Hlavní stránka

Malbork

(09.12.2004)

Malbork leží v severním Polsku ve vojvodství Elblag a má necelých 37000 obyvatel (2003). Významný je cestovní ruch. Gotický hrad a pevnost německých rytířů. Malbork byl vybudován v roce 1274. V roce 1276 získala osada kolem hradu městská práva, v letech 1309-1457 se stal hrad sídlem velmistra. Od roku 1466 je hlavním městem pomořanského vojvodství.

Pevnost na břehu řeky Nogat je neobyčejným komplexem hradů - Nízký, Prostřední a Vysoký hrad. Výstavba hradu začala v polovině 70. let 13. stol. včetně prací na klášterní části. Malbork sloužil jako rezidence králů během pobytu v Prusku. Součástmi Nízkého hradu jsou zbrojnice, bašta a kaple sv. Vavřince, v Prostředním hradu najdeme hostinské pokoje, rytířský sál, palác velmistra ze 14. stol. Vysoký hrad se pyšní klenotnicí a zlatou bránou.

Malbork byl vybudován během 150 let jako největší hrad, plnící mnoho funkcí (klášter, sídlo státních orgánů, mezinárodní obchodní centrum a místo mnohých vojenských střetů a bojů v Prusku) ve střední Evropě. V roce 1457 připadl do rukou polského krále Kazimíra Jagelonského. Po tři sta let sídlo sloužilo jako důležitá vojenská kasárna a vězení, sídlo starostů města Malbork a také jako rezidence polských králů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress