrovské mořské želvy, ptactvo s řadou endemických druhů. Zajímavostí jistě je, že se zde nevyskytují člověku nebezpeční živočichové.

Podnebí je samozřejmě tropické, vlhké, ale stálé a obrovskou výhodou například proti Karibiku je, že je bez vichřic a bouří. Od května do září převažuje jihovýchodní proudění vzduchu přinášející spíše sucho a nižší teploty (do 30 °C). Od listopadu do února je proudění opačné, severozápadní, přinášející mírně vyšší teploty (do 32 °C) a vlhkost. Prší převážně v noci formou krátkodobých přeháněk.

V zemi dominuje cestovní ruch, proto téměř 80 % obyvatel pracuje ve službách. Z průmyslových odvětví lze zmínit zpracování zemědělských produktů a ryb. Pěstují se banánovníky, kokosové palmy, batáty, maniok, kukuřice, ovoce, čajovník, vanilka, skořice.

Počet návštěvníků ročně překračuje 125 000. Ti si jako památku na zdejší pobyt kupují Coco-de-Mer (pozor na účtenku s sebou, jinak Vám ho na letišti celníci odeberou), oblíbený je stejnojmenný likér, košíky, klobouky, prostírání, obrazy. I já jsem měl to štěstí, že jsem ve třetí dekádě roku 1997 (byť jen krátce při dvoudenním čekání na letecký spoj) navštívil při cestě z Keni do Thajska indicko-oceánský ráj na Zemi vzdálený 1 600 kilometrů od africké pevniny. Přesto na mne prohlídka ostrova Mahé a fantastické sněhově bílé pláže s korálovým jemným pískem udělaly ohromný dojem a znamenaly pro mne nezapomenutelný cestovatelský zážitek.

Ostrov Mahé zaujímá plochu 154 km2 (27 km dlouhý, 3-8 km široký). Je největším seychelským ostrovem. Mezinárodní letiště se nachází asi dvacet minut od centra Victorie, v níž je nejznámějším "Clock tower", napodobenina londýnského Big Benu. V uličkách je množství trhů (rybí, zeleninový, květinový aj.), obchůdků, restaurací. Významný pro místní poměry je přístav, který je výchozím bodem pro lodní výlety na ostatní ostrovy. Pobřeží je velmi členité s dlouhými písečnými plážemi a s malebnými zákoutími mezi žulovými kameny. Nejznámější pláže jsou na severozápadě - Beau Vallon Bay, na jihozápadě - Anse Boileau, Takamaka, Intendance aj. Střed ostrova je hornatý s bujnou tropickou vegetací (národní park), další dva národní parky jsou podmořské. Nejvyšší horou je 905 metrů nad mořem vysoká Morne Seychellois.

Druhý největší ostrov Praslin (délka 10 km, šířka 2 km) se nachází na dohled (40 km) severovýchodně od Mahé. Žije zde asi 8 000 obyvatel v malých po ostrově roztroušených osadách. Uprostřed ostrova je již výše zmíněná přírodní rezervace Vallé de Mai. Je to jediné místo na světě, kde rostou palmy rodící největší kokosový ořech "Coco-de-Mer" připomínající svým tvarem ženský klín (váha se blíží 9 kilogramům). Palmy dosahují výšky 25-30 metrů, je jich na 4 000, rostou osm set až tisíc let. Ročně se z nich sklidí průměrně 3 000 ořechů. Na Praslinu jsou vyhledávané pláže na západě v zátoce Grande Baie, na východě - Anse Volbert a je zde i řada malých pláží pro turisty vyhledávající naprostý klid. V okolí ostrova je řada malých ostrůvků a korálových lavic (reefů), ideální pro šnorchlování a potápění. Pro vyznavače těchto sportů jsou ideálním místem jižně až jihozápadně ležící Aldabra, Desroches či Île Plate.

Třetí největší seychelský ostrov Silhouette (20 km2 ), druhý nejhornatější (740 m n. m.) lze spatřit z pláže Beau Vallon Bay na ostrově Mahé (vzdálenost je 19 km). Žulový skalnatý ostrov kruhového tvaru má několik písčitých pláží a vyniká dosud téměř nedotčenou přírodou. Na ostrově žije 200 obyvatel. Na Silhouette se můžete dostat pouze vrtulníkem z Mahé za pouhých 15 minut.

Čtvrtým největším ostrovem Seychel je La Digue se 2 000 obyvatel. Je rájem na Zemi s nádhernými plážemi na jihozápadě - Anse Source d´Argent, zajímavé jsou i pláže na severovýchodě s výhledem na ostrov Felicité. Na pobřeží nechráněném reefy jsou větší vlny než na Mahé či Praslinu. Mimo "plavců" zde mohou milovníci rybaření prožít radost z bohatého úlovku tuňáků či mečounů nebo dalších druhů ryb.

Ostrov Desroches dlouhý 5 a široký 1 kilometr je vzdálen od Mahé 235 kilometrů. Ostrov plný palmových hájů, obklopen 14 km dlouhou bílou písečnou pláží v korálové laguně, je ideálním místem pro potápění (útesy, jeskyně, kaňony, řada vraků lodí). Na ostrově žije 40 stálých obyvatel produkujících sušené kokosové plody - kopru.

Korálový ostrov Alphonse má trojúhelníkový tvar, od Mahé je vzdálen 450 km jihojihozápadním směrem. Porostlý je kokosovými palmami, pláže jsou bílé, písečné. Jako předchozí je vhodný pro potápění, šnorchlování, ale i pro rybaření.

Kdo chce v úžasné přírodě a v klidu poznávat nejkrásnější místa naší planety, má ideální příležitost toto najít na seychelských ostrovech.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress