Hlavní stránka

Karneval v belgickém Aalstu

(28.01.2005)

Podle křesťanské tradice předchází Velikonocím 40 dnů půstu. 40 dnů, to bylo v bibli vždy období zkoušky, přípravy nebo pokání. Čtyřicet dní trvala potopa, čtyřicet let putovali Izraelité pouští, čtyřicet dní trval Mojžíšovi výstup na Horu a podobně. Možná proto, aby těch čtyřicet dnů nepřipadalo tak dlouhých, se slaví před začátkem postního období karneval. V Belgii, kde se na dobré jídlo a pití hodně dbá, se slaví zvlášť barvitě.

Jestliže karnevalové oslavy ve valonském Binche patří k těm nejslavnějším, pak karneval ve vlámském Aalstu je v Belgii největší.

Přípravy na hlavní karnevalový den začínají už před osmou hodinou ráno. To se například v zadní místnosti café Wembly pomalu začnou scházet členové karnevalového klubu De Popollekes. Obléknout do kostýmů a nalíčit všechny postavy jejich karnevalového vozu se musí postupně, aby byli před polednem všichni na seřadišti a mohli společně s dalšími desítkami skupin vyrazit do ulic.

 

Hlavní postavou třídenního reje masek je princ karnevalu. Od starosty převzal na dobu karnevalu vládu nad městem, a tak nemůže nikde chybět. Jede v čele průvodu masek, rozhazuje bonbóny, předává ocenění i dárky a hlavně udržuje dobrou náladu.

Vždy dva týdny před začátkem karnevalu jsou v Aalstu vyhlášeni kandidáti na prince a proběhnou regulérní volby. Stát se princem je pro každého velkou poctou. Úspěšný Princ může být zvolen i vícekrát, ale každý rok musí projít novou volbou.

Karneval přiláká spoustu návštěvníků. Ve městě, které má asi 75 tisíc obyvatel, se v době jeho konání nahrne do ulic až 200 tisíc lidí, a tak je tato akce každoročně největší událostí ve městě.

 

Děti jsou už od útlého věku vedeny k tomu, aby si karneval považovaly a aby na něj byly pyšné. V době jeho konání dostanou také všichni školáci a studenti týden prázdnin.

Specifikou karnevalu v Aalstu je ohromné množství alegorických vozů doprovázených skupinami masek. Více než osmdesát velkých pojízdných kreací není výjimkou. Je to doslova gejzír nápadů. Průvodu se přitom mohou zúčastnit pouze místní. Všechny sochy, karikatury a rekvizity z vozů jsou po karnevalu zničeny a příští rok se staví nové. Z tohoto pohledu je karneval pro Aalst i významným ekonomickým přínosem. Výrobou dekorací a kostýmů se živí nemálo lidí.

Masky jsou nákladné, a tak všichni dodržují nepsané pravidlo, že na masku, paruku či kostým druhého člověka se nesahá. Lidé na karneval často šetří celý rok, a proto si ty tři dny chtějí užít.

Oblast kolem Aalstu byla známá pěstováním cibule, a tak podle dávné tradice starosta města a princ vhazují mezi účastníky karnevalu dárečky v podobě cibule. Jsou to většinou sladkosti, ale některé obsahují čísla, která znamenají hodnotnou cenu. Číslo 1 je pak pravidelně vyměněno za zlatý šperk ve tvaru cibule.

Jen co dozní halas poslední skupiny v průvodu, zaplní se všechny bary do posledního místečka a v Aalstu se rozjede obrovský maškarní bál, který končí až nad ránem.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress