Hlavní stránka
Stambacher

Národní park Koli

(26.05.2005)

Tento národní park leží v severní Karelii na západním břehu Pielinského jezera. Byl zřízen pro ochranu krajiny Koli a starého horského lesa, rostlinných biotopů. Tato krajina patří k nejpůvabnějším ve Finsku, je jedním z nejatraktivnějších finských národních parků - celkově jich je 29.

Geologie a krajina

Hory Koli jsou relikty prehistorického horského řetězce - Kareliden. Kareliden se vytvořili před skoro 2000 miliony lety jako masivní zkamenělá pískovcová formace vyklenutá pod tlakem kolidujících pevninských desek.V tomto procesu vzniklé křemencové vrstvy odolaly erozi a zvětrání během doby ledové. Nejvyšší vyzdvižení horského řetězce a zároveň jižního Finska je Ukko-Koli, který má výšku 347 m n. m a 253 metrů nad hladinou Pielinenského jezera. Pevninský ledovec se stáhl zpět před 9 000 lety. Doba ledová zanechala na tomto území typické stopy (nejvýznamnější z nich je Oser-formace Herajoki-Hiekkaniemi). Dalšími stopami doby ledové jsou pahorky s rýhami a puklinami v nadmořské výšce horského tahu. Horské kulaté vrchy jsou paralelní, ve směru stahujícího se ledovce plynoucí usazeniny, na jejichž severovýchodní straně se vytvořily příkré svahy a mezi nimi ležící údolní propasti.

Putování a informační místa

Národní park je určen pro pěší turistiku. Turisté mohou volit mezi několika označenými stezkami, jejichž výchozím bodem je orientační tabule v Yla-Koli, která se nachází vedle hotelu Koli. Mapu lze koupit v hotelu Koli a v Koliporttio, případně v lesnickém výzkumném ústavu. Na území parku je zřízena řada ohnišť. V zimě může park posloužit tři až osmi kilometrovými lyžařskými tratěmi. Kromě toho existuje spojení lyžařských drah s drahou Kopravaara a Loma-Koli. Návštěvní centrum národního parku je ve vstupní hale hotelu Koli. Na odbočce do Koli na Národní ulici 18 v Joensuu-Kajaani se nachází informační centrum Kolinportti, ve kterém se lze dozvědět mnohem více o parku a o ochraně přírody (v parku převažují smrkové lesy a hájové porosty, dále břízové lesy a lesní louky). Národní park Koli je útočištěm pro četné ohrožené druhy rostlin. Nejvzácnějším z nich se daří v hájích a v úrodných hnědých bažinách.

Zvířena

Z ptáků se nejčastějí vyskytují pěnkavy, ve hlubokých lesích žijí střízlíci a třinácti prstoví datlové, kteří patří k ohroženým druhům. K nejběžnějším vodním ptákům patří rackové a kachny. Ze savců musíme jmenovat losy, lišky, kuny, rysy a zajíce a též medvědy. Datlové hnízdí především na osikách. K obzvláště ohroženým bezobratlým živočichům z čeledi šneci patří Bulgarica cana, kteří se ve Finsku vyskytují jen v Národním parku Koli a také zde žije vzácný druh mouchy Sova interrupta.

Dějiny osídlení a kultury

Podle záznamů z 15. století i z pozdějších dob bylo Koli téměř neobydleným územím. Minimum obyvatel, co zde žilo, respektovalo tyto hory, dokonce hory pro ně znamenaly hrozbu. Teprve v 18. století proniklo osídlení až k úpatí hory. Na přelomu století vyšlo z národní romantiky kareliánské hnutí. Mnoho umělců, komponistů a spisovatelů nacházelo inspiraci právě v této krajině. V současné době je park zejména pro zahraniční turisty velkou atrakcí.

Výzkum na území Koli

Na základě svých geologických, přírodních a krajinných hodnot je oblast Koli pro vědce různých disciplín velmi přínosná. Výsledky průzkumu jsou ukládány do databáze, která napomáhá dalšímu výzkumu a potřebě jiných chráněných oblastí. Na základě výzkumných výsledků o ohrožených rostlinách a zvířatech vznikají plány ohrožení těchto druhů. Skalní útvar horského řetězce je geologicky prozkoumán. Pro oblast Koli probíhá jednání o plánování výsadby lesa, díky kterým může být oblast lesa výhodně zohledněna. Přírodní typy a kulturní krajiny, vzniklé "kočovným hospodářstvím" jsou v dnešní době udržovány pomocí setí, kosení…


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress