Hlavní stránka

Hydroelektrárna Itaipú - Brazílie, Paraguay

(09.09.2004)

Na hranicích Brazílie a Paraguaye na řece Paraná se nachází největší současná hydroelektrárna na světě s výkonem 14 GW. Od roku 2004 energii vyrábí již 20 generátorů, které zajišťují z 91 % spotřebu energie v Paraguayi a z 25 % v Brazílii. Název Itaipú (v překladu: zpívající kámen) původně označoval ostrůvek uprostřed řeky Paraná, dnes ho zná téměř každý jako obrovskou hydroelektrárnu.

Jaký byl vývoj budování této kolosální stavby? Dne 22. 6. 1966 byla podepsána předběžná smlouva "Act of Itaipú" o výstavbě projektu. Dne 26. 4. 1973 byla podepsána smlouva o uskutečnění tohoto projektu, v lednu 1975 začaly stavební práce. Dne 14. 10. 1978 byla dokončena důležitá součást přehrady, odkloňovací kanál. Dohodou ze dne 19. 10. 1979 byla schválena Brazílií, Paraguayí a Argentinou výška budoucí hladiny a další důležité podmínky týkající se budovaného díla. Dne 13. 10. 1982 byla uzavřena stavidla a za 14 dní bylo jezero Itaipú naplněno vodou. Výška hladiny stoupla o 100 metrů, vodní plocha zaujímá 1 460 km2. První generátor byl spuštěn dne 5. 5. 1984 a postupně byly spouštěny další, poslední (dvacátý) v roce 2004. Brazílie a Paraguay se dělí napůl o vyrobenou energii, pokud v jedné zemi energie přebývá, lze ji převést do země druhé (Paraguay svoji energii zcela nespotřebovává a tak ji dodává z části do Brazílie). Ekonomicky je výroba "ošetřena" od placení daní a má další speciální pravidla.

 

Pro porovnání uvádím vybrané hydroelektrárny podle výkonů a podle plochy v roce 2004 (pokud byla data dostupná):

Itaipú - Brazílie, Paraguay - 14 GW, 1 460 km2

Guri (Raul Leoni) - Venzuela - 10,2 GW, 4 250 km2

Yaciretá - Argentina, Paraguay - 7,2 GW, 1 600 km2

Sajano-Šušenskaja - Rusko - 6,4 GW,

Krasnojarská - Rusko - 6 GW,

Bratská - Rusko - 4,5 GW,

Usť-Ilimská - Rusko - 4,3 GW.

 

Pro zajímavost uvádím dále několik nej… o Itaipú:

Na výstavbu bylo použito 15krát více betonu, než na výstavbu Eurotunnelu mezi Francií a Británií, ze stejného množství betonu jako na Itaipú by se postavilo 210 stadionů Maracaná, množství zeminy a kamení použité na výstavbu přehrady bylo dvakrát větší než obsahuje vrch Pao de Açúcar (Cukrová homole v Rio de Janeiro s nadm. výškou 396 metrů), množství železa a oceli by stačilo na výstavbu 380 Eiffelovek. Výška přehradní hráze je vysoká jako 65 poschoďový mrakodrap, rychlost výstavby byla neuvěřitelná - za každých 55 minut byla vystavěna jakoby dvacetipatrová budova. Přehradou proteče čtyřicetkrát více vody než je průměrné množství vody protékající nedalekými vodopády Iguaçú (průměrný průtok Itaipú je 9 815 m3/s). Délka vodní plochy je 170 kilometrů, normální maximální hloubka nádrže je 220 metrů, elektrárna je dlouhá 968 metrů, široká 99 metrů, maximální výška je 102 metrů.

Od roku 1977 navštívilo přehradu téměř 12 milionů turistů ze 170 zemí světa (denně navštíví dílo z brazilské strany, kde je návštěvnické centrum, asi 1 500 návštěvníků). V tomto centru jsou vystaveny dokumenty týkající se výstavby elektrárny, je zde možné shlédnout video o výstavbě a také je možné si objednat "technickou" exkurzi, kde Vás odborníci seznámí s technickými záležitostmi celého projektu. To vše lze stihnout asi za dvě a půl hodiny a stojí to rozhodně za návštěvu. U vodního díla jsou vytvořeny umělé pláže pro rekreační účely, vodní plocha se využívá pro provozování vodních sportů.

Z hlediska ekologie se o ochranu živočichů a rostlin starají ochránci přírody. Byla vytvořena sbírka fotografií a obrázků fauny a flóry okolí vodního díla. V okolí přehradního jezera bylo zaseto více než 17 milionů sazenic různých druhů rostlin, pomocí lodí bylo přemístěno na stovku druhů zvířat. Ve vodách přehrady žije více než 170 druhů ryb.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress