Hlavní stránka

Dalmatská riviéra

(03.03.2005)

Tvoří ji pás pobřeží mezi Zadarem a Splitem ve střední části chorvatského pobřeží. K výhodám patří středomořské klima a snadná dopravní dostupnost z ČR (nová dálnice). Oblast je vhodná pro koupání, k výletům do národních parků i do historických měst (Šibenik, Trogir, Zadar, Split).

Sv. Filip i Jakov

Malá vesnice s klidnou mořskou hladinou 25 kilometrů jižně od Zadaru naproti ostrovu Pašman.

Vodice

Malé rybářské město se nachází v malém zálivu mezi vinicemi a borovými háji 15 kilometrů od Šibeniku. Jméno je odvozeno od pramenů pitné vody. Turisté nejraději navštěvují tržnici s ovocem a zeleninou, oblíbené procházky vedou do přístavu, kde kotví řada jachet a je možné odsud podniknout několik výletů na blízké ostrůvky poblíž NP Kornati.

Primošten

Nachází se 25 kilometrů od Šibeniku jihovýchodním směrem. V moři poblíž pobřeží je sedm malých ostrůvků a z vnitrozemí sem dosahují svahy Dinárských hor. Tato vyjímečná poloha umožňuje dozrávání vína značky Babič. Starý Primošten stál na ostrůvku spojeném s pevninou mostem a byl ohrazen zdmi s věžemi. Letovisko se nachází na ostrově Raduča a je obklopeno borovicemi. Ke koupání jsou zde téměř ideální podmínky.

Trogir

Známé dalmatské město leží v úžině mezi pevninou a ostrovem Čiovo. Původní osada Tragurion ze 3. stol. př. n. l. se ve středověku stala významným kulturním centrem Dalmácie. Části středověkých hradeb, pevnost svatého Marka, kamenný most spojující ostrov s pevninou a historické domy jsou zajímavou turistickou lokalitou. Nade vše vyniká katedrála sv. Vavřince s třípatrovou zvonicí, původně románská bazilika s renesančními i gotickými prvky. Střediska Medena a Vranova nabízejí mnoho možností sportovního vyžití. Vyhledávaná je také promenáda vedoucí ke staré rybářské osadě Seget.

Split

Je metropolí Dalmácie s hornatým okolím, s nejstarším přístavem v pozadí s Diokleciánovým palácem z doby Starého Říma. Městská pláž se nachází v jižní lázeňské části města. Ze Splitu lze podnikat výlety na Brač, Hvar, Vis, Korčulu a Šoltu. Snadno dostupná jsou i střediska na Makarské riviéře, dalmatské pobřeží mezi Trogirem a Šibenikem a také světoznámý národní park na řece Krka.

Omiš

Nachází se v ústí řeky Cetiny 25 kilometrů jihovýchodně od Splitu. Nánosy řeky vytvořily jedinečnou písečnou pláž. Nedaleký kaňon řeky Cetiny je vyhledávaným cílem filmařů i turistů (zde byly natáčeny jednotlivé scénérie filmů o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi a jeho bílém příteli a spolubojovníkovi Old Shatterhandovi).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress